Newtonmetri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Newtonmetri (tunnus Nm[1], myös N m tai N · m) on SI-järjestelmän mukainen momentin yksikkö.[2] Newtonmetrin suuruinen momentti syntyy esimerkiksi vääntämällä metrin pituisella varrella newtonin voimalla.

Newtonmetri on yleisesti auton moottoreille tehon lisäksi annettu suoritusarvo, jolla kuvataan moottorin tuottamaa vääntömomenttia.

Ruuvien ja muttereiden kiristysmomentit ilmoitetaan newtonmetreissä. Kiristys tiettyyn momenttiin hallitaan momenttiavaimella.

Newtonmetri on myös lujuusopissa taivutusmomentin yksikkö.

Newtonmetrin dimensio on sama kuin joulen dimensio (J = Nm), ja sitä voidaan käyttää energian yksikkönä, erityisesti kun tarkastellaan kappaleeseen kohdistuvan voiman F tekemää mekaanista työtä W = Fs, kappaleen liikkuessa matkan s voiman suuntaisesti. Sen sijaan joulea ei suositella käytettävän momentin yksikkönä, sillä momentti ja energia ovat eri laatuisia suureita.[2] Toisaalta, momentin tekemä työ on momentin ja kiertokulman tulo, joten jossain tapauksissa on luonnollista ottaa momentin yksiköksi joule per radiaani (J/rad).

Aikaisempi SI-standardi suositti newtonmetrille kirjoitusasua N · m[3], mutta vuoden 2019 standardin mukaan tulon muotoiset johdannaissuureet kirjoitetaan ilman kertomerkkiä, jolloin erityisesti newtonmetrin suositeltu kirjoitusasu on Nm.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo, Kotus
  2. a b Suomen Standardisoimisliitto: SI-opas : 2019 : kansainvälinen suure- ja yksikköjärjestelmä = international system of quantities and units, s. 30. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, 2019. ISBN 978-952-242-411-2. Teoksen lataussivu.
  3. [1] Suomen Standardisoimisliitto SFS, SI-opas 2013, sivu 16
  4. Suomen Standardisoimisliitto: SI-opas : 2019 : kansainvälinen suure- ja yksikköjärjestelmä = international system of quantities and units, s. 19. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, 2019. ISBN 978-952-242-411-2. Teoksen lataussivu.
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.