Volkswagen Karmann Ghia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karmann Ghia Coupe.
Karmann Ghia Cabriolet takaa.

Karmann Ghia oli Volkswagenin kaksipaikkainen coupé. Sitä valmistettiin vuosien 1955 - 1974 välisenä aikana yhteensä 466 856 kappaletta, joista 81 053 oli Cabriolet -mallia.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950-luvun alussa Volkswagen valmisti taloudellista Kuplaa, mutta kun jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen oli päässyt hyvään vauhtiin alkoivat asiakkaat vaatia tyylikkäämpiä ja urheilullisempia autoja. Tässä tilanteessa yhtiön johto näki tarpeelliseksi luoda imagosyistä asiakkaiden toiveita vastaava malli. Volkswagen teki sopimuksen saksalaisen koritehtaan Wilhelm Karmann GmbH:n kanssa auton valmistamisesta. Karmann kääntyi italialaisen Carrozzeria Ghia SpA-suunnittelutoimiston puoleen. Sillä olikin valmiina käyttämätön Chrysleriin tai Studebakeriin tarkoitettu suunnitelma, joka nyt muunnettiin Kuplan pohjalevylle ja tekniikalle.

Vaikka mallit jakoivat saman tekniikan, Karmann Ghian kori tehtiin käsityönä, mikä nosti merkittävästi auton valmistuskustannuksia ja hintaa Kuplaan verrattuna. Volkswagenin johdon hyväksyttyä uuden mallin sen ensimmäinen sarjatuotantokappale valmistui elokuussa 1955 Osnabrückin tehtaalta. Yleisön reaktio linjakkaaseen malliin oli innostunut ja jo ensimmäisenä vuotena autoa myytiin yli 10 000 kappaletta, mikä ylitti Volkswagenin kaikki myyntiennusteet.

Karmann Ghia Cabriolet -avomallia alettiin valmistaa vuoden 1957 elokuussa.

Koska Karmann Ghiassa oli sama 36 hevosvoiman moottori kuin Kuplassa, se ei teholtaan ollut erityisen urheilullinen, myös auton kori osoittautui hyvin ruosteherkäksi.

Typ 34 Coupé[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karmann Ghia Typ 34 Coupe.

Syyskuussa 1961 alkoi uuden mallin Typ 34 Coupén sarjavalmistus. Siinä oli uusi 1500 cm3 moottori joka kehitti 45 hevosvoimaa jolla auto saavutti 145 km/h nopeuden. Se oli sen aikaisista Volkswageneista nopein, ylellisin ja kallein.

Karmann Ghian seuraajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1974 Volkswagen esitteli Sciroccon korvaamaan iäkkään Karmann Ghian. Sen muotoilussa ei ollut enää jälkeäkään edeltäjänsä linjoista. Kun Volkswagen -konsernin omistama Audi esitteli oman Audi TT-mallinsa konseptina vuonna 1995 Frankfurtissa monet Volkswagen-harrastajat näkivät sen jatkavan Karmann Ghian perinteitä ja muotokieltä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Volkswagen Karmann Ghia.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.