Pojoen laakso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pojoen laakso ulottuu Alpeilta Adrianmereen.
Pojoki lähellä alkulähdettä läntisillä Alpeilla

Pojoen laakso on 46 000 km² suuruinen alue Pojoen ympärillä Italiassa. Laakso on itä–länsisuunnassa noin 650 kilometrin pituinen. Pojoen laakson korkeus merenpinnasta vaihtelee neljästä metristä merenpinnan alapuolelta 2100 metrin korkeuteen.[1] Laakso ulottuu Alpeilta Adrianmereen. Laaksoa halkovat lukuisat joet. Pojoen laaksossa on suuria järviä, muun muassa Gardajärvi.

Pojoen laakso voidaan jakaa kahteen osaan, joista käytetään nimiä Alta ja Bassa. Alta on joen yläjuoksulla olevaa ylänköaluetta, joka soveltuu huonosti maanviljelyyn, mutta jossa on nykyään huomattavia teollisuuskeskuksia kuten Torino. Bassa taas on tasankoaluetta, jonka maaperä on rikasta ja erittäin hyvin viljelyyn soveltuvaa.[2] Laakson huomattavia kaupunkeja ovat muun muassa Torino, Milano, Bologna ja Parma.

  1. the Water Board Consorzio di Bonifica II Circondario - Polesine di San Giorgio. Viitattu 6 kesäkuuta 2009. [vanhentunut linkki]
  2. MM-ONE: Pianura Padana: informazioni e 10 luoghi da non perdere Circuito città d'arte della pianura padana. 26.2.2016. Viitattu 12.5.2017. (italiaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]