Opel Corsa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Opel Corsa on Opelin vuodesta 1982 lähtien valmistama pieni henkilöautomalli. Isossa-Britanniassa sitä on myyty alusta alkaen Vauxhallina, aiemmin Latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-idässä Chevrolet’na sekä Australiassa Holdenina. Myös muita mallinimiä on käytetty, kuten Opel Vita Japanissa, koska Toyota omistaa siellä oikeudet Corsa-mallinimeen.

Opel Corsa A (1982–1993)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Corsa A
Opel Corsa 1.0 S (9495998690).jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Espanjan lippu Espanja
Valmistaja Opel
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 1982–1993
Muut nimet Vauxhall Nova
Korimalli 2-ovinen sedan
3-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
5-ovinen hatchback
Luokka B-segmentti
Seuraaja Opel Corsa B
Teknisesti samankaltaisia Opel Vectra A
Iskutilavuus 1,0–1,6 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 4-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen manuaali
Henkilöluku 5

Ensimmäisen sukupolven Corsan esitteleminen syksyllä 1982 merkitsi General Motorsille kokonaan uuteen kokoluokkaan siirtymistä. Samalla se oli ensimmäinen Opel-malli jota valmistettiin Zaragozan tehtaalla Espanjassa. Isossa-Britanniassa auto tunnettiin nimellä Vauxhall Nova. Ensimmäiset Corsat olivat kolmiovisia hatchbackeja ja kaksiovisia sedaneja. Neli- ja viisioviset korimallit tulivat markkinoille vuonna 1985.[1]

Moottorivaihtoehdot olivat 1,0- (45 hv), 1,2- (55 hv), 1,3- (70 hv) ja 1,4-litraiset (75 hv) kaasutinmoottorit. Myöhemmin ne muuttuivat 1,0-litraista lukuun ottamatta suihkutustyyppisiksi.

Facelift-mallin Opel Corsa A (1990).

Vuonna 1987 mallistoon lisättiin Isuzun 1,5-litrainen (50 hv) diesel. Porrasperäinen malli jätettiin pois monilta markkinoilta, ja kaksiovisen valmistus loppui kokonaan.

Perusmalli oli pelkkä Corsa, sitä seurasivat Corsa Luxus, Corsa Berlina ja urheilullinen Corsa SR. Vuonna 1988 Corsalle tehtiin facelift, jonka yhteydessä se sai uuden etumaskin, puskurit ja muutamia pienempiä muutoksia. Mallimerkinnät muuttuivat seuraavasti: Corsa LS, Corsa GL, Corsa GLS ja Corsa GT.[2]

Kevään 1988 uusi malli oli suorituskykyisellä 1,6-litraisella (100 hv) monipistesuihkutusmoottorilla varustettu Corsa GSi. Joillain markkinoilla oli saatavilla myös 1,4-litraisella (83 hv) monipistesuihkutusmoottorilla varustettu Corsa SRi, joka moottoria lukuun ottamatta vastasi teknisesti GSi-mallia. GSi- ja SRi-mallit poikkesivat perusmalleista myös korin osalta, etuosan runkoaisoja oli vahvistettu ja edessä jousitornien yläosassa oli vahvikelevyt. Samalla 1,0-litrainen korvattiin 1,2GV-työntötankomoottorilla, jossa oli saman verran tehoa, 45 hevosvoimaa.[1]

Syksyllä 1989 moottorivalikoimaa täydensi Vectran 1,4-litrainen (60 hv) moottori, joka korvasi aiemman 1,3-litraisen.

Vuonna 1990 Corsa sai toisen kasvojenkohotuksen,[2] johon kuului uudet kokopeittävät puskurit, pienemmät etuvalot ja uudelleen muotoiltu maski sekä täysin uusi sisusta. Mallin ikä alkoi kuitenkin jo tässä vaiheessa näkyä verrattuna uudempiin kilpailijoihinsa Ford Fiestaan ja Peugeot 106:een.

