Mercedes-Benz

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Mercedes” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.
Mercedes-Benz

Mercedes Benz logo.svg

Perustettu 1926
Perustaja Karl Benz ja Gottlieb Daimler
Puheenjohtaja Dieter Zetsche
Kotipaikka Saksan lippu Stuttgart, Saksa
Tuotteet autot
Omistaja Daimler
Kotisivu http://mercedes-benz.com/

Mercedes-Benz, suomen puhekielessä myös Mersu, on saksalainen automerkki. Merkin omistaa Daimler-konserni. Mercedes-Benz on ollut ja on edelleen monissa auton teknistä kehitystä koskevissa ratkaisuissa edelläkävijä.lähde?

Mercedes-Benz valmistaa henkilö-, paketti-, linja- ja kuorma-autoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karl Benz ja Gottlieb Daimler kehittivät nopeakäyntisen moottorin ja auton 1880-luvulla. He alkoivat viedä hanketta eteenpäin ja saivat rahoitusta pankeilta ja yhteistyökumppaneilta. Benz perusti yrityksensä Benz & Cie 1883 ja Daimler yrityksensä Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) vuonna 1890.

Vuonna 1902 DMG sai kokonaan uuden tuotenimen Mercedes. Nimi tuli itävaltalaisen liikemiehen Emil Jellinekin tyttären lempinimen mukaan. Mercedes on espanjalainen naisen nimi, joka tarkoittaa arvostusta ja viehkeyttä.

Vuonna 1926 nuo Saksan kaksi johtavaa ja kaksi maailman vanhinta autojen valmistajaa yhdistivät toimintansa, ja Daimler-Benz syntyi. Silloin luotiin uusi tuotemerkki, johon yhdistettiin kummankin jo olemassa olleen tuotemerkin tunnusomaiset piirteet. DMG:lle kuuluva kolmisakarainen tähti ympäröitiin tuotenimellä "Mercedes" ja yhtä kuuluisalla nimellä "Benz", jonka laakeriseppele liitti nämä kaksi nimeä yhteen.

Jo alusta alkaen Mercedes-Benz keskittyi valmistamaan näyttäviä ja ylellisiä autoja. Myös urheiluautot vakiinnuttivat paikkansa Mercedeksen mallistossa. Mercedes on valmistanut klassikoksi muodostuneita autoja, joista tunnetuin lienee lokinsiipinen 300 SL (W198, 1954-57).

1930-luvulla merkki osallistui aktiivisesti Grand Prix -kilpailuihin ja saavutti useita voittoja. Samalla tekninen tietämys kasvoi ja Mercedeksen tähdestä tuli autoalalla tunnettu symboli.

Suomeen ensimmäiset Mercedes-Benzit tulivat viime vuosisadan alussa.

Mallimerkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercedes-Benzien mallimerkinnät ovat asiaan perehtymättömälle hiukan sekavat. Autot jaetaan mallisarjoihin kuten A-sarja ja C-sarja. Mallisarjojen lisäksi jokaisella autolla on tehtaan sisäinen tyyppimerkintä, joka koostuu kirjaimesta ja kolmesta numerosta, esimerkiksi W124 tai R129. Tyyppimerkintöjen kirjaimet tarkoittavat korimallia: W124 on sedan, C124 on coupe, S124 on farmari, VF124 tai V124 on tehtaalla akseliväliltään pidennetty malli (V124: Lang-mallit, limusiinit; VF124: erikoiskori eli ambulanssit ja ruumisautot), A124 on nelipaikkainen avoauto ja R129 on roadster.

Tyyppikoodit:

Nykyiset mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercedes-Benzin henkilöautot on vuoden 1994 jälkeen luokiteltu eri sarjoiksi (esimerkiksi C-sarja). Tarkemmin mallista kertoo tehtaan tyyppikoodi, joka ilmaisee korimallin (esimerkiksi W212 - nykyinen E-sarja). Esimerkiksi E 320 CDI T 4Matic: (E-sarjan farmari, 3.0 L V6-dieselmoottori, neliveto.)

Mallien kirjainyhdistelmiä on johdettu mm. seuraavista sanoista:

  • C = "Coupé" tai "Comfort" eli mukavuus.
  • L = "Lang" eli pitkä, tai "Leicht" eli kevyt (Urheilullisemmille malleille)
  • S = "Sonderklasse" lippulaivamalleille. Joskus myös "sportlich" eli urheilullinen
  • G = "Geländewagen" eli maastoajoneuvo
  • K = "Kompressor" eli ahdin. Poikkeustapauksissa "Kurz" eli lyhyt.

Henkilöautot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tila- ja pakettiautot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linja-autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevyet kuorma-autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuorma-autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BlueTec[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bluetec on Mercedes-Benzin kehittämä tekniikka, jolla parannetaan autojen polttoainetaloutta ja vähennetään päästöjä. Tekniikka perustuu katalyyttiseen pelkistysprosessiin (SCR), joka vähentää esimerkiksi typpioksidi- ja hiukkaspäästöjä.

Bluetec on käytössä Mercedes-Benzin henkilö-, kuorma- ja linja-autoissa.

AMG[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AMG on Mercedeksen omistama, Mercedeksen malleista erikoisversioita valmistava tytäryhtiö.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mercedes-Benz.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]