Volvo (henkilöauto)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Volvo-merkkisiä henkilöautoja. Yritystä Volvo AB käsittelee artikkeli Volvo.
Volvo Car Group
Volvo Cars logo.png
Tunnuslause "Designed Around You"
Yritysmuoto osakeyhtiö
Lajityyppi henkilöautot
Perustettu 1927 (Göteborg, Ruotsi)
Toimitusjohtaja Håkan Samuelsson
Kotipaikka Göteborg, Ruotsi
Toiminta-alue Eurooppa, USA, Aasia
Toimiala autoteollisuus
Tuotteet henkilöautot
Kotisivu www.volvocars.com
Volvon vanha logo
Volvo Carsin pääkonttori Göteborgissa syyskuussa 2009.

Volvo Personvagnar AB on ruotsalainen henkilöautoja valmistava yhtiö. Se perustettiin Göteborgissa Ruotsissa vuonna 1927. Yhtiö oli ruotsalaisen AB Volvon omistuksessa vuoteen 1999, jolloin yhdysvaltalainen Ford Motor Company hankki sen omistukseensa. Ford myi yhtiön kiinalaiselle Zhejiang Geely Holding Companylle 1,8 miljardilla dollarilla vuonna 2010.[1]

Volvo on Saabin ohella ruotsalaisena automerkkinä tunnettu panostuksesta turvallisuuden kehittämiseen autoilussa ja on toiminut usein suunnannäyttäjänä henkilöautojen turvallisuuden kehittämisessä. Sana volvo on lyhenne sanasta volvere, mikä on latinaa ja tarkoittaa minä pyörin.

Suomessa Volvo on ollut myynnissä jo vuodesta 1928 lähtien. Nykyään suosituin malli on Volvo V60.

Kesällä 2006 Volvo ilmoitti siirtävänsä autojen tuotannon halvempiin tuotantomaihin, kuitenkin suunnittelu ja prototyyppien valmistus tapahtuu edelleen Ruotsissa. Samalla valmistaja ilmoitti aloittavansa autojen myynnin myös Intian kasvavilla henkilöautomarkkinoilla vuoden lopulla. Aluksi esiteltiin S80- ja XC90-mallit, myöhemmin myös muita malleja.

Helmikuussa 2008 Volvo ilmoitti valmistaneensa historiansa aikana yhteensä 15 miljoonaa autoa, kun merkkipaalun rikkonut C70-mallin auto valmistui Ruotsin Uddevallan tehtaalta.

Volvon markkinoinnin tunnuslauseena toimi pitkään Volvo. For life, mutta suomalaisessa mainonnassa käytettiin myös lausetta Ajattele millä ajat. Volvo. Nykyisin Volvon slogan on Designed Around You.

Automallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistus lopetettu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Volvo PV544

Jonkin aikaa Volvo käytti mallimerkinnöissä kolmen numeron systeemiä. Ensimmäinen numero oli mallinumero, toinen kertoi sylinterien määrän (lukuun ottamatta muutamaa poikkeusta, esimerkiksi 780:ssä ei ole 8-sylinteristä moottoria) ja kolmas ovien määrän. Viimeinen numero muuttui nollaksi 1983.

Nykyään yhtiö käyttää kirjaimia korityypin merkitsemiseen ja numeroita mallin merkitsemiseen. S tarkoittaa sedania, V (versatility = monipuolisuus) tarkoittaa farmaria ja XC Cross Countrya eli maastoversiota.

Sedanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Farmarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crossoverit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auto Bild -lehden tekemän Palvelu 1 -ostotutkimus 2010 -tutkimuksessa Volvo-myyjät palkittiin kategoriassa Paras ympäristötietoisuus. Perustelujen mukaan "Volvo-myyjät kertoivat uuden auton esittelyn yhteydessä perusteellisemmin mallien ominaisuuksien vaikutuksista ympäristöön."[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Volvo (henkilöauto).


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.