Opel Corsa B (1993–2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Corsa B
Corsa B.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Argentiinan lippu Argentiina
Brasilian lippu Brasilia
Ecuadorin lippu Ecuador
Egyptin lippu Egypti
Espanjan lippu Espanja
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka
Intia
Kolumbia
Meksikon lippu Meksiko
Saksan lippu Saksa
Thaimaan lippu Thaimaa
Venezuelan lippu Venezuela
Valmistaja Opel
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 1993–2000
Muut nimet Buick Sail
Chevrolet Classic
Chevrolet Corsa
Holden Barina
Opel Vita
Vauxhall Corsa
Korimalli 3-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
5-ovinen hatchback
5-ovinen farmari
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Opel Corsa A
Seuraaja Opel Corsa C
Teknisesti samankaltaisia Opel Combo A
Opel Tigra A
Iskutilavuus 1,0–1,7 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 4-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen manuaali
4-vaihteinen automaatti
Henkilöluku 2–5

Vuonna 1993 A-mallin korvasi pyöreämpi ja nykyaikaisemman näköinen Corsa B. Ensimmäisestä sukupolvesta poiketen B-mallin sedan-versiota ei myyty Euroopassa. Muualla oli saatavilla myös farmarimalli Caravan ja pakettiautoversio Corsavan. Auton mallinimi oli nyt myös Britanniassa Corsa. Kahden tähden tulos Euro NCAP -kolaritestissä[3] oli hieman pettymyksellinen, sillä kilpailijat Ford Fiesta[4] ja Volkswagen Polo[5] saivat kumpikin kolme tähteä.

Corsa B:n tekniikkaan perustuivat myös pieni coupé Opel Tigra ja korotetulla takaosalla varustettu pakettiauto Opel Combo.

Facelift-mallin Opel Corsa B.

Moottorivaihtoehdot olivat 1,0- (55 hv) 1,2- (45 hv), 1,4- (60/90 hv) ja 1,6-litraiset (106/109 hv) bensiinimoottorit sekä 1,7-litrainen (74 hv) Isuzun valmistama diesel.

Vuoden 1997 faceliftissä Corsan ulkonäköä tuoreutettiin hieman. Maski muuttui yksiosaiseksi ja puskurit kokivat pieniä uudistuksia. Koria jäykistettiin paremman turvallisuuden saavuttamiseksi. Kuljettajan turvatyyny oli tullut vakiovarusteeksi jo mallivuoden 1995 autoihin. Uudistettu Corsa ylsi nyt kolmeen tähteen Euro NCAP -kolaritestissä.[6]

Opel Corsa C (2000–2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Corsa C
Opel Corsa 1.2 16V ECOTEC (C) – Frontansicht, 1. April 2011, Mettmann.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Argentiinan lippu Argentiina
Brasilian lippu Brasilia
Ecuadorin lippu Ecuador
Egyptin lippu Egypti
Espanjan lippu Espanja
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka
Saksan lippu Saksa
Valmistaja Opel
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 2000–2006
Muut nimet Chevrolet Corsa
Holden Barina
Opel Vita
Vauxhall Corsa
Korimalli 2-ovinen lava-auto
3-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
5-ovinen hatchback
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Opel Corsa B
Seuraaja Opel Corsa D
Teknisesti samankaltaisia Opel Combo B
Opel Meriva A
Opel Tigra TwinTop B
Iskutilavuus 1,0–1,8 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen robotti
4-vaihteinen automaatti
Henkilöluku 2–5

Kolmannen sukupolven Corsa tuli markkinoille vuonna 2000 kolmi- ja viisiovisina hatchbackeina sekä Combo-pakettiautoversiona. Latinalaisessa Amerikassa, Etelä-Afrikassa ja Lähi-idässä oli saatavana myös sedan-versio. Brasiliassa myytiin lisäksi lava-automallia. C-mallin Corsaan perustuivat myös pieni tila-auto Opel Meriva sekä toisen sukupolven Opel Tigra.

Facelift-mallin Opel Corsa C.

Turvallisuudessa Corsa oli nyt luokkansa kärkitasolla saavutettuaan neljä tähteä Euro NCAP -kolaritestissä vuonna 2002.[7]

Corsan moottorit olivat uutta 1,7-litraista turbodieseliä ja 1,8 litran bensiinimoottoria lukuun ottamatta samat kuin edellisessä korimallissa. Manuaalivaihteiston ja perinteisen neliportaisen automaattivaihteiston lisäksi saatavana oli myös viisiportainen Easytronic-robottivaihteisto.

Vuoden 2004 faceliftissä Corsa sai kromilistan maskiin sekä uudet puskurit.

Vaikka C-sukupolven valmistus loppui Euroopassa vuonna 2006, pysyi siihen perustuva Combo edelleen mallistossa vuoteen 2012 saakka, jolloin sille esiteltiin seuraaja.

