Euro NCAP

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Euro NCAP.svg

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) on vuonna 1997 aloitettu uusien autojen turvallisuutta arvioiva ohjelma. Sitä tukevat useat Euroopan maiden hallitukset, monet autonvalmistajat sekä autojärjestöt kautta maailman. Myös Euroopan komissio tukee hanketta.

Uudet automallit ovat muun muassa Euro NCAP:n ansiosta muuttuneet huomattavasti aiempaa turvallisemmaksi.

Euro NCAP julkaisee turvallisuusraportteja uusista autoista, ja antaa tähtiä autojen turvallisuudelle, perustuen niiden menestykseen erilaisissa kolaritesteissä, kuten etu-, sivu- ja jalankulkijatörmäyksissä:

  • Etutörmäystestissä testattava ajoneuvo ajetaan periksi antavaan esteeseen niin, että se osuu 64 km/h nopeudella 40 % ajoneuvon leveydestä. Autossa on kaksi aikuisnukkea etuistuimilla sekä puolitoista- ja kolmivuotiaat lapsinuket takaistuimilla. Testi simuloi kahden saman kokoisen auton nokkakolaria.
  • Toisessa etutörmäyksessä auto ajetaan 50 km/h nopeudella koko keulan leveydeltä periksi antamattomaan seinään. Kuljettajana on 150 cm:n pituinen naisnukke, ja takamatkustajana toinen samanlainen.
  • Sivutörmäystestissä testattavan ajoneuvon kylkeen törmää 30 cm korkeudella maasta henkilöautoa simuloiva vaunu 50 km/h nopeudella. Autossa on kuljettajana aikuisnukke ja takamatkustajina kaksi lapsinukkea.
  • Pylvästestissä ajoneuvo kiinnitetään eräänlaiselle kelkalle ja tämä kelkka ajetaan päin metallista pylvästä 32 km/h nopeudella niin, että se osuu kuljettajan oven kohdalle. Testi simuloi törmäystä esimerkiksi puuhun tai pylvääseen (Huom! Testi suoritetaan ainoastaan autoille, joissa on päätä suojaava sivuturvatyyny.).
  • Jalankulkijatörmäystestissä ajoneuvo törmää jalankulkijaan 40 km/h nopeudella. Testit tehdään sekä lapsi- että aikuisnukeille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]