Maraton

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo juoksumatkasta. Katso muut merkitykset täsmennyssivulta.
Maraton
Samuel Wanjiru kesäolympialaisissa 2008.
Samuel Wanjiru kesäolympialaisissa 2008.
Miesten ennätykset
Maailmanennätys Kenia Eliud Kipchoge
2.01.39 (2018)
Olympiaennätys Kenia Samuel Wanjiru
2.06.32 (2008)
Naisten ennätykset
Maailmanennätys Iso-Britannia Paula Radcliffe
2.15.25 (2003)
Olympiaennätys Etiopia Tiki Gelana
2.23.07 (2012)
Nykyaikaisia maratonjuoksijoita
Vuoden 1896 olympiamaraton
Muinaiskreikkalaisia juoksijoita. Tarun mukaan Feidippides juoksi Marathonin taistelupaikalta Ateenaan.

Maraton on 42,195 kilometrin juoksumatka. Maraton on ollut kesäolympialaisten ohjelmassa ensimmäisistä kisoista 1896 alkaen. Juoksumatkan pituus ja nimi perustuvat kreikkalaiseen taruun, jossa sotilas Feidippides juoksi Marathonin kylästä Ateenaan noin 40 kilometrin matkan ilmoittamaan persialaisten lyömisestä Marathonin taistelussa.[1][2] Maratonjuoksun nykyinen pituus vakiintui vuoden 1908 kesäolympiakisoissa.[2] Maratonin juokseminen on hyvin vaativa urheilusuoritus. Nykyinen miesten maailmanennätys 2.01.39 on kenialaisen Eliud Kipchogen nimissä ja naisten ennätys 2.15.25 brittiläisen Paula Radcliffen nimissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maraton perustuu kreikkalaisen Herodotoksen (n. 484–425 eaa.) Historiateoksessaan kuvaamaan kertomukseen, jossa ateenalaiset lähettivät Feidippideen hakemaan Spartasta apua taisteluun persialaisia vastaan. Herodotoksen mukaan Feidippides oli perillä Spartassa (225 kilometrin päässä) seuraavana päivänä. Spartalaiset eivät voineet uskonnollisista syistä heti lähteä ja myöhästyivät taistelusta. Ateenalaisten onnistui kuitenkin pysäyttää persialaisten eteneminen Marathonin taistelussa. Taistelun jälkeen ateenalaiset palasivat juosten kotiin varmistaakseen, ettei Persian laivasto hyökkää Ateenaan. Myöhemmissä versiossa kaksi juoksumatkaa on sekoitettu toisiinsa: Plutarkhos (n. 46–120) siteerasi tutkielmassaan Ovatko ateenalaiset maineikkaampia sodassa kuin viisaudessa sittemmin kadonnutta Herakleideen (n. 387–312 eaa.) teosta, jossa Thersippus-nimisen juoksijan kerrottiin juosseen Maratonista Ateenaan kertomaan voitosta ja kuolleen saavuttuaan perille. Lukianos (n. 125–180) kertoi saman version, mutta hän oli vaihtanut nimen taas Feidippideeksi. Herodotoksen kirjoittaessa Historiateosta Marathonin taistelusta oli kulunut 30–40 vuotta, joten hänen kertomuksensa saattaa perustua tositapahtumiin. Pierre de Coubertin ja muut nykyaikaisen olympialiikkeen perustajat pohjasivat modernin maratonin Robert Browningin vuonna 1879 kirjoittamaan runoon Feidippides, jossa matka oli taas Marathonista Ateenaan.

Ensimmäinen maraton oli kuukausi ennen Ateenan olympialaisia 1896 juostu Kreikan mestaruuskilpailu, johon otti osaa 11 juoksijaa. Vanhaa tarua noudattaen reitti kulki tuolloin Marathonista Ateenaan. Sama reitti oli käytössä kuukautta myöhemmin Ateenan olympialaisissa.

