Koordinaatit: 48°41′N, 9°1′E

Böblingen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Böblingen
Böblingenin keskustaa
Böblingenin keskustaa
vaakuna
vaakuna

Böblingen

Koordinaatit: 48°41′N, 9°1′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Piirikunta Böblingen
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 39,0 km²
Korkeus 464 m
Väkiluku (30.6.2022) 51 425[1]
 – Väestötiheys 1 319 as./km²
Postinumero 71032, 71034
Suuntanumero(t) 07031

Böblingen on kaupunki Stuttgartin metropolialueella Baden-Württembergin osavaltiossa Lounais-Saksassa. Se on piirikuntansa keskuskaupunki ja korkean teknologian keskittymä. Kesäkuun 2022 lopussa kaupungissa oli 51 425 asukasta[1].

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Böblingenin sijainti Böblingenin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Baden-Württembergin osavaltiossa.

Böblingen sijaitsee ylänkömaalla Baden-Württembergin keskiosassa viitisentoista kilometriä Stuttgartin keskustasta lounaaseen.[2] Böblingenin keskiosa on tiheään asuttua, itäosa on Schönbuchin metsää, länsiosassa on peltomaata ja metsäalueita. Böblingenin piirikunta kuuluu kokonaisuudessaan Stuttgartin metropolialueeseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Böblingen ennen toista maailmansotaa.

Böblingenin alueella on ollut asutusta jo myöhäispaleoliittisella kaudella. Ensimmäiset kirjalliset maininnat Böblingenistä ovat noin vuodelta 1100 muodossa Bebelingen. Nimi palautuu aatelisnimeen Bobilo; -ingen-pääte on alemannien perua. Kaupungiksi paikkakuntaa alettiin rakentaa 1200-luvulla. Eräs talonpoikaissodan tuhoisimmista taisteluista käytiin Böblingenissä 12. toukokuuta 1525. Württembergin kuningaskunnan perustamisen myötä Oberamt Böblingenin aluetta laajennettiin. Vuonna 1850 kaupungin väkiluku oli noin 3 700 ja lähes koko väestö oli evankelista. Elinkeinoista tärkeimmät olivat vielä tuolloin maa- ja metsätalous. Böblingenin rautatieasema avattiin syyskuussa 1879, ja pian kaupunkiin alkoi kohota teollisuusalueita. Ensimmäisen maailmansodan aikana Böblingeniin rakennettiin lentotukikohta, josta kehittyi 1920-luvulla Flughafen Böblingen, eli lentoasema. Nykyisin sen alueella on Flugfeldin kaupunginosa.

Böblingenissä ja sen lähiympäristössä oli vanhastaan hyvin vähän juutalaisia, joten kaupungissa ei koettu tuhoisaa kristalliyötä marraskuussa 1938. Vuoden 1933 väestönlaskennassa Böblingenissä oli ollut kaksi juutalaista, todennäköisesti aviopari Hans ja Bertha Kahn.[3]

Lokakuussa 1943 Böblingeniä pommitettiin: kuolleita ja loukkaantuneita oli runsaasti ja suurin osa vanhaakaupunkia tuhottiin. Toisen maailmansodan jälkeen Böblingen kuului Yhdysvaltain miehitysvyöhykkeeseen ja vuodesta 1952 uuteen Baden-Württembergin osavaltioon. Jälleenrakennus oli voimallista ja Böblingenin väkiluku kolminkertaistui vuodesta 1950 vuoteen 1970. Kaupunkiin asettui yhdysvaltalaisia suuryrityksiä, kuten IBM ja Hewlett-Packard. Syyskuussa 1971 Böblingeniin liitettiin Dagersheimin kunta.

Böblingenin historiallisia rakennuksia ovat muun muassa kirkko St. Dionysius 1200-luvulta ja Zehntscheune eli kymmenyslato 1500-luvun lopulta. Dagersheimista on varhaisin asiakirjamaininta vuodelta 1075. Siellä on muun muassa myöhäisgoottilainen kirkko St. Agathe ja kymmenyslato, jonka historia alkaa vuodesta 1568.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Böblingenissä toimii useita huipputeknologian yrityksiä, kuten Hewlett-Packard, IBM ja Siemens. Autoteollisuutta edustaa muun muassa Daimler AG. Paikallinen olutpanimo, Schönbuch Bräu, on perustettu 1823.

Böblingenin rautatieasema sijaitsee rataosuudella Stuttgart–Tuttlingen 25,9 kilometriä Stuttgartin päärautatieasemalta. Moottoritie BAB 81 kulkee kaupungin halki ja risteää BAB 8:n kanssa kaupungin pohjoispuolella. Stuttgartin lentoasema sijaitsee Böblingenin itäpuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bevölkerung der Gemeinden Baden-Württembergs am 30. Juni 2022 (PDF) (s. 6) Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 12.5.2023. (saksaksi)
  2. Entfernung von Böblingen, Baden-Württemberg, Deutschland nach Stuttgart, Baden-Württemberg, Deutschland Entfernungsrechnerkm.com. Viitattu 13.4.2020.
  3. In der Pogromnacht blieb es ruhig im Kreis Stuttgarter Zeitung. STUTTGARTER-ZEITUNG.DE. Viitattu 13.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Böblingen.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Böblingen