Fribourg

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näkymä Fribourgista.

Fribourg (saks. Freiburg tai Freiburg im Üechtland, ital. Friburgo, retoromaaniksi Friburg) on kaupunki läntisessä Sveitsissä. Se on Fribourgin kantonin pääkaupunki. Kaupungin asukasluku vuoden 2005 lopussa oli 33 008. Pinta-alaltaan kaupunki on 9,32 neliökilometrin suuruinen ja se sijaitsee 610 metriä merenpinnan yläpuolella.

Vuonna 2000 kaupungin asukkaista 63,6 prosenttia puhui äidinkielenään ranskaa, 21,2 prosenttia saksaa, 3,8 prosenttia italiaa ja loput 11,4 prosenttia muita kieliä, kuten albaniaa, serbiaa, espanjaa ja portugalia. Samana vuonna 69 prosenttia asukkaista ilmoitti uskonnokseen katolilaisuuden ja 9 prosenttia protestanttisuuden. 14 prosenttia tunnusti jotakin muuta uskontoa ja 8 prosenttia ei kuulunut mihinkään uskontokuntaan.

Kaupunki on virallisesti kaksikielinen, sen virallisia kieliä ovat ranska ja saksa. Kaupunki sijaitsee ranskankielisen ja saksankielisen Sveitsin rajalla. Se perustettiin 1100-luvulla, ja tuolloin saksa oli kaupungin pääkieli. Saksa oli kaupungin ainoa virallinen kieli vuoteen 1800 saakka, jolloin rinnalle astui ranska.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]