Matkan tarkka pituus oli aluksi vakiintumaton, riitti, että matka oli kaikille sama ja karkeasti 40 kilometriä. Nykyinen tarkka pituus, 42 195 metriä, tulee Lontoon kesäolympialaisista 1908, jolloin kuningatar Aleksandra määräsi maratonin lähdön tapahtuvaksi Windsorin linnan pääpuiston kohdalta ja maalin kuninkaallisen aition eteen stadionilla. Alun perin maratonin oli tarkoitus alkaa Windsorin kaupungin keskustasta, jolloin sen pituus olisi ollut tasan 26 mailia (41 843 metriä), mutta Walesin prinsessa Maryn pyynnöstä lähtöpaikka siirrettiin Windsorin linnan edustalle, jolloin matka piteni 385 jaardia eli 352 metriä ja sai täten nykyisen pituutensa. Kaksissa seuraavissa olympialaisissa matka edelleen vaihteli, mutta vuonna 1921 Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF virallisti maratonin pituuden Lontoon maratonin mukaiseksi.[3]

Maratoniin valmistautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maratonin juokseminen on hyväkuntoisellekin ihmiselle raskas fyysinen suoritus, johon valmistautuminen hyvissä ajoin on äärimmäisen tärkeää. Puoli vuotta on yleensä suositeltu minimiaika maratonin juoksemisen harjoitteluun. Harjoittelun tavoitteena on parantaa hapenottokykyä, parantaa lihaskuntoa ja ennen kaikkea totuttaa elimistö pitkäaikaisiin liikuntasuorituksiin.

Maratonharjoittelun runko koostuu säännöllisistä juoksuharjoituksista, joiden pituus ja nopeus vaihtelee. Tyypillisesti harjoitusohjelma sisältää rasitustason portaittaista nousua siten, että kolmen-neljän viikon nousujohteisen harjoittelun jälkeen seuraa palauttava jakso.

Pitkien matkojen juokseminen on maratonharjoittelun tärkeä osa, koska se valmentaa elimistöä käyttämään rasvaa tehokkaammin energiaksi ja varastoimaan suuria määriä glykogeenia lihaksiin. Maratonin pituisen matkan juokseminen harjoituksena ei kuitenkaan yleensä ole harrastajalle kannattavaa, koska se vaatii liian pitkän palautumisajan. Tyypillisesti pisimmät harjoitusmatkat harjoittelun loppuvaiheessa ovat noin 20–25 km.

Noin kuukautta ennen juoksusuoritusta harjoitustahtia lasketaan huomattavasti liiallisen rasituksen välttämiseksi. Viimeisellä viikolla ennen maratonia monet juoksevat vain lyhyitä matkoja.

Muutamia päiviä ennen juoksusuoritusta voi elimistön energiavarastoja ladata muuttamalla ruokavalio hyvin hiilihydraattipitoiseksi. Onnistunut hiilihydraattitankkaus voi helpottaa huomattavasti juoksusuoritusta ja siirtää glykogeenin hupenemista. Hiilihydraattitankkaukseen sopivaa ravintoa on esim. pasta, urheilujuoma, puuro, leipä, riisi ja tuoremehu.

Maratonin juokseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet maratonin juosseet pitävät yhtenä tärkeimpänä tekijänä tasaista vauhtia ja riittävää nesteytystä. Tätä varten lähes kaikissa maratontapahtumissa on tasaisin välimatkoin väliaikapisteitä ja tasaista vauhtia juoksevia "jäniksiä". Nestevajeen välttämiseksi on suositeltavaa juoda joko vettä tai urheilujuomaa, joka sisältää myös energiaa ja suoloja. Liian vähäinen nesteen nauttiminen juoksusuorituksen aikana saattaa johtaa lihasten kangistumiseen ja pyörtymiseen. Toisaalta liian runsas nesteen nauttiminen saattaa sekoittaa juoksijan vatsan, ja erityisesti hitaammilla juoksijoilla liiallinen juominen saattaa muun muassa ohentaa juoksijan verta liiallisesti.

Maratonin juoksemisen vaikeimpana osuutena pidetään yleisesti noin 30 km kohtaa, jossa elimistön glykogeenivarastot ovat jo hyvin vähissä. Juoksija saattaa kokea tämän lihaksien kangistumisena tai ”seinään törmäämisenä”. Tässä vaiheessa elimistö siirtyy käyttämään rasvaa energian lähteenä.

Kilpamaratoonareilla maratonin juoksemiseen kuluu aikaa alle kaksi ja puoli tuntia. Harrastelijajuoksijalle alle kolmen tunnin tulosta voidaan pitää jo todella kovana suorituksena. Rauhalliseen tahtiin hölkkäämällä maraton taittuu noin viidessä tunnissa.

Juoksijan tasosta riippumatta taloudellisin askelrytmi on noin 180 askelta minuutissa. Maailmanennätysvauhdillakin tämä tarkoittaa yli 22 000 askelta.[4]

Kenian Catherine Ndereba on yksi maailman parhaista naismaratoonareista.

