Cabriolet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Avoauto eli Cabriolet on auton korimalli, jossa on taittuva tai kokoonvetäytyvä katto. Tämä tehdään yleensä joustavasta kankaasta tai vinyylistä. Cabrioletit ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaksiovisia. Coupé cabriolet -mallissa kokoontaitettava katto on tehty jäykemmästä materiaalista, kuten teräksestä. Amerikan englannissa avoautosta käytetään nimitystä Convertible. Eräät autovalmistajat (esimerkiksi Mazda, Fiat ja Citroen) ovat käyttäneet cabriolet-nimitystä markkinointikikkana myös umpiautoista johon on asennettu haitarikatto.

Kaksipaikkaisia avoautoja kutsutaan yleensä Roadster-malleiksi. Roadsterissa voi olla pehmeä kokoontaittuva katto tai irroitettava kovakatto.

Avoautot olivat yleisiä autojen alkuaikoina. Yhdysvalloissa niiden määrä vähentyi merkittävästi 1970-luvulla tulleiden uusien turvamääräysten takia. Vuoden 1976 Cadillac Eldoradoa mainostettiin termillä "Amerikan viimeinen Convertible". Avoautot tulivat uudelleen muotiin vasta 1980-luvulla mm. Chrysler LeBaronin ja Saab 900:sen muodossa. Ford Mustang toi korimallin vuonna 1984 takaisin myös urheiluautojen tyylivaihtoehdoksi. Japanilaisten autojen osalta saman teki 90-luvulla markkinoille tullut Mazda MX-5.

Useimmissa nykyautoissa on itsekantava kori, jossa katto, kattopylväät ja joskus myös etu- ja takaikkunakin kuuluvat korin kantaviin rakenteisiin. Tästä syystä avoautot suunnitellaan eri tavoin kuin saman mallin umpiautot, ja niiden rungon kantava rakenne on erilainen. Ns. rälläkkä-cabriolet eli umpiauton muuttaminen avoautoksi leikkaamalla tästä katto pois, vaikkapa kulmahiomakoneella, ei siksi ole Suomessa luvallinen konversio, vaan tällaiset omavaltaiset auton korimallin muuttamiset voivat olla hyvin vaarallisia onnettomuustilanteita silmällä pitäen.

Eri autovalmistajien avoautoja (engl Cabriolet, am-eng Convertible)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saab 900 cabriolet
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta cabriolet.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.