Yhteiskunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhteiskunta koostuu ihmisistä ja heidän yhteisöistään, jotka asuvat ja ovat vuorovaikutuksessa tietyllä maantieteellisellä alueella; myös erilaiset instituutiot, poliittiset käytännöt tai valtarakenteet, infrastruktuuri ja kulttuuri ovat osa yhteiskuntaa. Yhteiskunta koostuu ihmisyksilöistä ja niiden muodostamista perheistä ja suvuista.

Käsitteet valtio, kansakunta ja yhteiskunta sekoitetaan usein.[1] Yhteiskunta muodostuu ihmisten kaikkien (nykyisten ja siihen mennessä institutionalisoituneiden) vuorovaikutussuhteiden verkostoista, josta valtio on vain osa. Yhteiskunta jaetaan muun muassa hegeliläisessä ja liberalistisessa perinteessä valtioon ja kansalaisyhteiskuntaan. Uudemmissa teorioissa yhteiskunta jaetaan usein kolmeen osa-alueeseen: valtiolliseen eli julkiseen sektoriin, (yksityiseen) taloudelliseen toimintaan eli yksityiseen sektoriin ja varsinaiseen kansalaisyhteiskuntaan (kolmas sektori). Vielä uudempi laajennus tähän jaotteluun on neljäs sektori, jolla tarkoitetaan perhettä, sukua ja ystäväpiiriä.

Yhteiskuntia voidaan tyypitellä muun muassa teknis-taloudellisen kulttuurisen mallin mukaan:

Tunnettu on myös esimerkiksi marxilainen käsitys eri yhteiskuntatyypeistä:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yhteiskunta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kangas, Risto: Yhteiskunta: Tutkielmia yhteiskunnasta, yhteiskunnan käsitteestä ja sosiologiasta. 2. korjattu painos. Tutkijaliiton julkaisu 101. Paradeigma. Helsinki: Tutkijaliitto, 2006. ISBN 952-5169-41-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Siitonen, Lauri: ”State, nation and society in the third world”, Civil society in the making, s. 29-38. Helsinki: University of Helsinki, 1992. ISBN 951-45-6249-6. (englanniksi)
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.