Ford Mustang

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ford Mustang vuosimallia 2005.

Ford Mustang on Ford Motor Companyn urheiluautomalli, jota on valmistettu vuodesta 1964 lähtien; ensimmäinen 1960-luvun niin sanotuista poniautoista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustangin historia alkoi jo vuonna 1962, kun Fordin varapääjohtaja, markkinoinnista vastaava Lee Iacocca päätti että Ford tarvitsee uuden, edullisen urheiluautomallin.[1] 1950-luvun puolivälissä lanseerattu Ford Thunderbird oli kasvanut kaksipaikkaisesta alustaan seuraavalla vuosikymmenellä suureksi nelipaikkaiseksi loistoautoksi,[2] ja ainoa yhdysvaltalainen urheiluauto, Chevrolet Corvette oli yli 4 000 dollarin hinnaltaan useimpien autonostajien ulottumattomissa[3], ja kysyntään vastasivat edulliset englantilaiset urheiluautomallit. Fordilla siis nähtiin olevan markkinarako, kun sodan jälkeiset suuret ikäluokat ostaisivat ensimmäisen autonsa.

Fordin muotoiluosaston johtaja Gene Bordinant luonnosteli uuden mallin suuntaviivat ja muotoilijat John Najjar ja Jim Sipple aloittivat alustavan suunnittelun kaksipaikkaiseksi urheiluautoksi suunnittelija Roy Lunnin johdolla, muotoilija Phil Clarkin mallipiirrosten pohjalta; auton mallinimeksi harkittiin muun muassa Cheetahia, Pumaa, Thunderbird II:ta, Cougaria, Coltia, Special Falconia, Torinoa ja Mustangia, mutta tiettävästi ilmailua harrastava John Najjar sai auton nimetyksi toisen maailmansodan kuuluisan hävittäjän mukaan Mustangiksi.[4]

Mustang I (1962)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alustavien suunnitelmien pohjalta rakennettiin nopeasti, 22 viikossa, Trautman-Barnesin erikoisautojen rakennuspajalla Los Angelesissa putkirunkoinen alumiinilevy-korinen, keskimoottorinen, kaksipaikkainen urheiluauto, joka teki ensiesiintymisensä Yhdysvaltojen Grand Prix ajoissa Watkins Glenissä, New Yorkissa lokakuussa 1962. Autossa oli Cardinal-konseptiautoa varten alun perin kehitetty, epätavallinen 90 BHP tehoinen 91-kuutiotuumainen V4-moottori, jossa oli yksikurkkuinen Solex-kaasutin. Myöhemmin tämä V4-moottori oli pienin muutoksin käytössä Fordin eurooppalaisissa malleissa ja Saabin 95/96 -malleissa. Mustang I painoi vain noin 600 kiloa ja saavutti 120 mailin(193km/h) huippunopeuden.

Vaikka auto saikin innostuneen vastaanoton, Lee Iacocca kuitenkin totesi, ettei kyseessä ollut hänen haluamansa volyymiauto.

Mustang II (1963)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ykkösmallin näin jäätyä pelkäksi uuden mallinimen lanseeraajaksi, muotoiluosasto tuotti 1962 kesän ja syksyn aikana useita täysikokoisia savimalleja kiilamaista I mallia selvästi perinteisemmästä etumoottorisesta pikkucoupesta.

Mallit, joissa näkyi selviä piirteitä muun muassa Thunderbirdistä, eivät kuitenkaan tyydyttäneet Iacoccaa, ja hän julisti yhtiön sisäisen suunnittelukilpailun, jonka voittivat Fordin Lincoln-Mercury Divisioonan suunnittelijat David Ash ja Joseph Oros. Auton suunnittelu jatkui 1963 Ford Falconin alustalle, ja tuotantomalli alkoi hiljalleen muotoutua, nokan muodon ollessa pisimpään hakusessa; Mustang II:n ajokelpoista prototyyppiä myös esiteltiin automessuilla ja U.S. Grand Prix -ajoissa Watkins Glenissä, New Yorkissa, lokakuussa 1963.

Mustangin tuotantomallin pitämiseksi mahdollisimman edullisena, sen tuli mahdollisimman pitkälle perustua johonkin jo tuotannossa olevaan malliin, joksi valittiin Fordin pienin silloinen automalli Falcon - ensimmäiset Mustangit valmistettiinkin Michiganin Dearbornissa sijainneessa Falcon-tehtaassa.

