New Yorkin maraton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juoksijoita maratonin alkumetreillä Verrazano-Narrows Bridgellä vuonna 2005.

New Yorkin maraton on New Yorkissa vuosittain järjestettävä maratonjuoksukilpailu. Se on osanottajamäärällä mitattuna yksi maailman suurimmista maratonkilpailuista. Vuonna 2006 kilpailussa oli 37 850 maaliintulijaa. New Yorkin maraton kuuluu World Marathon Majors -sarjaan.

New York Road Runners -seura vastaa kilpailun järjestämisestä. Ensimmäisen kerran New Yorkin maraton järjestettiin vuonna 1970 ja se juostaan marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Kilpailu houkuttelee vuosittain useita ammattilaisia ympäri maailmaa ja se on myös suosittu harrastajien keskuudessa. Suuren suosion vuoksi osallistujat valitaan pääosin arpomalla.

Vuoden 2012 maraton peruttiin Hurrikaani Sandyn vuoksi.[1]

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailun alkuperäinen, vuonna 1970, juostu reitti kulki Central Parkissa. Nykyään reitti kulkee halki New Yorkin. Vuodesta 1976 sen lähtö on tapahtunut Verrazano-Narrows Bridgeltä.[2] Sillalla kulkee normaalisti vain ajoneuvoliikennettä, mutta se suljetaan maratonia varten. Sillan jälkeen reitti kulkee Brooklynin halki. Puolivälin kohdalla kilpailijat ylittävät Pulaski Bridgen ja siirtyvät Queensiin, josta kilpailijat ylittävät Queensboro Bridgen ja saapuvat Manhattanille. Queensboro Bridgen ylitystä pidetään yhtenä reitin vaativimmista kohdista. Manhattanilla reitti kulkee pitkin First Avenueta, josta se poikkeaa Bronxiin Willis Avenue Bridgeä pitkin palatakseen Manhattanille Madison Avenue Bridgeä pitkin. Tämän jälkeen reitti kulkee Fifth Avenueta etelään Harlemin ja Central Parkin läpi. Kilpailun maali on Central Parkissa Tavern on the Greenin edessä.

Reitin aikaraja on 8,5 tuntia.

Vuodesta 2008 lähtien kilpailun lähtö on ruuhkien välttämiseksi tapahtunut erissä. Jokaisella kilpailijalla on kengässään tallennin, joka rekisteröi kilpailijan käyttämän ”nettoajan” siitä, kun hän ylittää lähtöviivan ja saavuttaa maalin. Reitille on sijoitettu mattoja, jotka tallentavat jokaisen juoksijan väliajat. Väliajat voidaan myös lähettää sähköpostissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. New Yorkin maraton peruttiin myrskyn takia hs.fi. 2.11.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 8.11.2012.
  2. Tieteen kuvalehti Historia 15/2014, s.74

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:New York City Marathon
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.