Opel Corsa D (2006–2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Corsa D
Opel Corsa D front 20100602.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Espanjan lippu Espanja
Saksan lippu Saksa
Valmistaja Opel
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 2006–2014
Muut nimet Vauxhall Corsa
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Opel Corsa C
Seuraaja Opel Corsa E
Teknisesti samankaltaisia Alfa Romeo MiTo
Citroën Nemo
Fiat Fiorino
Fiat Grande Punto
Fiat Linea
Opel Adam
Peugeot Bipper
Iskutilavuus 1,0–1,7 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen robotti
6-vaihteinen robotti
4-vaihteinen automaatti
Henkilöluku 2–5

Corsan neljäs sukupolvi esiteltiin heinäkuussa 2006 Lontoon autonäyttelyssä. Markkinoille malli tuli syyskuun lopulla ja Suomeen ensimmäiset autot saapuivat lokakuussa.

Auto rakennettiin samalle Gamma-pohjalevylle uuden Fiat Grande Punton kanssa. Opelin mukaan noin 30 prosenttia autojen osista on yhteisiä. Ulkoisesti mitään samankaltaisuutta ei kuitenkaan ole havaittavissa. Alusta on GM:n Saksassa suunnittelema ja siitä on pyritty tekemään sekä urheilullinen että turvallinen. Neljännen sukupolven Corsa saikin täydet viisi tähteä vuoden 2006 Euro NCAP -kolaritestissä.[8]

Uusi turvavaruste oli sopeutuvat halogeenivalot (AFL). Suuremmilla nopeuksilla ajettaessa ajovalot kääntyvät enintään 15 astetta ulkokaarteen ja kahdeksan astetta sisäkaarteen suuntaan. Kääntymisvalot valaisevat 90 astetta oikealle tai vasemmalle, kun suuntavilkku tai peruutusvaihde on kytketty päälle.[9]

Corsa D:tä valmistettiin kolmi- ja viisiovisina hatchbackeina. Kolmiovinen pyrki olemaan urheilullinen coupémainen pikkuauto, kun taas viisiovinen oli pidemmällä kattolinjalla varustettu, muunneltavissa oleva, pienille perheille ja vapaa-aikaan tarkoitettu malli. Autot on siis selkeästi suunnattu eri asiakasryhmille ja näin on pyritty laajentamaan asiakaskuntaa. Edestä katsottuna korimallit ovat hyvin samannäköiset, mutta A-pilarista taaksepäin muotoilu on jokseenkin erilaista. Yhteisiä korinosia molemmille malleille ovat vain etulokasuojat, konepelti, etupuskuri ja etuvalot.

Kolmiovisen Corsan pakettiautoversio Corsa Van esiteltiin Brysselin autonäyttelyssä tammikuussa 2007 ja ensimmäiset autot toimitettiin asiakkaille saman vuoden huhtikuussa. Takaistuimet on poistettu tavaratilan suurentamiseksi.

Viisiovinen Opel Corsa D.

Bensiinimoottorit olivat 1,0- (60 hv), 1,2- (80 hv) ja 1,4-litraiset (90 hv) Twinportit. Dieselvaihtoehdot puolestaan olivat 1,3- (75 hv) ja 1,7-litraiset (125 hv) CDTi-moottorit. 1,4-litraiseen bensiinimoottoriin sai halutessaan nelivaihteisen automaattivaihteiston. 1,2 Twinportiin ja 1,3 CDTi:hin oli saatavana Easytronic-robottivaihteisto, joka oli bensiinimallissa viisi- ja dieselissä kuusiportainen.

Vain ecoFLEX-malleihin oli saatavana 1,3-litrainen 75-hevosvoimainen dieselmoottori. Mallissa on panostettu ympäristöystävällisyyteen ja taloudellisuuteen. Ainoastaan ecoFLEX:iin oli valittavana vihreä Green Spirit -metalliväri.