Esituotanto-Mustang (1964)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1964 Ford Mustang

Tuotantoon tullut Mustang oli saatavana kaksiovisena, nelipaikkaisena, itsekantavakorisena Hardtop-coupena ja Convertible-avomallina. Auton akseliväli oli 275 cm ja kokonaispituus 461 cm. Sen etu- ja taka-akselisto oli suoraan peräisin Falconista ja joitain pisteosia Falconin lisäksi Ford Fairlanesta.

Korimuotoilu oli kuitenkin täysin omansa; ohjaamo oli työnnetty tavallista taemmaksi, minkä ansiosta autossa oli pitkä nokka ja lyhyt perä, ja kori oli normaalia perheautoa matalampi. Korin kyljissä oli takalokasuojiin päättyvät valeilmanotto-syvennykset muistuttamassa ykkösmallista, jäähdyttimen säleikkö oli koristeltu suurella laukkaavaa hevosta kuvaavalla merkillä ja takavalot oli jaettu kolmeen pystyosaan.

Moottorivaihtoehtoina oli kuusisylinterinen 2,8 litrainen, jonka vaatimattomat 101 hevosvoimaa olivat kuitenkin kaukana auton urheilullisesta ulkomuodosta. Toinen 6-moottori oli 116-hevosvoimainen 3,3 litrainen. V8 -moottorivaihtoehdot olivat kaksikurkkuisella kaasuttimella varustettu 164 hevosvoimainen 4,3 litrainen, 210 hv 4,7 l tai sama nelikurkkuisena 225 hv:na. Kesäkuussa tarjolle tuli ns. K-code eli 4.7 litrainen 271 hv moottori nelikurkkuisin kaasuttimin. K-code -moottoristen autojen etulokasuojiin kiinnitettiin "High Performance" -mallia ilmaisevat merkit.

Vaihteistona oli kaikissa malleissa vakiona 3-vaihteinen käsivaihteisto, optiona 4-vaihteinen käsivaihteisto (ainoa vaihtoehto K-codessa), sekä 3-vaihteinen Cruise-O-Matic-automaattivaihteisto.

Jarruiksi voi valita tehostamattomien sijaan tehostetut rumpujarrut; kummankin vaihtoehdon jarrutusteho tosin häipyi muutaman täysjarrutuksen jälkeen. Sen sijaan Mustangin 4-mäntäisillä satuloilla varustetut levyjarrut olivat tehokkaat. Sähköä autoon toimitti vanhanaikainen tasavirtalaturi, joka vaihtui jo syksyllä vaihtovirtalaturiksi.

Mustangin myyntifilosofia oli edullinen perusmalli, johon saattoi vaihtaa ja lisätä osia. Auton houkuttelevat mainokset saivat aikaan suoranaisen ostoryntäyksen, ja amerikkalaisen nelipaikkaisen auton lyhettetty versio täytti kaikki mies- ja naisasiakkaiden odotukset.[5] Vaikka ajo-ominaisuudet eivät olleet Mustangin parasta antia se hanikki hyvän imagon, joka takasi erinomaisen myynnin. Mittavasta lisävarusteluettelosta johtuen valmistuslinjoilta tuskin tuli ulos montakaan täysin identtistä Mustangia.[6] Useimmista aikalaisistaan poiketen Mustangissa oli vakiona erilliset etupenkit, yhtenäisen "sohvan" tosin sai lisävarusteena. Penkit ja muu verhoilu olivat vinyyliä (keinonahkaa), autossa oli myös vakiona kokolattiamatto. Myös erikoispölykapselit olivat vakiovaruste.

Turvavarusteeksi oli mahdollista tilata etuistuimille lantioturvavyöt. Ratti oli "urheilullisesti" alumiinikeskiöinen mutta aikansa tapaan ohut- ja suurikehäinen. Alkuajan vaakasuora mittaristo taas ei poikennut mitenkään tavanomaisen perheauton mittaristosta. Autossa oli aina lattiavaihdekeppi. Auton pituus/leveys/korkeus oli 461 x 173 x 130 cm ja se painoi mallista riippuen 1170 - 1360 kiloa.

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisittain mielenkiintoista on, että Ford Mustang esiteltiin yleisölle Suomessa Jyväskylässä ARE Oy:n autonäyttelyssä 12.4.1964. Tämä oli siis ennen kuin Yhdysvalloissa, jossa se esiteltiin 13.4. alkaneessa New Yorkin autonäyttelyssä.

