Carrozzeria Ghia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Carrozzeria Ghia SpA on Torinossa vuonna 1915 perustettu autonmuotoilutoimisto ja autonkorivalmistaja. Sen perustivat Giacinto Ghia ja Gariglio nimellä Carrozzeria Ghia & Gariglio. Ghia valmisti alun perin kevyitä alumiinirakenteisia koreja autoihin, kuten vuoden 1929 Mille Miglia -kilpailun voittaneen Alfa Romeo 6C 1500:n. Maailmansotien välisenä aikana yritys valmisti koreja useille italialaisille automerkeille, kuten Alfa Romeolle, Fiatille ja Lancialle.

Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina Ghia muotoili monia tunnettuja automalleja kuten Kuplan alustalle rakennetun Karmann Ghian. Kenties erikoisin ja eräs hintavimmista - vuoden 1960 lähtöhinta oli peräti 15 000 dollaria - on vuonna 1960 esitelty, vain 26 kappaleena vuoteen 1963 asti valmistettu, Chrysler-alustaan ja tekniikkaan kuten vastikään julkistettuun 383-kuutiotuumaiseen, 325 hevosvoiman V8-moottoriin pohjautuva Dual-Ghia L6.4. Ensimmäinen tilaaja oli Frank Sinatra, ja muutkin omistajat olivat kuin suoraan Hollywoodin "Who`s who" -listasta, muun muassa Peter Lawford, Dean Martin, Hoagy Carmichael ja Eddie Fisher.

Vuodesta 1973 lähtien Ghia-nimeä on käytetty Fordin korkeamman varustetason henkilöautojen yhteydessä. Britanniassa Ghia-nimen käyttö päättyi vuonna 2010 jolloin korkeimmasta varustelutasosta ryhdyttiin käyttämään nimeä Titanium.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]