Central Park

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Central Parkin kartta

Central Park (suom. Keskuspuisto[1]) on New Yorkiin kuuluvan Manhattanin saaren keskelle sijoitettu 3,4 neliökilometriä laaja puisto, joka käsittää useita pieniä lampia ja viheralueita. Se on tullut ihmisille tutuksi useiden elokuvien ja televisiosarjojen kautta, jotka ovat tehneet siitä ehkä maailman kuuluisimman puistoalueen.

Central Park on muodoltaan suorakulmainen. Sitä rajoittavat idässä Fifth Avenue, lännessä Eighth Avenue sekä etelässä ja pohjoisessa 59. ja 110. katu.

Central Parkin ovat suunnitelleet Frederic Law Olmsted ja Calver Vaux, jotka voittivat suunnittelukilpailun vuonna 1857. Puisto avattiin vuonna 1859.[2] Olmsted ja Calver suunnittelivat puistoon muun muassa pitkiä kävelyreittejä, leikkikenttiä ja paikkoja erilaiseen urheiluun.

Viikolla autot saavat kulkea puiston lävitse, mutta viikonloppuisin autotie on suljettu ja tie on auki muuan muassa rullaluistelijoille ja pyöräilijöille.

Central Park sisältää muutamia New Yorkin tunnetuimmista nähtävyyksiä. Yksi näistä on John Lennonin muistoksi nimetty puutarha, Strawberry Fields, joka sisältää kasvin jokaisesta maailman maasta. Strawberry Fieldsin suunnitteli arkkitehti Bruce Kelly, joka rakennutti sen aivan John Lennonin entisen kodin, The Dakota Buildingin eteen. Talossa yhä asuva Yoko Ono, John Lennonin vaimo, lahjoitti miljoona dollaria puutarhan ylläpitämiseksi. Lisäksi puistossa on myös eläintarha, Central Park Zoo.

Central Park oli öisin vaarallinen paikka 1990-luvulle asti, mutta nykyisin rikollisuus on vähentynyt murto-osaan entisestä viranomaisten ja vapaaehtoisten valvonnan sekä valvontakameroiden ja yöllisen ulkonaliikkumiskiellon ansiosta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matti Leinonen, Teuvo Nyberg, Simo Veistola & Sanna Jortikka: KM Amerikka, s. 107. Otava. ISBN 9789511218692.
  2. History, osa 2 CentralPark.com. Viitattu 19.10.2012.
  3. LISA W. FODERARO: Dark Days Behind It, Central Park Pulses at Night 28.12.2011. NY Times. Viitattu 19.10.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Central Park.
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.