Maraton arvokilpailuissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maraton olympialaisissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Maraton olympialaisissa

Mitalistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Miesten maratonin olympiamitalistit  muokkaa ohje
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1896 Ateena
tulokset

 Spyrídon Loúis (GRE)

 Charílaos Vasilákos (GRE)

 Gyula Kellner (HUN)

1900 Pariisi
tulokset

 Michel Théato (FRA)

 Émile Champion (FRA)

 Ernst Fast (SWE)

1904 Saint Louis
tulokset

 Thomas Hicks (USA)

 Albert Coray (USA)

 Arthur Newton (USA)

1908 Lontoo
tulokset

 Johnny Hayes (USA)

 Charles Hefferon (RSA)

 Joseph Forshaw (USA)

1912 Tukholma
tulokset

 Ken McArthur (RSA)

 Christian Gitsham (RSA)

 Gaston Strobino (USA)

1920 Antwerpen
tulokset

 Hannes Kolehmainen (FIN)

 Jüri Lossmann (EST)

 Valerio Arri (ITA)

1924 Pariisi
tulokset

 Albin Stenroos (FIN)

 Romeo Bertini (ITA)

 Clarence DeMar (USA)

1928 Amsterdam
tulokset

 Boughéra el-Ouafi (FRA)

 Manuel Plaza Reyes (CHI)

 Martti Marttelin (FIN)

1932 Los Angeles
tulokset

 Juan Carlos Zabala (ARG)

 Sam Ferris (GBR)

 Armas Toivonen (FIN)

1936 Berliini
tulokset

 Sohn Kee-chung (JPN)

 Ernest Harper (GBR)

 Nan Shoryu (JPN)

1948 Lontoo
tulokset

 Delfo Cabrera (ARG)

 Thomas Richards (GBR)

 Étienne Gailly (BEL)

1952 Helsinki
tulokset

 Emil Zátopek (TCH)

 Reinaldo Gorno (ARG)

 Gustaf Jansson (SWE)

1956 Melbourne
tulokset

 Alain Mimoun (FRA)

 Franjo Mihalić (YUG)

 Veikko Karvonen (FIN)

1960 Rooma
tulokset

 Abebe Bikila (ETH)

 Rhadi Ben Abdesselam (MAR)

 Barry Magee (NZL)

1964 Tokio
tulokset

 Abebe Bikila (ETH)

 Basil Heatley (GBR)

 Kōkichi Tsuburaya (JPN)

1968 México
tulokset

 Mamo Wolde (ETH)

 Kenji Kimihara (JPN)

 Mike Ryan (NZL)

1972 München
tulokset

 Frank Shorter (USA)

 Karel Lismont (BEL)

 Mamo Wolde (ETH)

1976 Montréal
tulokset

 Waldemar Cierpinski (GDR)

 Frank Shorter (USA)

 Karel Lismont  (BEL)

1980 Moskova
tulokset

 Waldemar Cierpinski (GDR)

 Gerard Nijboer (NED)

 Satymkul Džumanazarov (URS)

1984 Los Angeles
tulokset

 Carlos Lopes (POR)

 John Treacy (IRL)

 Charlie Spedding (GBR)

1988 Soul
tulokset

 Gelindo Bordin (ITA)

 Douglas Wakiihuri (KEN)

 Ahmed Salah (DJI)

1992 Barcelona
tulokset

 Hwang Young-cho (KOR)

 Koichi Morishita (JPN)

 Stephan Freigang (GER)

1996 Atlanta
tulokset

 Josia Thugwane (RSA)

 Lee Bong-Ju (KOR)

 Erick Wainaina (KEN)

2000 Sydney
tulokset

 Gezahegne Abera (ETH)

 Erick Wainaina (KEN)

 Tesfaye Tola (ETH)

2004 Ateena
tulokset

 Stefano Baldini (ITA)

 Mebrahtom Keflezighi (USA)

 Vanderlei de Lima  (BRA)

2008 Peking
tulokset

 Samuel Wanjiru (KEN)

 Jau’ad Gharib (MAR)

 Tsegay Kebede (ETH)

2012 Lontoo
tulokset

 Stephen Kiprotich (UGA)

 Abel Kirui (KEN)

 Wilson Kipsang Kiprotich (KEN)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Eliud Kipchoge (KEN)

 Feyisa Lilesa (ETH)

 Galen Rupp  (USA)

  Lähde: Athletics Men's Marathon Medalists Sports-Reference. Viitattu 29.8.2015. (englanniksi)
Marathon men International Olympic Committee. Viitattu 10.1.2017. (englanniksi)


Olympialippu Naisten maratonin olympiamitalistit  muokkaa ohje
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1984 Los Angeles
tulokset

 Joan Benoit (USA)

 Grete Waitz (NOR)

