Automaattivaihteisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lexuksen 8-vaihteinen automaattivaihteisto aukileikattuna

Automaattivaihteistolla tarkoitetaan ajoneuvoissa olevaa vaihteistojärjestelmää, jossa kuljettajan ei tarvitse itse vaihtaa manuaalisesti vaihdetta, vaan automaattivaihteisto tekee sen hänen puolestaan. Automaattivaihteisto on useimmiten lisävaruste, joka lisää auton ostohintaa. Ensimmäiset automaattivaihteistot esiteltiin Oldsmobilen 1940 malleissa Hydra-Maticin vaihteistolla, joka oli ensimmäinen massatuotannossa valmistettu täysautomaattinen vaihteisto. Automaattivaihteiston voiteluöljynä käytettiin muun muassa valaanöljyä.[1]

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisessä automaattivaihteistossa moottorin tuottama voima välitetään momentinmuuntimen pumppupyörältä nesteen välityksellä turbiinipyörälle, mistä voima siirtyy eteenpäin hammaspyörävaihteistolle.

Automaattivaihteiston ohjaukseen on jatkuvasti lisätty elektroniikkaa. Uudet vaihteistot muun muassa oppivat kuljettajan ajotavasta ja tekevät vaihteiden vaihtoja automaattisesti keräämänsä tiedon perusteella. Alemman hintaluokan autoissa viisivaihteiset automaatit ovat hyvää vauhtia syrjäyttämässä perinteiset nelivaihteiset mallit. Kuusi- ja seitsemänvaihteiset hallitsevat yläluokkaa. Ensimmäisen kuusivaihteisen automaatin tarjosi BMW vuonna 2001 esitellyssä 7-sarjassa. Pari vuotta myöhemmin Mercedes-Benzin S-sarjassa nähtiin 7-vaihteinen automaatti. Viimeisimpänä kehityksenä on Lexus ja BMW ottanut käyttöön 8-vaihteisen laatikon.

Yleisesti automaattivaihteisto kuluttaa enemmän polttoainetta paljon kiihdytyksiä ja hidastuksia sisältävässä ajossa verrattuna manuaalivaihteistoon, öljyvälitteisen momentinmuuntimen takia. (Tästä käytetään myös nimitystä turbiini) Matka-ajossa eroa ei juurikaan ole, etenkään tasaisella nopeudella ajettaessa, kiinteäksi lukittuvalla turbiinilla varustetuissa autoissa. Poikkeus on CVT-automaattivaihteisto, jonka kulutus on manuaalivaihteiston tasoa. Rakenteellisesti automaattivaihteisto on yleensä manuaalivaihteistoa painavampi. Perinteisesti se on myös ollut kalliimpi valmistaa.

Myös ns. kaksoiskytkinvaihteistossa vaihtaminen tapahtuu automaattisesti. Teknisesti vaihteisto on kuitenkin perinteisestä automaattivaihteistosta poiketen toteutettu useamman rinnakkaisen vaihdelaatikon ja ns. kaksoiskytkimen avulla. Tunnetuin kaksoiskytkinvaihteisto on Volkswagen-konsernin käyttämä DSG. Koska tässä vaihteistossa seuraava vaihde on aina valmiiksi kytkettynä toisella vaihteiston akselilla päällä, ei vaihtamisessa ole vaihtamisviivettä eikä veto katkea vaihtamisen aikana. Uusi vaihde kytketään samanaikaisesti, kun toinen vaihteiston puoli irrotetaan. Kaksoiskytkinvaihteistossa ei käytetä momentinmuuntajaa vaan voima välittyy nimensä mukaisesti suoraan moottorista vaihteistoon. Tämän vuoksi polttoaineen kulutus on uusimilla vaihteistoilla jopa pienempi kuin manuaalivaihteistolla. Näistä eduista huolimatta eräät autovalmistajat ovat hylänneet kaksoiskytkinvaihteistot, ja ovat panostaneet perinteisen automaattivaihteiston paranteluun.[2][3][4]

Automaattivaihteiston vaihteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ford Escortin vaihdekeppi

Jotkut automallit käyttävät yleisesti automaattivaihteiston valitsijassa seuraavia merkintöjä:

 • Pysäköintivaihde P (Park)
 • Peruutusvaihde R (Reverse)
 • Vapaavaihde N (Neutral)
 • Ajovaihde D (Drive)
 • Ylivaihde alhaisilla nopeuksilla (Overdrive)
 • Toinen vaihde, mäkivaihde Second (2 tai S)
 • Ykkösvaihde, mäkivaihde First (1 tai L)
 • Huipputehotila (käyttää moottorin koko kierrosalueen hyväksi S (Sport)
 • + -ja M käsivaihdevalinta esimerkiksi automaattivaihteisissa Porsche-malleissa.
 • O/D off, isoimman vaihteen kytkeminen pois käytöstä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Almost Burned
 2. Halvorson, Bengt: Mazda Rejects DSGs, Redefines Automatic Transmissions Instead MotorAuthority. 2011-08-10. High Gear Media. Viitattu 2015-01-27. (englanniksi)
 3. Mazda: Skyactiv-Drive Mazda Motor Corporation. Viitattu 2015-01-27. (englanniksi)
 4. Halvorson, Bengt: GM 8-Speed In Corvette Z06 Shifts Faster Than Porsche PDK; Here's How MotorAuthority. 2014-01-18. High Gear Media. Viitattu 2015-01-27. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]