Suomessa edullisin varustetaso oli Enjoy. Siihen kuului kuusi turvatyynyä, ESP, 15 tuuman teräsvanteet pölykapselein, Radio/CD 30 -soitin ohjauspyörän kauko-ohjauksella, lämmitettävät sähköpeilit, kuljettajan istuimen korkeussäätö, sähköikkunat edessä ja kauko-ohjattu keskuslukitus.[10]

Sportissa oli lisäksi urheilullinen alusta, kromattu pakoputken pää, 16 tuuman kevytmetallivanteet, kojelaudan mattakromikoristeet, sisävalaistuspaketti, etusumuvalot ja nahkaverhoiltu urheiluohjauspyörä.[11]

Opel Corsa GSi

Muilla markkina-alueilla oli edellä mainittujen lisäksi saatavana muun muassa Enjoyn ja Sportin väliin sijoittuva Edition ja malliston huipulla oleva Cosmo. Nämä jäivät monien erikoismallien tavoin pois Suomen tuontiohjelmasta.

Facelift-mallin Opel Corsa D.

Barcelonan autonäyttelyssä kesäkuussa 2007 esiteltiin uusi Sport- ja OPC/VRX-mallin välimaastoon mallistossa sijoittuva GSi-malli. Opel-merkin yhteydessä mallinimi on GSi ja Vauxhallilla SRi. Autossa käytettiin 1,6-litraista turboahdettua 150 hevosvoiman moottoria. Mallia valmistettiin sekä kolmi- että viisiovisina versiona. Alustaa on laskettu lähemmäksi tien pintaa, edessä 18 ja takana 15 millimetriä.

Vuosien 2010–2011 aikana Corsa koki uudistuksia. Aluksi päivitettiin tekniikkaa ja vuoden 2011 puolella suoritettiin varsinainen facelift. Uusittuun malliin tehtiin paljon parannuksia etenkin alustarakenteisiin. Lisäksi ohjaustehostimen sähkömoottoriin tehtiin muutoksia, jonka ansiosta ajo-ominaisuudet etenkin alhaisilla nopeuksilla paranivat. Maski ja etuvalot uudistettiin enemmän Insigniaa muistuttaviksi. Kaikissa Corsa-malleissa oli nyt myös päiväajovalot.[12] Uusia lisävarusteita olivat kosketusnäytöllinen Touch & Connect -multimedia- ja navigointijärjestelmä sekä takaistuimen sivuturvatyynyt.[13] Väri-[14] ja sisustusvaihtoehdoissa[15] oli aiempaa pirteämpiä värisävyjä.

Moottorivalikoimassa oli myös paljon uutta. Uudet bensiinimoottorit olivat 1,2- (70 hv) ja 1,4-litraiset (87/100 hv). 100-hevosvoimainen oli varustettu automaattivaihteistolla. Dieselvaihtoehdoksi tuli nyt uusi 1,3-litrainen, josta oli kaksi tehovaihtoehtoa (90/95 hv). Suurempitehoinen oli polttoainetaloudellisempi ja 90-hevosvoimaisen sai Easytronic-robottivaihteistolla.[12]

Perusmalliksi tuli Advantage. Sen yläpuolella oli Enjoy 111 -juhlamalli Opelin 111-vuotisjuhlan kunniaksi. Siinä oli aikaisemman Enjoyn lisäksi manuaali-ilmastointi, vakionopeudensäädin ja ajotietokone.

Viimeiset uudistuksensa Corsa D sai mallivuodelle 2012. Uuden moottorivalikoiman muodostivat 1,2 Twinport Ecotec (85 hv), 1,4 Twinport Ecotec (100 hv), 1,6 Turbo Ecotec (150 hv), 1,3 CDTI (95 hv) ja 1,7 CDTI (130 hv).

Varustetasoiksi tulivat Life, Enjoy ja Sport.

Life vastasi suunnilleen alkuperäistä Enjoy-mallia. Varusteluun oli lisätty säilytystaskut etuistuinten selkänojiin, mutta monitoimiohjauspyörä sekä kaksiosainen takaselkänoja oli karsittu ja teräsvanteet olivat 14-tuumaiset.[16]

Uudessa Enjoy-mallissa oli alkuperäisen lisäksi 15 tuuman kevytmetallivanteet ja nahkaverhoiltu ohjauspyörä.[17]

Sportiin oli lisätty 17 tuuman kevytmetallivanteet, alumiinipolkimet, tummennetut takaikkunat ja ulkoväriin sointuvat ilmastointiaukkojen kehykset.[18]

Erikoismallit olivat Black Line ja Color Edition. Color Editionin erikoispiirteenä oli kaksivärisyys ja pirteät värisävyt. Istuimet olivat urheilulliset ja korin väriin sävytetyt. Myös kojelaudassa ja ohjauspyörässä oli korinväriset koristeet. Varusteina oli 17 tuuman kevytmetallivanteet, tummennetut takaikkunat ja kromattu pakoputken pää. Alusta oli säädetty urheilullisemmaksi.[19]

