Euro NCAP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) on vuonna 1997 aloitettu uusien autojen turvallisuutta arvioiva ohjelma. Sitä tukevat useiden Euroopan maiden viranomaiset, autoilujärjestöt, kuluttajajärjestöt ja vakuutusyhtiöt, ja se koskee Euroopassa myytäviä autoja, ei samalla nimellä muualla myytäviä malleja.[1]. Myös Euroopan komissio tukee hankettalähde?.

Uudet automallit ovat muun muassa Euro NCAP:n ansiosta muuttuneet huomattavasti aiempaa turvallisemmaksi.

Euro NCAP julkaisee turvallisuusraportteja uusista autoista, ja antaa tähtiä autojen turvallisuudelle sen mukaan, miten ne ovat menestyneet erilaisissa kolaritesteissä, kuten etu-, sivu- ja jalankulkijatörmäyksissä. Viisiasteikkoinen tähtiluokitus kuvastaa sitä miten auto on suoriutunut testistä ja millaisia auton turvavarusteet ovat.

  • Etutörmäystestissä testattava ajoneuvo ajetaan periksi antavaan esteeseen niin, että se osuu siihen 64 km/h nopeudella 40 % ajoneuvon leveydestä. Autossa on kaksi aikuisnukkea etuistuimilla sekä puolitoista- ja kolmivuotiaat lapsinuket takaistuimilla. Testi simuloi kahden samankokoisen auton nokkakolaria.
  • Toisessa etutörmästestissä auto ajetaan 50 km/h nopeudella koko keulan leveydeltä periksi antamattomaan seinään. Kuljettajana on 150 cm:n pituinen naisnukke, takamatkustajana toinen samanlainen. Testi otettiin käyttöön vuonna 2015.
  • Sivutörmäystestissä testattavan ajoneuvon kylkeen törmää 30 cm korkeudella maasta henkilöautoa simuloiva vaunu 50 km/h nopeudella. Autossa on kuljettajana aikuisnukke ja takamatkustajina kaksi lapsinukkea.
  • Pylvästestissä ajoneuvo kiinnitetään eräänlaiselle kelkalle ja tämä kelkka ajetaan päin metallista pylvästä 32 km/h (ennen vuotta 2015 29 km/h) nopeudella niin, että se osuu kuljettajan oven kohdalle. Testi simuloi törmäystä esimerkiksi puuhun tai pylvääseen. Testi suoritetaan ainoastaan autoille, joissa on päätä suojaava sivuturvatyyny.
  • Jalankulkijatörmäystestissä ajoneuvo törmää jalankulkijaan 40 km/h nopeudella. Testit tehdään sekä lapsi- että aikuisnukeille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Euro NCAP.