Hatchback

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hatchback-korinen Opel Astra.
Auton korimallien vertailu: sedan-, farmari- ja hatchback-mallit.

Hatchback (suom. viistoperä ja pystyperä, tarkasta muodosta riippuen) on henkilöauton korimalli, jossa tavaratilan luukku ulottuu yleensä katon reunasta alas puskuriin ja takaikkuna on osa luukkua.

Hatchback on niin sanottu "kahden laatikon" malli, jossa ei ole erillistä tavaratilaa. Vastaavasti sedan on "kolmen laatikon" malli, jossa moottoritila, matkustajatila ja tavaratila ovat erillisiä tiloja.[1]

Liftback[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liftback on hatchbackin muunnelma, jonka muotoilu muistuttaa sedania tai fastbackia, mutta takaluukku ulottuu kuitenkin kattoon saakka ja sisältää takaikkunan. Nykyään termiä käytetään vähemmän, mutta aiemmin esimerkiksi Toyota Corollasta oli sekä liftback- että hatchback-versiot.

Toyota Corolla: liftback, hatchback ja sedan.

Combi coupé[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saab 900 Combi coupé
Škoda Octavian muotoilu muistuttaa erehdyttävästi sedania.

Autonvalmistaja Saab esitteli ensimmäisen liftback-mallinsa vuonna 1974. Kyseessä oli Saab 99 -malli, ja erottaakseen sen jo markkinoilla olleista sedanista ja sedan-pohjaisesta coupésta Saab nimesi sen combi coupéksi. Tarkoituksena oli korostaa auton farmarimaista käytännöllisyyttä ja coupémaista urheilullisuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. One-Box (Monospace or Monovolume) Arkistoitu . Viitattu 5.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.