Smart

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee henkilöautomerkkiä Smart. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Smart
Merkin kotimaa  Saksa
Konserni Mercedes-Benz Group
Smart Fortwo.
Smart Forfour.
Smart, Böblingen

Smart (aikaisemmin MCC smart) on henkilöautomerkki, jonka mallisto koostuu pienikokoisista automalleista, kääpiöautoista. Smart on nykyään osa Mercedes-Benz Group-konsernia, ja sen pääkonttori on Böblingenissä Saksassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smart Fortwo valmistetaan Smartvillessä sitä varten tehdyssä tehtaassa Hambachissa, Lorrainessa, Ranskassa. Smart perustettiin vuonna 1994 Daimler-Benzin ja sveitsiläisen kellonvalmistajan Swatchin yhteisyrityksenä. Alun perin Swatch tuki projektia, joka nimettiin Swatchmobileksi. Auton oli tarkoitus olla innovatiivinen ja käyttää esimerkiksi hybriditekniikkaa. Lisäksi sen piti olla halpa auto nuorisolle.

Swatchin toimitusjohtaja Nicolas Hayek etsi olemassa olevaa autonvalmistajaa, joka alkaisi valmistaa Swatch-autoa. Hayek löysi partnerin Volkswagenista, mutta suunnitelmat eivät koskaan edenneet lopulliseen sopimukseen. Lopulta Swatch päätyi yhteisyritykseen Daimler-Benzin kanssa. Auto osoittautui olevan kaukana suunnitelmista, ja sen tekniikka oli perinteistä. Auto oli hinnaltaankin kalliimpi kuin useimmat pienet 4-paikkaiset autot. Yhteisyritys teki raskaita tappioita, ja lopulta Swatch vetäytyi koko projektista ennen kuin yhtään autoa edes kerkesi sarjatuotantoon.

Vuonna 2003 Veho Group aloitti smartin maahantuonnin sekä jälleenmyynnin toimipisteissään. Aluksi mallistoon kuuluivat roadster, fortwo, crossblade sekä forfour.

Vuonna 2005 DaimlerChrysler päätti ostaa 50 % NedCarin osakkeista, jotta sen tehdasta Hollannissa voitaisiin käyttää Forfourin valmistukseen. Smart Forfourissa käytettiin paljon yhteisiä osia Mitsubishi Coltin kanssa. Samana vuonna DaimlerChrysler keskeytti myös Formoren kehityksen ja lopetti Roadsterin valmistuksen. Vuonna 2005 Suomessa rekisteröitiin 355 Smartia.

Vuonna 2006 DaimlerChrysler ilmoitti, että sen oli lopetettava myös Forfourin valmistus ja keskityttävä ainoaan jäljellä olevaan autoon eli Fortwohun. Huhujen mukaan DaimlerChrysler oli etsimässä ostajaa Smartille ja yksi tarjouksen tehneistä yrityksistä oli italialainen Piaggio. Siihen mennessä merkki ei ollut tuottanut Daimlerille voittoa.

Kesällä 2006 yhtiö ilmoitti, että Smartin vienti myös Yhdysvaltojen markkinoille aloitetaan vuoden 2008 alussa ja autot tulevat saataville vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Jälleenmyyjänä toimii Yhdysvaltojen toiseksi suurin jälleenmyyjä UnitedAuto Group Inc., joka keskittää myynnin etenkin itä- ja länsirannikon suurkaupunkeihin. Markkinointi Yhdysvalloissa aloitettiin vuoden 2007 puolessa välissä. Näin Yhdysvalloista tuli 37. maa, johon merkkiä viedään. Tarjolla on kolme erilaista W451- eli kolmannen sukupolven Smart Fortwo -mallia. Daimler AG ilmoitti ajan olevan kypsä nyt kolmannen sukupolven Fortwon kohdalla. Syynä oli rajusti kallistunut polttoaine sekä päästökeskustelun olo parrasvaloissa.

Vuonna 2007 Daimler AG julkaisi kolmannen sukupolven Fortwon, joka kantaa mallinimeä W451. Viimeisetkin Forfour-mallit myytiin alkuvuoden aikana Daimler AG:n varastoista maailmalla. Loppuvuodesta Daimler AG ilmoitti, että Smartin valmistus on kääntynyt tuotolliseksi ja että kehitysindeksi on todella hyvä uuden korimallin myötä. Yhdysvaltojen markkinoiden ennakkomyynti aloitettiin loppuvuodesta internetin kautta. Saatavilla ovat ainoastaan Coupé Pure-, Coupé Passion- sekä Cabrio Passion -mallit.

Automallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmat mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnitellut mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konseptiautot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta smart.