 Rosa Mota (POR)

1988 Soul
tulokset

 Rosa Mota (POR)

 Lisa Martin (AUS)

 Katrin Dörre (GDR)

1992 Barcelona
tulokset

 Valentina Jegorova (EUN)

 Yuko Arimori (JPN)

 Lorraine Moller (NZL)

1996 Atlanta
tulokset

 Fatuma Roba (ETH)

 Valentina Jegorova (RUS)

 Yuko Arimori (JPN)

2000 Sydney
tulokset

 Naoko Takahashi (JPN)

 Lidia Simon (ROU)

 Joyce Chepchumba (KEN)

2004 Ateena
tulokset

 Mizuki Noguchi (JPN)

 Catherine Ndereba (KEN)

 Deena Kastor (USA)

2008 Peking
tulokset

 Constantina Tomescu (ROU)

 Catherine Ndereba (KEN)

 Zhou Chunxiu (CHN)

2012 Lontoo
tulokset

 Tiki Gelana (ETH)

 Priscah Jeptoo (KEN)

 Tatjana Petrova (RUS)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Jemima Sumgong (KEN)

 Eunice Kirwa  (BRN)

 Mare Dibaba (ETH)

  Lähde: Athletics Women's Marathon Medalists Sports-Reference. Viitattu 29.8.2015. (englanniksi)
Marathon women International Olympic Committee. Viitattu 11.1.2017. (englanniksi)


Maraton yleisurheilun MM-kilpailuissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitalistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisurheilu Miesten maratonin MM-mitalistit  muokkaa ohje
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1983 Helsinki
tulokset

 Rob de Castella (Australia)

 Kebede Balcha (Etiopia)

 Waldemar Cierpinski (Itä-Saksa)

1987 Rooma
tulokset

 Douglas Wakiihuri (Kenia)

 Hussein Ahmed Salah (Djibouti)

 Gelindo Bordin (Italia)

1991 Tokio
tulokset

 Hiromi Taniguchi (Japani)

 Hussein Ahmed Salah (Djibouti)

 Steve Spence (Yhdysvallat)

1993 Stuttgart
tulokset

 Mark Plaatjes (Yhdysvallat)

 Luketz Swartbooi (Namibia)

 Bert van Vlaanderen (Alankomaat)

1995 Göteborg
tulokset

 Martín Fiz (Espanja)

 Dionicio Cerón (Meksiko)

 Luíz Antônio dos Santos (Brasilia)

1997 Ateena
tulokset

 Abel Antón (Espanja)

 Martín Fiz (Espanja)

 Steve Moneghetti (Australia)

1999 Sevilla
tulokset

 Abel Antón (Espanja)

 Vincenzo Modica (Italia)

 Nobuyuki Sato (Japani)

2001 Edmonton
tulokset

 Gezahegne Abera (Etiopia)

 Simon Biwott (Kenia)

 Stefano Baldini (Italia)

2003 Pariisi
tulokset

 Jaouad Gharib (Marokko)

 Julio Rey (Espanja)

 Stefano Baldini (Italia)

2005 Helsinki
tulokset

 Jaouad Gharib (Marokko)

 Christopher Isengwe (Tansania)

 Tsuyoshi Ogata (Japani)

2007 Osaka
tulokset

 Luke Kibet (Kenia)

 Mubarak Hassan Shami (Qatar)

 Viktor Röthlin (Sveitsi)

2009 Berliini
tulokset

 Abel Kirui (Kenia)

 Emmanuel Mutai (Kenia)

 Tsegaye Kebede (Etiopia)

2011 Daegu
tulokset

 Abel Kirui (Kenia)

 Vincent Kipruto (Kenia)

 Feyisa Lilesa (Etiopia)

2013 Moskova
tulokset

 Stephen Kiprotich (Uganda)

 Lelisa Desisa (Etiopia)

 Tadese Tola (Etiopia)

2015 Peking
tulokset

 Ghirmay Ghebreslassie (Eritrea)

 Yemane Tsegay (Etiopia)

 Solomon Mutai (Uganda)

2017 Lontoo
tulokset

 Geoffrey Kipkorir Kirui (Kenia)

 Tamirat Tola (Etiopia)

 Alphonce Felix Simbu (Tansania)


Yleisurheilu Naisten maratonin MM-mitalistit  muokkaa ohje
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1983 Helsinki
tulokset

 Grete Waitz (Norja)

 Marianne Dickerson (Yhdysvallat)

 Raisa Smehnova (Neuvostoliitto)

1987 Rooma
tulokset

 Rosa Mota (Portugali)

