Torino

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Torino
(Comune di Torino)
Collage Torino.jpg
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna

Torino

Koordinaatit: 45°04′14″N, 07°41′12″E

Valtio Italian lippu Italia
Alue Piemonte
Maakunta Torino
Perustettu 28 eaa.
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Chiara Appendino
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 130 km²
Korkeus 239 m
Väkiluku (2008) 908 825
 – Tiheys 6 982 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 10100, 10121–10156
Suuntanumero(t) 011
Lähteet: [1] = Väkiluku

Torino (paikallisella piemonten kielellä Turin) on merkittävä teollisuuskaupunki Luoteis-Italiassa. Se on Piemonten alueen ja Torinon maakunnan pääkaupunki. Torino sijaitsee Pon ja Dora Riparian yhtymäkohdassa pääasiassa Pon länsipuolella. Kaupungin keskustan maantieteellinen sijainti on noin 45° 4' pohjoista leveyttä, 7° 41' itäistä pituutta.

Torinon kaupungin väkiluku on noin 909 000 (2008)[1], mutta Torinon suurkaupunkialueella on yhteensä noin 1,5 miljoonaa asukasta. Torinon maakunta on yksi Italian suurimmista ja runsasväkisimmistä, 6 830 km2 ja yli 2,2 miljoonaa asukasta (2008).

Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaan hallinnon ja päätuotantolaitosten sijaintipaikkana. Entinen Lingotto-teollisuusrakennus, aikoinaan maailman suurin autotehdas, toimii nykyisin kongressikeskuksena, konserttisalina, taidegalleriana ja hotellina.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torino talvella

Noin 400-luvulla eaa. seudulle asettuneella väestöllä oli nykyisen Torinon paikalla kaupunki Taurasia, jonka Hannibal hävitti vuonna 218 eaa.

Roomalaiset perustivat paikalle sotilasleirin Castra Taurinorum, joka myöhemmin omistettiin keisari Augustukselle nimellä Julia Augusta Taurinorum. Sotilasleirin pääkadun (decumanus) paikka löytyy yhä Torinon asemakaavasta, nykyisin nimellä Via Garibaldi.

Langobardit valloittivat seudun 568 ja hallitsivat sitä ruhtinaskuntana, kunnes frankit syrjäyttivät heidät 773 ja pitivät aluetta hallussaan vuoteen 888. Tämän jälkeen valta vaihtui useasti. Ranskalainen Savoijin aatelissuku sai seudun hallintaansa 1200-luvulla ja hallitsi sitä suurimman osan ajasta Italian yhdistymiseen 1861 saakka, jolloin Savoijin sukuun kuulunut Sardinian kuningas Vittorio Emanuele II (Viktor Emanuel II) tuli Italian ensimmäiseksi kuninkaaksi. Torino oli yhdistyneen Italian ensimmäinen pääkaupunki 1861–1865.

Torinon yliopisto perustettiin 1404.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torinossa toimii kaksi tunnettua jalkapalloseuraa, Juventus FC ja Torino FC.

Torino oli vuoden 2006 talviolympialaisten isäntäkaupunki.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Automuseo.
  • Keskustan pääkatujen katetut jalkakäytävät.
  • Museo Egizio, yksi tärkeimmistä Egyptin historian kokoelmista maailmassa.
  • Mole Antonellianan torni, jonka siluetti on yksi Torinon symboleista. Tornissa toimii kansallinen elokuvamuseo. Näköalatasanteelta voi katsella kaupunkia.
  • Piazza Castellon aukio, jonka keskellä on Palazzo Madama ja laidalla kuninkaallinen palatsi ja kuninkaallinen asekokoelma.
  • Supergan basilika Pojoen itäpuolisilla kukkuloilla.
  • Torinon käärinliinan säilytyspaikka Johannes Kastajan katedraalin kuninkaallisessa kappelissa.
  • Valentino-puisto, jossa on kasvitieteellinen puutarha sekä keskiaikaisen kylän ja linnan jäljitelmät, jotka rakennettiin vuonna 1884 pidettyyn näyttelyyn.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auroran puutarhat

Menestyselokuvan Riehakas ryöstö (1969) keskeiset tapahtumat sijoittuivat Torinoon.

Torinossa pidettiin 1999 kansainvälinen lähiavaruuden kappaleita käsitellyt konferenssi, jossa otettiin käyttöön Torinon asteikko. Siinä jonkin tietyn avaruuskappaleen Maahan osumisen riskitasoa kuvataan asteikolla 0–10.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Demographic Balance for the year 2008 – Municipality: Torino ISTAT – Demography, Statistics, Demographic Balance, Resident Population. ISTAT. Viitattu 2.8.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Torino.