Lausanne

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lausanne
Lausanne img 0585.jpg
Lippu
Lippu
Lausannen vaakuna
Lausannen vaakuna

Lausanne

Koordinaatit: 46°31′19″N, 6°38′01″E

Valtio Sveitsi
Kantoni Vaud
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Daniel Brélaz
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 41,38[1] km²
Korkeus 372-929 m
Väkiluku (2011) 129 383
 – Tiheys 3 127 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 1000–1018
Suuntanumero(t) 5586

Lausanne on kaupunki Sveitsissä Genevenjärven pohjoisrannalla Ranskan rajan lähellä. Vuoden 2011 lopussa kaupungissa oli 129 383 asukasta.[2]

Lausanne on Vaud’n kantonin pääkaupunki. Se on myös Lausannen alueen pääkaupunki.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki sijaitsee Sveitsin ranskankielisellä alueella maan länsiosassa. Geneven kaupunki on Lausannesta noin 60 kilometriä lounaaseen, kaupunkien välillä kulkee lähes suora moottoritie. Lausanne on sveitsiläisittäin melko alavalla alueella sijaitseva kaupunki, ja keskusta sijaitsee suunnilleen 500 metriä merenpinnan yläpuolella.[3] Tämän vuoksi maasto soveltuukin hyvin viininviljelyyn, joka on yleistä kaupungin lähialueilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nimi tulee roomalaisesta sotilasleirin nimestä "Lousanna". Rooman valtakunnan hajottua Lausannen kaupunki jouduttiin siirtämään nykyiseen paikkaansa, jossa sitä oli rinteiden takia helpompi puolustaa. Kaupunkia hallitsivat Savoyn herttuat ja Lausannen piispa. Vuonna 1803 siitä tuli Vaudin kantonin pääkaupunki, kun se liittyi Sveitsin konfederaatioon. 1950-luvulta 1970-luvulle alueelle muutti paljon italialaisia, jotka asettuivat pääosin Renensin kaupunginosaan.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lausannessa on useita korkeatasoisia oppilaitoksia, kuten Sveitsin Tekniikan instituutti, Lausannen yliopisto ja École hôtelière de Lausanne.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lausannen kamariorkesteri ja Lausannen lauluyhtye huolehtivat kaupungin monipuolisesta musiikkielämästä. Jälkimmäistä on jo monta vuotta johtanut Michael Corboz.

Joka vuosi heinäkuussa kaupungissa järjestetään festivaalit. Kaupunki järjestää myös elokuvafestivaaleja ja Bach-festivaaleja. Vuonna 1989 siellä pidettiin Eurovision laulukilpailut.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lausannessa sijaitsevat KOK:n ja CAS:n päämajat sekä Olympiamuseo. Kaupungissa sijaitsevat myös muun muassa ilmailun, luistelun, maahockeyn, miekkailun, pöytätenniksen, ratsastuksen, soudun ja uinnin kansainvälisten liittojen toimistot.

Lausannessa järjestetään huomattava yleisurheilukilpailu Athletissima. Maantiepyöräilyn Tour de Romandie päättyy tavallisesti kaupunkiin. Lausannessa järjestetään vuosittain myös muun muassa maraton ja triathlon-kilpailu. Kaupungista ovat kotoisin jalkapalloseura FC Lausanne-Sport ja jääkiekkoseura Lausanne HC.

Lausannessa on järjestetty muun muassa telinevoimistelun maailmanmestaruuskilpailut 1997 ja maastojuoksun maailmanmestaruuskilpailut 2003. Kaupungissa pelattiin myös 1954 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen otteluita.

Mannerheim[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen marsalkka C. G. E. Mannerheim kuoli 27. tammikuuta 1951 Lausannessa, jonne hänet kuljetettiin eläkepaikastaan Montreux’n Glionista.[4]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arealstatistik Standard - Gemeindedaten nach 4 Hauptbereichen. (Excel) 5.11.2009. Neuchâtel: Bundesamt für Statistik (BFS). Viitattu 6.1.2013. (saksaksi)
  2. Ständige Wohnbevölkerung nach Alter, Kanton, Bezirk und Gemeinde. (Excel) 26.4.2012. Neuchâtel: Bundesamt für Statistik (BFS). Viitattu 6.1.2013. (saksaksi)
  3. National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 6.1.2013. (saksaksi, ranskaksi, italiaksi, retoromaaniksi, englanniksi)
  4. Mannerheimin elämäkerta Biografiakeskuksen sivuilla

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lausanne.