Ford Fiesta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ford Fiesta on Fordin vuodesta 1976 lähtien valmistama pieni henkilöautomalli. Fiesta tunnettiin ennen ainoana etuvetoisena Fordina, vaikkakin Ford oli valmistanut etuvetoista Taunus 12M -mallia jo 1960-luvulla. Fiestasta on normaalin henkilöautomallin lisäksi valmistettu myös pakettiautoversiota nimeltään Fiesta Van, josta takaistuimet on poistettu tavaratilan suurentamiseksi.

Helsingin Sanomien autotoimittaja Matti Jansson piti ensimmäisen sukupolven Fiestaa esimerkkinä siitä, miten pikkuautojen rakenne oli 1970-luvun alkuvuosina yhtenäistynyt: hatchback eli monikäyttökori, moottori edessä poikittain ja etuveto. Fiestaa luuli hänen mukaansa moni Volkswagen Poloksi. Tiloiltaan se oli hieman kilpailijoitaan suurempi ja olemukseltaan urheilullisempi. Fiestaa tuotiin Suomeen aluksi kahtena moottoriversiona (957 ja 1 117 cm³) ja neljänä varusteluversiona, Saloon, L, S ja Ghia, joista muodostui yhteensä kuusi versiota.[1] Fiesta oli markkinoille tullessaan suuri myyntimenestys. Fordin mukaan sitä myytiin ensimmäisen valmistusvuoden mittaan enemmän kuin mitään muuta automallia Euroopassa, ja keväällä 1979 valmistui miljoonas Fiesta[2].

Sukupolvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jansson, Matti: Etuvetoinen pikkuauto josta on kuusi eri versiota. Helsingin Sanomat, 12.9.1976, s. 12. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Ford Fiesta. Euroopanmenestys. (Oy Ford Ab:n mainos) Helsingin Sanomat, 7.4.1979, s. 31.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]