Sapporo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Samannimisestä panimosta katso Sapporo (panimo).
Sapporo-shi
(札幌市)
 Sapporon kaupunkialuetta ja Moiwavuori Susukinon viihdekorttelit yölläSapporo Dome Sapporon televisiotorniEntinen Hokkaidōn prefektuurihallinnon päämaja(Punatiililinna) Hitsujigaoka(William S. Clarkin patsas)
Sapporon kaupunkialuetta ja Moiwavuori
Susukinon viihdekorttelit yöllä Sapporo Dome
Sapporon televisiotorni Entinen Hokkaidōn prefektuurihallinnon päämaja
(Punatiililinna)
Hitsujigaoka
William S. Clarkin patsas
Lippu
Lippu
Sinetti
Sinetti
Sapporon sijainti Hokkaidōlla
Sapporon sijainti Hokkaidōlla

Sapporo-shi

Koordinaatit: 43°4′N, 141°21′E

Valtio Japani
Alue Hokkaidō
Prefektuuri Hokkaidō
Yleiskehitystoimisto Ishikarin yleiskehitystoimisto
Hallinto
 – Pormestari Katsuhiro Akimoto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1121,26 km²
Väkiluku (2015) 1 934 675
 – Tiheys 1 730 as./km²
Symbolit
 – kukka kielo
 – puu pihasyreeni
 – lintu käki

Sapporo (jap. 札幌市, Sapporo-shi, Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?) on Japanin viidenneksi suurin kaupunki ja Hokkaidōn suurin kaupunki. Sapporo on Hokkaidōn prefektuurin pääkaupunki ja on myös Ishikarin yleiskehitystoimiston sijaintipaikka. Sapporo on yksi Japanin virallisista suurkaupungeista. Sen asukasluku on 1 934 675 (maaliskuussa 2015) ja pinta-ala 1 121,26 km².

Japanin ulkopuolella Sapporo tunnetaan parhaiten isännöimistään, ensimmäisistä Aasiassa pidetyistä talviolympialaisista vuonna 1972. Lisäksi se tunnetaan vuosittaisesta Sapporon lumifestivaalista, joka tuo kaupunkiin yli kaksi miljoonaa turistia vuodessa. Sapporo on myös tunnetun panimojätti Sapporon ja kuuluisien shiroi koibito -suklaakeksien kotikaupunki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edo-kauden lopulla vuonna 1866 nykyisen Sapporon alueen halki alettiin rakentaa kanaalia, jolloin seudulle perustettiin Sapporon kylä.[1] Kaupungin nimi tulee Toyohirajoen ainunkielisestä nimestä ”kuiva, suuri joki”. Virallisesti Sapporon kaupungin perustamisvuotena pidetään vuotta 1869, jolloin uusi Meiji-hallinto määräsi sen Hokkaidōn hallinnolliseksi keskukseksi Hakodaten sijaan.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapporo sijaitsee Ishikarin tasangon lounaisosassa, Toyohirajoen valuma-alueella Ishikarijoen varrella.[2]

Yliopistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapporossa vallitsee meri-ilmasto, johon kuuluvat suuret lämpötilavaihtelut kesän ja talven välillä. Kaupungin sademäärät ovat suuria, ja Sapporo on yksi harvoista suurkaupungeista, jotka kärsivät lumimyrskyistä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapporossa on yksi raitiovaunulinja ja maailman ensimmäinen kumipyöräinen metro. Sapporon metro valmistui 1971, hyvissä ajoin ennen olympiakisoja. Keskustan ulkopuolella se kulkee maan päällä, mutta rata on katettu alumiinikatoksella, jonka on tarkoitus vähentää meluhaittoja ja suojata rataa lumelta. Metrolinjoja on kolme: Nanboku-, Tōzai- ja Tōhō-linja.[3]

Kaupungin lähellä on kaksi lentokenttää: Okadaman lentoasema (kuusi kilometriä kaupungin keskustasta) hoitaa paikallisliikennettä Hokkaidōn saarella, sillä asemalla liikennöidään vain potkuriturbiinikoneilla. Vajaan 40 km:n päässä on Chitosen lentoasema, josta on säännöllisiä yhteyksiä muualle Japaniin sekä ulkomaille Kiinaan, Taiwaniin, Etelä-Koreaan ja Venäjälle. Chitose on Japanin neljänneksi vilkkain kotimaanliikenteen lentokenttä.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa toimii neljä julkista ja neljätoista yksityistä yliopistoa. Hokkaidōn yliopisto on yksi Japanin arvostetuimmista.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ōdōri kōen on leveä puistokatu, joka sijaitsee Sapporon keskustassa. Katu on 1,5 km pitkä, ja sen pinta-ala on 78 901 neliömetriä.[4]

Sapporossa järjestetään vuosittain lumifestivaali, jossa käy noin kaksi miljoonaa matkailijaa. Festivaali alkoi vuonna 1950 opiskelijoiden spontaanista lumiveistosten rakentelusta, mutta viisi vuotta myöhemmin läheisen puolustusvoimien tukikohdan joukot alkoivat tehdä massiivisia jääveistoksia osana tiimityön ja johtamistaidon opintojaan. Nykyisin jääveistoskilpailuun osallistuu pari tusinaa joukkuetta kaikkialta maailmasta.[5]

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapporo Dome -stadion on vuonna 2001 rakennettu sisähalli, jossa on järjestetty useita suuria urheilutapahtumia. Sapporossa pelattiin kolme alkulohkojen ottelua jalkapallon MM-kisoissa 2002. Kaupunki isännöi myös muutamia pelejä vuoden 2006 koripallon MM-kisoissa sekä toimi pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen isäntäkaupunkina vuonna 2007.

Sapporo haki myös vuoden 1984 talviolympialaisia[6], mutta ei tullut valituksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sapporo.