Samaan aikaan kun lopullista tuotantomallia hiottiin valmistuskuntoon, Fordin markkinointiosasto suunnitteli uutuuden myyntikampanjaa. Vuosittaiseksi myyntitavoitteeksi oli otettu varovainen 100 000 kappaletta ja lähtömyyntihinta oli 2320,96 $ eli noin puolet Chevrolet Corvetten hinnasta.

Vaikka uutuuden mallinimi olikin peräisin lentokoneelta, mainonnassa sille haluttiin aivan muu assosiaatio. 1960-luku oli muun ohessa television kulta-aikaa ja aikansa suosituin tv-ohjelmatyyppi olivat lännensarjat; Bonanza, Wagontrain, Rawhide, The Virginian, jne.. Ei siis ihme että autokin haluttiin yhdistää villin lännen avoimiin preerioihin ja tehdä siitä vapauden symboli.

Mustangin pitämiseksi otsikoissa markkinointiosasto suunnitteli useita pr-temppuja, esimerkiksi Henry Ford II:n veljenpoika ajoi lounaalle Detroitin keskustaan mustalla esituotanto-Mustangilla ja Newsweek uutisoi tapauksen.

Huhtikuun 16. päivä sanomalehdissä julkaistiin ilmoitus jonka mukaan "illan jännittävin tv-ohjelma tulee olemaan mainos kello 21.00" ja illalla 29 miljoonaa katsojaa näki uuden automallin yhtaikaisen paljastuksen ABC, NBC, ja CBS kanavilla.

Mustangin rekisteröitiin kalenterivuonna 1965 kaikkiaan 518 252 kappaletta[7] Seuraavan vuoden malleissa muun muassa Uusi krominen jäähdytinseleikkö korvasi aiemman kennomaisen säleikön, ja kojetaulu uusittiin. Vuosi 1966 oli kaikkien aikojen menestyksekkäin Mustangille, sillä sen tuotantolinjoilta valmistui vuoden aikana 607 568 autoa. Seuraavana vuonna kilpailu Ponycar-autoluokassa kiristyi, sillä Plymouth Barracudan ja Dodge Chargerin Mustang sai uusia vakavasti otettavia kilpailijoita. Mercury vastasi haasteeseen tuomalla markkinoille Cougar-mallinsa. Pontiac esitteli Firebirdinsä, ja Chevrolet lisäsi mallistoonsa urheilullisen Corvair Monza Spyderin. Vuoden 1967 Mustangin tuotanto putosi jonkin verran ja linjalta valmistui 472 121 autoa.[7]

Toinen sukupolvi (1974–1978)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ford Mustang II

Toisen sukupolven Ford Mustang esiteltiin Euroopassa Geneven autonäyttelyssä 14.3.1974. Moottorivaihtoehdot ovat nelisylinterinen 2,3-litrainen (65,5 kW, 89 hv /5000 r/min) ja 2,8 litran kuusisylinterinen V-moottori (78 kW, 106 hv /4600 r/min). Mustangin pituus on vain 444 senttimetriä.[8]

Myöhemmät sukupolvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ford Mustang vm 1983-86

Kolmannen sukupolven Mustangia valmistettiin 1979–1993, neljättä 1994–2004, viidettä 2005–2014 ja kuudetta sukupolvea vuodesta 2015 lähtien.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Fria, Robert: Mustang Genesis: The Creation of the Pony Car. McFarland & Co Inc, 2010. ISBN 978-0786458400. (englanniksi)
 • Gunnell, John: Standard Catalog of American Cars, 1946-1975. Krause Publications, 1982. ISBN 978-0873410274. (englanniksi)
 • Flory J."Kelly" jr: American Cars, 1946-1959: Every Model, year by year. Krause Publications, 2008. ISBN 978-0786432295. (englanniksi)
 • Langworth, Richard: Great American Automobiles of the 50's. Beekman House; 1 St UK edition, 1989. ISBN 0-85429-738-3. (englanniksi)
 • Sedgwick, Michael: Auto 1950- ja 1960-luvulla. Beekman House, 1981. ISBN 9512038218.
 • Wilson, Quentin: Suuri autokirja: Legendaariset autot. readme.fi, 2014. ISBN 9789522208651. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. History of the Ford Mustang classicponycars.com. Viitattu 31.7. 2015. (englanniksi)
 2. Langworth 1989. 144"
 3. Gunnell 1982. s. 193.
 4. Fria 2010. s. 83.
 5. Sedwick 1981. s. 155.
 6. Sedwick 1981. s. 190.
 7. a b Gunnell 1982. s. 374.
 8. Tuulilasi 4/1974, s. 14
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ford Mustang.