Vastakulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vastakulttuuri on kulttuurin muoto, joka on tietoisesti etäännytetty vallitsevasta kulttuurista.[1] Käsitteen kehittäjä on kulttuurihistorioitsija Theodore Roszak, joka teoksessaan The Making of a Counter Culture (1968) tiivisti ajatuksen, jota olivat käsitelleet myös Herbert Marcuse, Norman Brown, Allen Ginsberg ja Alan Watts.[2]

Vastakulttuuriksi kutsutaan yleensä jotain ryhmää tai liikettä, joka vastustaa yhteiskunnassa vallitsevaa kulttuuria tai hylkää sen täysin. Vastakulttuurit ovat usein poliittisesti aktiivisia ja pyrkivät vaikuttamaan yhteiskunnalliseen kehitykseen tarjoamalla vaihtoehtoisia tapoja elää ja ajatella. Tämä vastaa Rozakin alkuperäistä ajatusta, että nuorison olisi luotava uusi, luovan ŝamanistinen pienyhteisöihin perustuva kulttuuri, kuten hippiliike. Comics Codea pilkannutta underground-sarjakuvaa, joka syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1967, voi pitää esimerkkinä vastakulttuurista. Vastakulttuurin tarkka määritteleminen on kuitenkin vaikeaa. Vastakulttuuriin rinnastuvia ilmiöitä on ollut aikaisemminkin, kuten luostarilaitos, pietismi tai terrorismi.[2][3]

Yhteisöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekokylissä asuvat pyrkivät elämään luonnonmukaisesti ja usein asumiseen erilaisia sosiaalisia tavoitteita.[4] Kaupunkiaktivismissa pyritään taas luomaan yhteisöllisiä tiloja ja vaihtoehtoisia toimintatapoja kaupunkiin. Esimerkiksi Helsingissä toimiva yhteisöllinen Sompasauna on kaikille avoin ja ilmainen sauna[5], kun taas Helsingin pyöräpajalla voi korjata oman pyöränsä[6].

Elämäntapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vegaanit pyrkivät välttämään kaikkea eläinten hyväksikäyttöä ja riistoa kieltäytymällä tuotteista, joissa on eläinperäisiä ainesosia[7].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MOT Kielitoimiston sanakirja 2.0 © Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy
  2. a b Otavan suuri Ensyklopedia, 10. osa (Turgenev-öljytalous), s. 7717–7718, art. Vastakulttuuri. Otava, 1981. ISBN 951-1-06271-9.
  3. Kaukoranta, Heikki & Kemppinen, Jukka: Sarjakuvat, s. 133. Otava, 1982. ISBN 951-1-06710-9.
  4. Siipola, Pirjo: Kestävän kehityksen mukainen pientaloryhmä - kolmen suomalaisen ekokylähankkeen toteutus. Julkaisu A29, s. 194–201. Oulun yliopisto, Teknillinen tiedekunta, Arkkitehtuurin osasto, 2000.
  5. Tule mukaan! – Sompasauna sompasauna.fi. Viitattu 23.2.2021. (englanniksi)
  6. Helsingin Pyöräpaja Helsingin Pyöräpaja. Viitattu 23.2.2021.
  7. Mikä on vegaani? Vegaaniliitto. http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/mika-on-vegaani
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.