Torino

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Torino
(Comune di Torino)
Collage Torino.jpg
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna

Torino

Koordinaatit: 45°04′N, 07°41′E

Valtio Italia
Alue Piemonte
Metropolikaupunki Torino
Perustettu 28 eaa.
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Chiara Appendino
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 130,01[1] km²
Korkeus 205–706[1] m
Väkiluku (31.12.2015) 890 529[2]
 – Tiheys 6 850 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 10100, 10121–10156
Suuntanumero(t) 011

Torino (paikallisella piemonten kielellä Turin) on teollisuuskaupunki Luoteis-Italiassa. Se on Piemonten alueen ja Torinon metropolikaupungin pääkaupunki. Torino sijaitsee Po- ja Dora Riparia -jokien yhtymäkohdassa. Torinon kaupungin väkiluku on noin 900 000, mutta Torinon suurkaupunkialueella on yhteensä noin 1,5 miljoonaa asukasta.

Torino tunnetaan Fiat-autotehtaan hallinnon ja päätuotantolaitosten sijaintipaikkana. Entinen Lingotto-teollisuusrakennus, aikoinaan maailman suurin autotehdas, toimii nykyisin kongressikeskuksena, konserttisalina, taidegalleriana ja hotellina.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torino talvella

Noin 400-luvulla eaa. seudulle asettuneella väestöllä oli nykyisen Torinon paikalla kaupunki Taurasia, jonka Hannibal hävitti vuonna 218 eaa.

Roomalaiset perustivat paikalle sotilasleirin Castra Taurinorum, joka myöhemmin omistettiin keisari Augustukselle nimellä Julia Augusta Taurinorum. Sotilasleirin pääkadun (decumanus) paikka löytyy yhä Torinon asemakaavasta, nykyisin nimellä Via Garibaldi.

Langobardit valloittivat seudun vuonna 568 ja hallitsivat sitä ruhtinaskuntana, kunnes frankit syrjäyttivät heidät vuonna 773 ja pitivät aluetta hallussaan vuoteen 888. Tämän jälkeen valta vaihtui useasti. Ranskalainen Savoijin aatelissuku sai seudun hallintaansa 1200-luvulla ja hallitsi sitä suurimman osan ajasta Italian yhdistymiseen 1861 saakka, jolloin Savoijin sukuun kuulunut Sardinian kuningas Vittorio Emanuele II (Viktor Emanuel II) tuli Italian ensimmäiseksi kuninkaaksi. Torino oli yhdistyneen Italian ensimmäinen pääkaupunki 1861–1865.

Torinon yliopisto perustettiin vuonna 1404.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torinossa toimii kaksi tunnettua jalkapalloseuraa, Juventus FC ja Torino FC.

Torino oli vuoden 2006 talviolympialaisten isäntäkaupunki.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Automuseo
  • Keskustan pääkatujen katetut jalkakäytävät
  • Museo Egizio, yksi tärkeimmistä Egyptin historian kokoelmista maailmassa
  • Mole Antonellianan torni, jonka siluetti on yksi Torinon symboleista. Tornissa toimii kansallinen elokuvamuseo. Näköalatasanteelta voi katsella kaupunkia.
  • Piazza Castellon aukio, jonka keskellä on Palazzo Madama ja laidalla kuninkaallinen palatsi ja kuninkaallinen asekokoelma.
  • Supergan basilika Pojoen itäpuolisilla kukkuloilla
  • Torinon käärinliinan säilytyspaikka Johannes Kastajan katedraalin kuninkaallisessa kappelissa
  • Valentino-puisto, jossa on kasvitieteellinen puutarha sekä keskiaikaisen kylän ja linnan jäljitelmät, jotka rakennettiin vuonna 1884 pidettyyn näyttelyyn.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auroran puutarhat

Menestyselokuvan Riehakas ryöstö (1969) keskeiset tapahtumat sijoittuivat Torinoon.

Torinossa pidettiin vuonna 1999 kansainvälinen lähiavaruuden kappaleita käsitellyt konferenssi, jossa otettiin käyttöön Torinon asteikko. Siinä jonkin tietyn avaruuskappaleen Maahan osumisen riskitasoa kuvataan asteikolla 0–10.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 17.6.2017. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 17.6.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]