Volkswagen Polo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli Euroopan markkinoille vuodesta 1975 lähtien valmistettua mallia. Muista samannimisistä malleista katso täsmennyssivua.

Volkswagen Polo on Volkswagenin vuodesta 1975 lähtien valmistama pieni henkilöautomalli.

Nimi Polo viittaa brittiläisen yläluokan harrastuksiin, kuten myös sen rinnakkaismalli Derby. On myös arveltu, että Polo olisi saanut nimensä tutkimusmatkailija Marco Pololta, mutta tämä teoria on luultavasti väärä.kenen mukaan?

Marraskuussa 2022 Volkswagen-yhtiö arveli joutuvansa lopettamaan Polon valmistamisen Euroopan unionin kiristyvien päästö- ja turvalaitesäädösten takia. Muutkin B-segmentin polttomoottoriautot ovat samassa tilanteessa: esimerkiksi Ford Fiestan valmistus loppuu kesäkuussa 2023.[1][2]

Volkswagen Polo I (1975–1981)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Polo I

Vuonna 1975 esitelty ensimmäisen sukupolven Polo oli uudelleennimetty Audi 50, joka oli tullut markkinoille edellisenä vuonna. Näistä Polo oli edullisempi ja varustelultaan karumpi. Audi 50:n valmistus päättyi jo vuonna 1978, sillä se meni huonosti kaupaksi korkean hintansa vuoksi. Polon rinnakkaismallina oli sedan-korinen Volkswagen Derby.

Volkswagen Polo II (1981–1994)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Polo II

Toisen sukupolven Polosta tuli ensimmäisenä markkinoille pystyperäinen korimalli, jota seurasi vuonna 1983 viistoperäisempi, coupéna markkinoitu versio. Ulkonäkö ei ollut juuri muuttunut edeltäjään verrattuna, mutta kokoa oli tullut jonkin verran lisää. Rinnakkaismallina oli edelleen sedan-korinen Volkswagen Derby, joka kuitenkin vuonna 1985 nimettiin myös Poloksi. Vuonna 1990 Polo koki perusteellisen kasvojenkohotuksen, jolloin mallin ulkomuoto muuttui huomattavasti nykyaikaisemmaksi ja se säilytti kilpailukykynsä verrattuna uudempiin kilpailijoihinsa.

Volkswagen Polo III (1994–2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Polo III

Vuonna 1994 esitelty kolmannen sukupolven Polo oli luokkansa suunnannäyttäjä turvallisuuden, mukavuuden ja varustelun osalta. Ensimmäistä kertaa saatavana oli viisiovinen korimalli. Pian markkinoille tulivat myös sedan ja farmari, jotka olivat SEAT Córdoban uudelleennimettyjä versioita, joten koripaneeleissa oli hieman eroa hatchbackeihin verrattuna, vaikka perusrakenne olikin autoissa sama.

Volkswagen Polo IV (2001–2009)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Polo IV

Neljännen sukupolven Polon ulkonäkö muuttui aiempaa persoonallisemmaksi neljän pyöreän ajovalon myötä. Mallista tuli markkinoille myös maastokelpoisemman näköiseksi tehty Polo Fun (myöhemmin Cross Polo). Vuoden 2005 kasvojenkohotuksessa pyöreät ajovalot vaihtuivat tavanomaisemmin muotoiltuihin.

Volkswagen Polo V (2009–2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Polo V

Volkswagen Polo VI (2017–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Polo VI

Kuudennen sukupolven Polo perustuu useimpien etuvetoisten Volkswagen-konsernin mallien tavoin modulaariselle MQB-pohjalevylle. Syksyllä 2020 Polo uudistettiin visuaalisesti siirtymällä mallivuoteen 2021. Siitä lähtien ajoneuvoon on toimitettu uusi Volkswagen-logo ja Polo-kirjain takaluukussa, joka oli kerran vasemmassa alakulmassa, on nyt on sijoitettu uudella kirjasimella keskelle VW-logon alle. Teknisesti on päivitetty "Modular Infotainment Kit 3" (MIB3).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VW-johtaja: Euro 7 tietänee loppua ainakin Pololle Moottori. 21.11.2022. Viitattu 24.11.2022.
  2. Helander, Benjamin: Ford lopettaa kolme pitkäikäistä malliaan – mukana Fiesta sekä Euroopan viimeiset tila-autot Moottori. 1.11.2022. Viitattu 24.11.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]