Rivimoottori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivimoottorin lohko.

Rivimoottori on mäntämoottori, jossa sylinterit ovat vierekkäin rivissä. Rivimoottorista käytetään myös nimitystä suora moottori, koska sylinterit ovat suorassa rivissä vierekkäin. Muita polttomoottoreita erilaisilla sylinterien asetteluilla ovat esimerkiksi V-moottori, tähtimoottori ja bokserimoottori. Autokäytössä rivimoottorissa on yleisimmin neljä sylinteriä, mutta kolme-, viisi- ja kuusisylinterisiä moottoreita käytetään pyrittäessä hyödyntämään niiden tuomia etuja joissain tapauksissa. Kolmesylinterisen moottorin etuja muihin verrattuna ovat luonnollisesti pienempi koko ja paino. Viisisylinterinen moottori on saatettu kehittää kuusisylinterisestä sitä lyhentämällä, esimerkiksi etuvetoon siirryttäessä, jolloin kuusisylinterinen olisi liian suuri asennettavaksi poikittain auton keulalle. Kuusisylinterisen käynti on rakenteesta johtuen hyvin tasaista sekä värinätöntä ilman erillisiä tasapainotusakseleita.

Rivimoottori autoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2-sylinterisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiat 500 on saatavissa 0,9 litran kaksisylinterisellä ahdetulla bensiinimoottorilla.[1] Samaa TwinAir-moottoria on käytetty myös Alfa Romeo MiTossa.

3-sylinterisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: R3-moottori

4-sylinterisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valtaosa autonvalmistajista tekee nelisylinterisiä moottoreita.

5-sylinterisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: R5-moottori

Viisisylinterisiä moottoreita käyttävät monet valmistajat, kuten Volvo, Audi, Mercedes-Benz ja Volkswagen eräissä malleissaan (dieselmoottorit ja VR5-moottori).

6-sylinterisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusisylinterisiä rivimoottoreita on perinteisesti käytetty suuremmissa ja ylellisemmissä automalleissa niiden tasaisen ja värinättömän käynnin vuoksi. Moottorityyppi on yleinen myös urheiluautoissa.

7-sylinterisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SisuDiesel aloitti keväällä 2009 seitsemänsylinterisen dieselin valmistamisen. Uuden 9,8-litraisen moottorin tehoalueeksi on määritelty 250–350 kW (335–470 hv). Ensimmäiseksi sen saivat käyttöönsä Agcon valmistamat leikkuupuimurit. Sitä tarjotaan myös traktoreihin, konttilukkeihin ja maarakennuskoneisiin.

8-sylinterisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buick käytti hyvin pitkään kahdeksansylinterisiä rivimoottoreita automalleissaan. Suoran kahdeksansylinterisen hyviä puolia olivat värinättömyys ja hiljaisuus, jotka tietenkin sopivat arvokkaaseen autoon. Suora kahdeksansylinterinen poistui Buickin valikoimasta 1950-luvun alussa, jolloin sen korvasi uusi V8-moottori. Myös muut autonvalmistajat ovat käyttäneet suoraa kahdeksikkoa loistoautoissaan. Chrysler teki 1990-luvun loppupuolella konseptiauton, jossa oli kaksi Neonin nelisylinteristä moottoria yhdistettynä yhdeksi suoraksi kahdeksikoksi. Tämä on tunnetusti viimeinen valmistettu suora kahdeksansylinterinen moottori.lähde?

Rivimoottori muissa käyttökohteissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi maailman suurimpia rivimoottoreita on Wärtsilän suunnittelema 14-sylinterinen Wärtsilä-Sulzer RTA96-C -moottori, jollainen on käytössä valtavassa M/S Emma Mærsk -konttialuksessa.[2][3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FIAT 500 2007 – 2015 Autoevolution. Viitattu 21.11.2020.
  2. Conrad John: Emma Maersk’s Wärtsilä-Sulzer Super Ship Engine – Part 2 21.7.2013. gCaptain. Viitattu 21.11.2020. (englanniksi)
  3. The world’s most powerful engine enters service Wärtsilä Corporation, Trade press release. 12.9.2006. Wärtsilä Corporation. Viitattu 22.11.2020. (englanniksi)
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.