Yhteiskunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhteiskunta on kansa tai muu ihmisyhteisö sosiaalisena, (esimerkiksi valtioksi, kunniksi) järjestyneenä kokonaisuutena.[1] Se koostuu ihmisistä ja heidän yhteisöistään, jotka asuvat ja ovat vuorovaikutuksessa tietyllä maantieteellisellä alueella; myös erilaiset instituutiot, poliittiset käytännöt tai valtarakenteet, infrastruktuuri ja kulttuuri ovat osa yhteiskuntaa. Yhteiskuntaan kuuluvat myös ihmisyksilöt, perheet ja suvut.

Yhteiskunta muodostuu ihmisten kaikkien (nykyisten ja siihen mennessä institutionalisoituneiden) vuorovaikutussuhteiden verkostoista. Yhteiskunta jaetaan muun muassa hegeliläisessä ja liberalistisessa perinteessä valtioon ja kansalaisyhteiskuntaan. Uudemmissa teorioissa yhteiskunta jaetaan usein kolmeen osa-alueeseen: valtiolliseen eli julkiseen sektoriin, (yksityiseen) taloudelliseen toimintaan eli yksityiseen sektoriin ja vapaaehtoistyöhön (kolmas sektori). Vielä uudempi laajennus tähän jaotteluun on neljäs sektori, jolla tarkoitetaan perhettä, sukua ja ystäväpiiriä.

Yhteiskuntien tyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiologiassa yhteiskunnan kehitystaso määritellään sen käyttämän teknologian avulla. Alhaisen teknologian yhteiskunnat ovat ympäristön vaihteluiden kuten viljasadon onnistumisen arvoilla, kun taas kehittyneemmät yhteiskunnat voivat hallita ympäristöään enemmän. Pääjako on esiteollisiin, teollisiin ja jälkiteollisiin yhteiskuntiin, ja näistä voidaan erottaa alajakoja..[2]

Tunnettu on myös esimerkiksi marxilainen käsitys eri yhteiskuntatyypeistä:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kangas, Risto: Yhteiskunta: Tutkielmia yhteiskunnasta, yhteiskunnan käsitteestä ja sosiologiasta. 2. korjattu painos. Tutkijaliiton julkaisu 101. Paradeigma. Helsinki: Tutkijaliitto, 2006. ISBN 952-5169-41-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhteiskunta Kielitoimiston sanakirja. Viitattu 6.11.2021.
  2. Chapter 4. Society and Social Interaction Intorduction to Sociology. Viitattu 7.11.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wikiquote-logo.svg Sitaatteja aiheesta Yhteiskunta Wikisitaateissa
  • Mika Levy, Veli-Matti Rautio, Saara Ikonen & Timo Tikkala: ”Yhteiskunta - normien ja roolien kokonaisuus”, eYhteiskuntaoppi 1: Suomalainen yhteiskunta (YH1). e-Oppi, 2016. Peda-net (viitattu 18.6.2018).
  • Yhteisö internetix
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.