Corsa OPC/VXR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Corsa D OPC

Maaliskuussa 2007 Geneven autonäyttelyssä esiteltiin suorituskykyinen Opel Corsa OPC. Isossa-Britanniassa auto tunnetaan nimellä Vauxhall Corsa VXR. Valmistajan ilmoituksen mukaan alkuperäinen tavoite oli myydä ensimmäisenä vuonna noin 3 000 autoa, mutta tämä rajapyykki ylitettiin jo ensimmäisenä kesänä.

Autossa on 1,6-litrainen turboahdettu moottori, jonka teho on 192 hevosvoimaa. Suurin vääntömomentti on 230 newtonmetriä, joka erityisen Overboost-järjestelmän avulla voi väliaikaisesti nousta 260 newtonmetriin. Vaihteistona on kuusivaihteinen manuaalivaihteisto. Kiihtyvyys 0–100 km/h tapahtuu 7,2 sekunnissa ja huippunopeus on 225 km/h.

OPC:n erottaa tavallisesta Corsasta suurista helmalevikkeistä ja urheilullisesta takaspoilerista. Takaosassa on myös diffuusori, jonka keskellä on persoonallinen kolmionmuotoinen pakoputken ulostuloaukko. Sisutusta hallitsevat Recaron nahkaverhoillut istuimet. Lisäksi taka-akselin rakennetta on vahvistettu ja jousitus on selvästi normaalia jäykempi. Alustaa on laskettu 10 millimetrillä. Myös poiskytkettävän ESP-järjestelmän toiminta on sopeutettu urheilulliseen ajoon sopivaksi. Alla on vakiona 17 tuuman kevytmetallivanteet ja 215/45R17-renkaat. Joka pyörässä on levyjarrut, edessä levyjen halkaisija on 308 millimetriä ja takana 264 millimetriä. Jarrusatulat on maalattu OPC-mallien tunnusvärin mukaan siniseksi.

Corsa OPC Nürburgring Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Corsa OPC Nürburgring Edition

Opel ilmoitti vuonna 2011, että Manuel Reuterin ohjaama Corsa OPC rikkoi Nürburgringin Nordschleifen rataennätyksen Supermini-luokassa. Corsan loppuaika 20,8 kilometrin pituisella radalla oli 8.49,99 minuuttia. Tämän kunniaksi esiteltiin entistäkin suorituskykyisempi Opel Corsa OPC Nürburgring Edition. Auton 1,6-litrainen moottori on saatu ohjausyksikön säädöillä, uudella ahtimella ja erikoispakoputkistolla tuottamaan 210 hevosvoiman tehon. Alustaa on madallettu entisestään valmiiksi matalasta OPC-mallista ja autossa on tuumaa suuremmat 18-tuumaiset kevytmetallivanteet.

Opel Corsa E (2014–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Corsa E
Opel Corsa - Mondial de l'Automobile de Paris 2014 - 005.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Espanjan lippu Espanja
Saksan lippu Saksa
Valmistaja Opel
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 2014–
Muut nimet Vauxhall Corsa
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Opel Corsa D
Teknisesti samankaltaisia Opel Adam
Opel Astra K
Iskutilavuus 1,0–1,6 l
Teho 70–207 hv
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen robotti
6-vaihteinen automaatti
Henkilöluku 2–5

Viidennen sukupolven Corsa esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä syksyllä 2014. Auto perustuu samaan perusrakenteeseen kuin edeltäjänsä, joten mitat ovat pysyneet lähes identtisinä. Ulkopuoli ja sisusta on kuitenkin uudistettu täysin, eikä alustassa ole ainuttakaan samaa komponenttia kuin edellisen sukupolven mallissa.[20] Sisustusmateriaalit ovat laadultaan huomattavasti aikaisempaa korkeatasoisempia. Corsan muotoilussa on samanlaisia piirteitä kuin vuonna 2012 esitellyssä Opel Adamissa. Myös sisusta, etenkin kojelaudan keskikonsoli, ovat hyvin samankaltaiset. Värivalikoima[21] on säilytetty lähes ennallaan.

