Coupé

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Coupé-korinen Ford Mustang.

Coupé tai coupe on yleensä urheiluautoissa käytettävä matalakattoinen ja kaksiovinen korimalli. Erilaisia coupéiksi luokiteltavia korimalleja on useita. Esimerkiksi hardtop eli kovakatto on tunnettu yhdysvaltalaisissa autoissa. Viistoperäinen coupé taas on tuttu näky vanhempien autojen korivalikoimissa.

Sanan ’coupé’ tai ’coupe’ alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leopold II:n ”juhla-coupé”.

Ranskan sana ’coupé’ on johdos verbistä couper, ’leikata’. Sanaa käytettiin alun perin hevoskärrystä, josta oli leikattu etupenkki pois – näin kahden istuttavasta takapenkistä tuli kärryjen ainoa istuin.

Erilaisia coupé-malleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perheautoissa coupé-korimalli on usein nimeltään combi coupé. Combi coupé -korit ovat kuitenkin jo etääntyneet alkuperäisestä coupé-mallista monikäyttöisempään suuntaan. Coupé-cabriolet sen sijaan tarkoittaa autoa, jossa on automaattisesti sisään taittuva kovakatto – näin autoa voidaan käyttää sekä coupéna että avoautona. Tämäntyyppiset henkilöautot ovat yleistymässä kovaa vauhtia perinteisten coupé-mallien sijaan. Nykyään on olemassa lähinnä kahdenlaisia coupé-tyyppejä: urheiluautoja joista on ainoastaan coupé-malli – tai tavallisia henkilöautoja, joista on sedanin tai hatchbackin lisäksi urheilullisempi coupé-malli. Lisäksi on henkilöautoja, joista on ainoastaan coupé-malli. Coupé-mallisten henkilöautojen ja urheiluautojen raja on vaikeasti määritettävissä, sillä malleja on hyvin monenlaisia ja eritehoisia.

Coupé-autoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöautoja, joista on ainoastaan coupé-malli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöautoja, joista on sedanin tai hatchbackin lisäksi myös coupé-malli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilu-coupéita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalaisia urheilu-coupéita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.