Parma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Italian kaupunkia. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Palazzo del Governatore

Parma on kaupunki Italiassa Emilia-Romagnan alueella Parman maakunnassa. Kaupungissa on 173 500 asukasta (2001) ja kaupunkialueella 402 000.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roomalaiset perustivat Parman vuonna 183 eaa. Keskiajalla Parma kuului nimellisesti Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan, mutta sitä hallitsivat käytännössä sen omat piispat. Milano sai Parman hallintaansa vuonna 1346. Italialaissodissa kaupunki siirtyi Ranskan vallan alle vuosiksi 1500–1521 lukuun ottamatta vuosia 1512–1515, jolloin se oli Kirkkovaltion hallinnassa. Vuonna 1521 Parma päätyi taas Kirkkovaltion hallintaan.

Paavi Paavali III antoi Parman ja Piacenzan herttuakunnaksi aviottomalle pojalleen Pier Luigi Farneselle. Hänen jälkeläisensä hallitsivat kaupunkia 1545–1731. Suvun sammuttua Parman ja Piacenzan herttuakunta annettiin Bourbon-suvulle, ja se oli erillinen valtio Italian yhdistymiseen 1860 saakka.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parmassa sijaitsee Teatro Regio, kuuluisa oopperateatteri. Manieristinen taidemaalari Parmigianino on kotoisin kaupungista.

Kaupunki on kuuluisa Parmigiano Reggiano eli parmesaanijuustostaan ja parmankinkusta. Se on antanut myös nimensä elintarvikejätti Parmalatille.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapalloseura Parma FC pelaa Italian korkeimmalla sarjatasolla Series A:ssa.

Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.