Ford Fiesta (2002)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Fiesta V
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Argentiina
 Brasilia
 Espanja
 Intia
 Kiina
 Saksa
 Venezuela
Valmistaja Ford
Konserni Ford Motor Company
Valmistusvuodet 2002–2008
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Ford Fiesta IV
Seuraaja Ford Fiesta VI
Teknisesti samankaltaisia Ford EcoSport I
Ford Figo I
Ford Fusion
Ford Ikon II
Mazda2 (DY)
Mazda Verisa
Tekniset tiedot
Pohjalevy Ford B3
Moottori R4
Iskutilavuus 1,3–2,0 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen robotti
4-vaihteinen automaatti

Ford Fiesta V on Ford Fiestan viides sukupolvi, jota valmistettiin vuosina 2002–2008.

Ford Fiesta V (2002–2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täysin uudistunut viidennen sukupolven Fiesta esiteltiin keväällä 2002. Sisustusmateriaalien laatuun ja viimeistelyyn oli kiinnitetty edellisiä sukupolvia enemmän huomiota[1]. Fiesta oli jälleen turvallisuuden osalta luokkansa kärkeä, saavuttaen vuoden 2002 Euro NCAP -kolaritestissä hyvän neljän tähden tuloksen.[2]

Viidennen sukupolven Fiestan alustaan ja tekniikkaan perustui myös pieni tila-automalli Ford Fusion. Lisäksi Intiassa vuosina 2010–2015 valmistettu Ford Figo oli kevyesti uudistettu viidennen sukupolven Fiesta.

Moottorivalikoima koostui aluksi 1,3- (70 hv), 1,4- (80 hv) ja 1,6-litraisista (100 hv) bensiinimoottoreista sekä yhteispaineruiskutteisesta 1,4 litran (70 hv) TDCi-dieselistä. Lokakuussa 2004 markkinoille tuli myös 1,6-litrainen (90 hv) TDCi. Ensimmäistä kertaa saatavana olivat perinteinen nelivaihteinen automaattivaihteisto sekä viisivaihteinen Durashift-robottivaihteisto.

Ford Fiesta ST

Geneven autonäyttelyssä 2004 esiteltiin urheilullinen Fiesta ST, jossa on 2,0-litrainen 150 hevosvoimaa tehoa tuottava Duratec-bensiinimoottori. Auton huippunopeus on 208 km/h. Alusta on säädetty urheilullisemmaksi, ja ST on aina kolmiovinen. Tavallisesta Fiestasta ST:n erottaa aggressiivisemmista puskureista ja sivuhelmoista, takaspoilerista ja 17 tuuman kevytmetallivanteista. Ovenkahvat ja kylkilistat ovat muista malleista poiketen korinväriset. ST-mallissa on osittain nahkaverhoillut urheiluistuimet ja urheilullinen ohjauspyörä ST-logoilla. Valinnaisvarusteena sai konepellin, katon ja takaluukun raidat (kuvassa).

Varustetasot olivat Suomessa Ambiente, Trend ja Ghia.

Viidennen sukupolven facelift-malli.

Perusmalli Ambienteen kuului muun muassa neljä turvatyynyä, ABS-jarrut hätäjarruassistentilla, takaistuimen pääntuet ja keskipaikan kolmipisteturvavyö, 14 tuuman teräsvanteet pölykapselein, lämmitettävät etuistuimet, keskuslukitus ja sähköikkunat edessä.

Trendissä oli Ambienten lisäksi Ford 4500 -radio/CD-soitin, etusumuvalot, kauko-ohjattu keskuslukitus, korinväriset puskurit ja nahkaverhoiltu ohjauspyörä.

Ylellisimmässä Ghiassa oli kromattu etusäleikön kehys, korinvärinen takaluukun lista, kevytmetallivanteet, sähköpeilit, lukuvalot ja manuaali-ilmastointi.

Vuonna 2006 Fiesta koki kasvojenkohotuksen, jossa se sai uudet puskurit, etusäleikön, etu- ja takavalot sekä suuremmat sivupeilit. Sisällä kojelauta ja keskikonsoli kokivat pieniä muutoksia ja mittaristo vaihdettiin uuteen. Myös värivalikoima ja verhoilukankaat uudistettiin. Kaikissa malleissa oli nyt Ford 6000 -radio/CD-soitin vakiovarusteena.

Vuonna 2007 uudeksi varustetasoksi tuli Limited, jossa oli muun muassa korinväriset ovenkahvat ja kylkilistat, ilmastointi, sähköpeilit ja alumiinikoristeltu ohjauspyörä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ford Fiesta Mk5 review Auto Express. 30.12.2016. Viitattu 30.12.2016. (englanniksi)
  2. Ford Fiesta 2002 Euro NCAP. Viitattu 27.6.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]