Euro NCAP -kolaritestistä Corsa E ansaitsi neljä tähteä viidestä vuonna 2014.[22]

Corsassa on mahdollista valita kahden alustaratkaisun väliltä. Vakiona on Comfort-alusta, joka soveltuu 14–16-tuumaisille pyörille. Pyöräkoon ollessa 17 tuumaa, tulee urheilullisempi Sport-alusta vakiona. Sen saa myös valinnaisena 16-tuumaisten pyörien yhteyteen.[20]

Uudessa Corsassa on paljon varusteita, jotka ovat ennen olleet lähestulkoon vain suurempien autojen yksinoikeuksia. Esimerkiksi Bi-Xenon-ajovalot ja liikennemerkkientunnistusjärjestelmä Opel Eye ovat saatavana Corsaan joko vakio- tai lisävarusteina versiosta riippuen.[23] Lisävarusteiseen IntelliLink-tietoviihdejärjestelmään voi yhdistää älypuhelimen, jolloin siihen voi ladata erilaisia sovelluksia, muun muassa navigointijärjestelmän ja internetradion.[24]

Viisiovinen Opel Corsa E.

Moottoriosastolla suurin uudistus oli kolmesylinteriset 1,0-litraiset turboahdetut ecoFLEX (90 hv) ja Ecotec (115 hv). Aiemman 1,2 litran Twinport-moottorin korvasi Suomessa uusi 1,4-litrainen Ecotec (75/90 hv). Sen 90-hevosvoimaiseen versioon voi valita halutessaan kuusivaihteisen automaattivaihteiston, joka on ensimmäinen laatuaan B-segmentissä,[20] tai vaihtoehtoisesti viisivaihteisen Easytronicin. Perusvaihteistona on 1,4-litraisissa viisivaihteinen manuaalivaihteisto ja 1,0-litraisissa kuusivaihteinen. Dieselmoottorina on 1,3-litrainen (75/95 hv) CDTI Start/Stop-järjestelmällä ja viisivaihteisella manuaalivaihteistolla.

Corsa Vanin moottorivaihtoehdot ovat puolestaan 1,2-litrainen (70 hv) Ecotec-bensiinimoottori sekä 1,3-litraiset (75/95 hv) CDTI-dieselit. Kaikissa on voimansiirtona viisivaihteinen manuaalivaihteisto.[23]

Varustetasot olivat alun perin Suomessa Enjoy ja Cosmo.

Enjoy-varusteluun kuuluu kuusi turvatyynyä, ESP, 15 tuuman teräsvanteet pölykapselein, mäkilähtöavustin, sähköikkunat edessä, vakionopeudensäädin, nahkaverhoiltu lämmitettävä ohjauspyörä, turvavyönmuistutin edessä ja takana, manuaali-ilmastointi, radio/CD-soitin ja Bluetooth-järjestelmä. Enjoy More -varustepaketin mukana saa automaatti-ilmastoinnin, 15 tuuman kevytmetallivanteet, pysäköintitutkan taakse sekä valo- ja näkyvyyspaketin.[25]

Vain viisiovisena saatavassa Cosmossa on lisäksi 15 tuuman kevytmetallivanteet, automaatti-ilmastointi, etusumuvalot, osittain nahkaverhoillut istuimet, kromatut ikkunankehykset ja ovenkahvat, Bi-Xenon-ajovalot LED-päiväajovaloin ja punainen sisävalaistus. Valinnainen Cosmo Premium -varustepaketti lisää varustukseen IntelliLink-multimediajärjestelmän, 16 tuuman kevytmetallivanteet, lämmitettävän tuulilasin, pysäköintitutkan eteen ja taakse sekä tummennetut takaikkunat.[25]

Mallivuodelle 2016 dieselmoottoreita uudistettiin. Uuden sukupolven ahdin toimii aikaisempaa alhaisemmilla kierroksilla ja on äänieristetty. Myös pakosarja ja kaksoismassavauhtipyörä on niin ikään vaihdettu uusiin. Teho ja vääntömomentti pysyivät ennallaan uudistuksista huolimatta, mutta melutason sanotaan olevan huomattavasti alhaisempi ja moottorin käynnin aiempaa tasaisempaa. Samalla dieselmoottorin saa halutessaan myös Easytronic-vaihteistolla varustettuna.[26]

Vuoden 2015 lopussa Corsa sai myös Astrassa esitellyn päivitetyn R4.0 IntelliLink -tietoviihdejärjestelmän, joka on liitettävissä Apple CarPlay- ja Android Auto -sovellusten kanssa.[27] Varustetasojen nimiksi vaihtuivat Active ja Innovation.[23]

