Opel Movano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Opel Movano on Opelin vuodesta 1997 lähtien valmistama suurikokoinen pakettiautomalli. Isossa-Britanniassa sitä myydään Vauxhall-merkkisenä.

Opel Movano A (1997–2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Movano A
Opel Movano front 20071029.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Ranska
Valmistaja Opel
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 1997–2010
Muut nimet Vauxhall Movano
Korimalli pakettiauto
pikkubussi
lava-auto
Seuraaja Opel Movano B
Teknisesti samankaltaisia Nissan Interstar
Renault Master II
Iskutilavuus 2,2–2,8 l
Teho 82–148 hv
Polttoaine diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen robotti

Opel Movano esiteltiin sisarmalliksi samaan aikaan markkinoille tulleelle toisen sukupolven Renault Masterille. Toinen sisarmalli on vuonna 2002 esitelty Nissan Interstar. Movanoa valmistettiin Renault’n tehtaalla Ranskan Batillyssa. Pakettiauton lisäksi se oli saatavana myös pikkubussiversio Tourina ja lava-autona. Saatavilla oli kaksi eri akseliväliä ja korikorkeutta. Pikkubussia valmistettiin vain pidemmällä akselivälillä.

Moottorivaihtoehtoina olivat 2,2-, 2,5- ja 2,8-litraiset dieselmoottorit. Saatavana oli viisi- ja kuusivaihteisten manuaalivaihteistojen lisäksi myös kuusiportainen Easytronic-robottivaihteisto.

Facelift-mallin Opel Movano A.

Vuonna 2003 Movano koki sisarmalliensa tapaan perusteellisen kasvojenkohotuksen, jossa sen ulkonäköä muutettiin enemmän pienempää Opel Vivaroa muistuttavaksi. Auto sai täysin uudet puskurit, ajovalot ja etusäleikön. Sisällä ohjauspyörä ja kojelauta vaihdettiin uusiin.

Opel Movano B (2010–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Movano B
OPEL-VAUX-MOVANO-B.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Ranska
Valmistaja Opel
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 2010–
Muut nimet Vauxhall Movano
Korimalli pakettiauto
pikkubussi
lava-auto
umpikoriauto
Edeltäjä Opel Movano A
Teknisesti samankaltaisia Nissan NV400
Renault Master III
Kuormatila 8–17 m³
Iskutilavuus 2,3 l
Teho 110–165 hv
Polttoaine diesel
Vetotapa etuveto
takaveto
Vaihteisto 6-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen robotti
Mitat

Toisen sukupolven Movano esiteltiin vuonna 2010. Nissan vaihtoi mallinsa nimeksi NV400. Movano on nyt ensimmäistä kertaa saatavana myös takavetoisena mallina. Saatavana on neljä eri akselipituutta ja kolme korkeutta. Pakettiauton lisäksi valmistetaan seitsenpaikkaista kaksikäyttöauto Crew Vania, pikkubussi Busia (16 tai 17 istuinta) sekä pakettiauton ja bussin yhdistelmämalli Combia (6 tai 9 istuinta). Valittavana on myös normaali tai jatko-ohjaamollinen lava-auto sekä erillisellä tavaratilalla varustettu umpikoriauto.[1] Tavaratilaa on korimallista riippuen 8–17 kuutiometriä.

Moottorina on Renault’n 2,3-litrainen dieselmoottori, josta on yhteensä viisi tehovaihtoehtoa: 2,3 CDTI (110/125/150 hv) ja 2,3 CDTI BiTurbo (135/165 hv). Kaikki moottorit 125- ja 150-hevosvoimaisia lukuun ottamatta on varustettu start/stop-järjestelmällä. Etuvetoiseen on valittavassa kaikki moottorit, mutta takavetoiseen saa vain 150-hevosvoimaisen CDTI:n ja molemmat BiTurbot. 125- ja 150-hevosvoimaisiin saa halutessaan kuusiportaisen Easytronic-robottivaihteiston. Vakiona kaikkien moottorien yhteydessä on kuusivaihteinen manuaalivaihteisto.

Pakettiauton vakiovarustukseen kuuluu kuljettajan turvatyyny, ABS-jarrut hätäjarruassistentilla, ESP, teräsvanteet osittain peittävin pölykapselein, lämmitettävät sähköpeilit, kauko-ohjattu keskuslukitus, lämmitettävä neljässä suunnassa säädettävä kuljettajan istuin, ikkunaton liukuovi matkustajan puolella, manuaali-ilmastointi, sähköikkunat edessä, radio/CD-soitin ja ikkunaton väliseinä.

Kaksikäyttöautossa on lisäksi nelipaikkainen takaistuin ja ikkunallinen liukuovi matkustajan puolella.[2]

Combissa on pakettiauton vakiovarusteiden lisäksi toisen ja kolmannen rivin istuimet kuudelle tai yhdeksälle hengelle sekä takaosan ilmastointi. Saatavana on kaksi korkeutta ja akselipituutta.

Busissa on istuimet 16 tai 17 matkustajalle, sumuvalot, digitaalinen ajopiirturi, matkustamon valaistus, sisään vetäytyvä sivuaskelma ja hattuhyllyt matkustamossa.[3]

Vuonna 2019 Movano koki kasvojenkohotuksen, jossa sen ulkonäköä muokattiin vastaamaan uusia PSA-konsernin kanssa yhteistyössä kehitettyjä Combo- ja Vivaro-malleja. Sisällä kojelauta on uusi, ja siihen saa kosketusnäytöllisen Intellilink 5.0 -tietoviihdejärjestelmän. Uusia turvallisuusvarusteita ovat kaistavahti, kuolleen kulman valvontajärjestelmä ja sivutuuliavustin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uusi Movano-mallisto Opel.fi. Adam Opel AG. Viitattu 26.7.2015.
  2. Movano-esite, s. 51–52. Adam Opel AG, 5/2014.
  3. Movano Combi & Bus -esite, s. 19–35. Adam Opel AG, 9/2014.
  4. Revised Vauxhall Movano revealed with sharper look Auto Express. 15.5.2019. Viitattu 17.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]