 Zoja Ivanova (Neuvostoliitto)

 Jocelyne Villeton (Ranska)

1991 Tokio
tulokset

 Wanda Panfil (Puola)

 Sachiko Yamashita (Japani)

 Katrin Dörre (Saksa)

1993 Stuttgart
tulokset

 Junko Asari (Japani)

 Manuela Machado (Portugali)

 Tomoe Abe (Japani)

1995 Göteborg
tulokset

 Manuela Machado (Portugali)

 Anuța Cătună (Romania)

 Ornella Ferrara (Italia)

1997 Ateena
tulokset

 Hiromi Suzuki (Japani)

 Manuela Machado (Portugali)

 Lidia Slăvuțeanu (Romania)

1999 Sevilla
tulokset

 Jong Song-ok (Pohjois-Korea)

 Ari Ichihashi (Japani)

 Lidia Șimon (Romania)

2001 Edmonton
tulokset

 Lidia Șimon (Romania)

 Reiko Tosa (Japani)

 Svetlana Zaharova (Venäjä)

2003 Pariisi
tulokset

 Catherine Ndereba (Kenia)

 Mizuki Noguchi (Japani)

 Masako Chiba (Japani)

2005 Helsinki
tulokset

 Paula Radcliffe (Iso-Britannia)

 Catherine Ndereba (Kenia)

 Constantina Tomescu (Romania)

2007 Osaka
tulokset

 Catherine Ndereba (Kenia)

 Zhou Chunxiu (Kiina)

 Reiko Tosa (Japani)

2009 Berliini
tulokset

 Bai Xue (Kiina)

 Yoshimi Ozaki (Japani)

 Aselefech Mergia (Etiopia)

2011 Daegu
tulokset

 Edna Kiplagat (Kenia)

 Priscah Jeptoo (Kenia)

 Sharon Cherop (Kenia)

2013 Moskova
tulokset

 Edna Kiplagat (Kenia)

 Valeria Straneo (Italia)

 Kayoko Fukushi (Japani)

2015 Peking
tulokset

 Mare Dibaba (Etiopia)

 Helah Kiprop (Kenia)

 Eunice Kirwa (Bahrain)

2017 Lontoo
tulokset

 Rose Chelimo (Bahrain)

 Edna Kiplagat (Kenia)

 Amy Cragg (Yhdysvallat)


Haamurajojen rikkojat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: IAAF.

Naiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: IAAF.

Ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: IAAF[9]
Ennätys Aika Juoksija Päiväys Paikka
Maailmanennätys 2.01.39 Kenia Eliud Kipchoge 16. syyskuuta 2018 Berliini
Aasian ennätys 2.06.11 Japani Yuta Shitara 25. helmikuuta 2018 Tokio
Afrikan ennätys 2.01.39 Kenia Eliud Kipchoge 16. syyskuuta 2018 Berliini
Etelä-Amerikan ennätys 2.06.05 Brasilia Ronaldo da Costa 20. syyskuuta 1998 Berliini
Euroopan ennätys 2.05.48 Norja Sondre Nordstad Moen 3. joulukuuta 2017 Fukuoka
Oseanian ennätys 2.07.51 Australia Robert de Castella 21. huhtikuuta 1986 Boston
Pohjois- ja Keski-Amerikan ennätys 2.05.38 Yhdysvallat Khalid Khannouchi 14. huhtikuuta 2002 Lontoo

Naiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: IAAF[10]
Ennätys Aika Juoksija Päiväys Paikka
Maailmanennätys (sekakisa) 2.15.25 Iso-Britannia Paula Radcliffe 13. huhtikuuta 2003 Lontoo
Maailmanennätys 2.17.01 Kenia Mary Keitany 23. huhtikuuta 2017 Lontoo
Aasian ennätys 2.19.12 Japani Mizuki Noguchi 25. syyskuuta 2005 Berliini
Afrikan ennätys 2.17.01 Kenia Mary Keitany 23. huhtikuuta 2017 Lontoo
Etelä-Amerikan ennätys 2.26.48 Peru Inés Melchor 28. syyskuuta 2014 Berliini
Euroopan ennätys 2.15.25 Iso-Britannia Paula Radcliffe 13. huhtikuuta 2003 Lontoo
Oseanian ennätys 2.22.36 Australia Benita Willis 22. lokakuuta 2006 Chicago
Pohjois- ja Keski-Amerikan ennätys 2.19.36 Yhdysvallat Deena Kastor 23. huhtikuuta 2006 Lontoo

Vuotuisia maratontapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia maratontapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maratontapahtumia muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]