Corsa OPC/VXR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2015 Opel esitteli suorituskykyisen OPC-version E-Corsasta. 1,6-litraisen turbomoottorin teho on noussut edellismallista 207 hevosvoimaan ja vääntö 245 newtonmetriin. Overboost-järjestelmän avulla vääntö voi nousta väliaikaisesti 280 newtonmetriin asti. Kiihtyvyys nollasta sataan on 6,8 sekuntia ja huippunopeus 230 km/h. Corsa OPC:ssä on mukautuva urheilullinen alusta, joka on 10 millimetriä normaalia matalampi. Edessä jarrulevyt ovat 308 milliä halkaisijaltaan ja vannekoko on 18 tuumaa. Autossa on myös Remuksen pakoputkisto kahdella ulostuloaukolla.[28]

OPC-mallin ulkonäkö on paljon tavallista Corsaa aggressiivisempi urheilullisine puskureineen, takaspoilereineen ja takaosan diffuusoreineen. Sisällä on ruudutettu kangasverhous tai vaihtoehtoisesti Recaron nahkaverhoillut urheiluistuimet, OPC-ohjauspyörä ja vaihteenvalitsimen nuppi sekä alumiiniset polkimet. Kojelaudassa on aina auton ulkoväriin sointuvat koristelistat.

Opel tarjoaa Corsaan myös OPC Performance -pakettia, jossa on OPC:n perusominaisuuksien lisäksi Drexlerin tasauspyörästö, entistäkin urheilullisempi alusta ja Brembon jarrujärjestelmä 330 millimetrin jarrulevyillä edessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Corsa-esite. Adam Opel GmbH, 10/2007.
 • Corsa-esite. Adam Opel AG, 7/2011.
 • Corsa-esite. Adam Opel AG, 11/2014.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Autoesittely Opel Corsa 1982–1993 Ajovalo.net. Viitattu 30.6.2015.
 2. a b Opel Corsa Pre-facelift (MK1) Models (MY 83–89) Opel-Corsa-A.com. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
 3. Opel / Vauxhall Corsa 1997 Euro NCAP. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)
 4. Ford Fiesta 1997 Euro NCAP. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)
 5. Volkswagen Polo 1997 Euro NCAP. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)
 6. Opel / Vauxhall Corsa 2000 Euro NCAP. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)
 7. Opel / Vauxhall Corsa 2002 Euro NCAP. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)
 8. Opel / Vauxhall Corsa 2006 Euro NCAP. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)
 9. Esite 10/2007, s. 18.
 10. Esite 10/2007, s. 29.
 11. Esite 10/2007, s. 31.
 12. a b Autoesittely Opel Corsa 2010–2011 Autotalli.com. Viitattu 30.6.2015.
 13. Esite 7/2011, s. 31, 36
 14. Corsa 7/2011 – ulkovärit Viitattu 7.7.2015.
 15. Corsa 7/2011 – sisustusvaihtoehdot Viitattu 7.7.2015.
 16. Esite 7/2011, s. 15.
 17. Esite 7/2011, s. 16.
 18. Esite 7/2011, s. 19.
 19. Autoesittely Opel Corsa 2013 Autotalli.com. Viitattu 30.6.2015.
 20. a b c Uusi Opel Corsa Suomeen – tällainen se on 10.1.2015. TopGear Suomi. Viitattu 11.9.2015.
 21. Corsa 11/2014 – ulkovärit Viitattu 7.7.2015.
 22. Opel / Vauxhall Corsa 2014 Euro NCAP. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)
 23. a b c Uusi Corsa-mallisto Opel.fi. Adam Opel AG. Viitattu 2.10.2016.
 24. Esite 11/2014, s. 24.
 25. a b Esite 11/2014, s. 34–35.
 26. Corsa kulkee entistä sivistyneemmin – ja taloudellisemmin Opel.fi. 19.8.2015. Adam Opel AG. Viitattu 23.8.2015.
 27. Opel Corsa E Now Available with R4.0 IntelliLink Infotainment, TomTom Navigation Autoevolution. 29.11.2015. Viitattu 23.6.2016. (englanniksi)
 28. Opel Corsa OPC on ärhäkkä taskuraketti Ilta-Sanomat. 22.4.2015. Viitattu 30.6.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]