Kulttuuriantropologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kulttuuriantropologia on antropologian alalaji, joka tutkii ihmisten kulttuureja. Tieteenalan voidaan katsoa syntyneen 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. 1900-luvun alusta kulttuuriantropologinen tutkimus jakautui kahteen merkittävään (strukturalistiseen ja funktionalistiseen) koulukuntaan, jotka molemmat syrjäyttivät 1960-luvulta eteenpäin uudemmat koulukunnat (jälkistrukturalismi, kognitivismi).

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antropologian keskeinen menetelmä on ollut etnografia 1900-luvulla. Etnografia on teos, joka kuvaa jonkin kansan elintapoja mahdollisimman tarkasti ja laajasti. Siten etnografioissa on käsitelty muun muassa sellaisia aiheita, kuin kansojen käyttämät sukulaisuustermistöt, uskonnolliset ajatukset ja myytit sekä muut tavat.

Antropologian varustaminen kulttuuri-etuliitteellä on ollut eräiden antropologien tapa tehdä ero pääasiassa yhdysvaltalaisen ja brittiläisen antropologian välillä. Britanniassa koulukunnat korostivat enemmän yhteiskuntien normeja ja rakenteellisia seikkoja, kun Yhdysvalloissa korostettiin enemmän myyttejä ja symbolisia asioita kulttuurissa.lähde?

Soveltava antropologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuriantropologian soveltamisella yhteiskunnassa on pitkät perinteet. Jo tieteenalan varhaisvuosina kulttuuriantropologit vaikuttivat brittiläisessä siirtomaahallinnossa Afrikassa. Yhdysvalloissa kulttuuriantropologiaa sovellettiin alun alkaen intiaani- ja siirtolaiskysymyksissä. Toisen maailmansodan jälkeen yhdysvaltalaisia antropologeja tarvittiin järjestämään oloja miehitetyillä Tyynenmeren saarilla. Viime aikoina Yhdysvallat on käyttänyt antropologeja auttamaan sotilasoperaatioiden onnistumisessa Afganistanissa ja Irakissa.[1] Kulttuuriantropologian sekaantuminen koloniaalisiin toimiin ja kyseenalaisiin poliittisiin hankkeisiin on herättänyt eettisiä kiistoja vielä 1970-luvulla.[2] Antropologia on myös tutkinut kehitysmaapolitiikkaan liittyviä kysymyksiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eriksen, Thomas Hylland: Toista maata? Johdatus antropologiaan. (Small Places, Large Issues. An Introduction to Social and Cultural Anthropology, 2001.) Suomentaneet Maarit Forde ja Anna-Maria Tapaninen. Helsinki: Gaudeamus, 2004. ISBN 951-662-916-4.
  • Keesing, Roger M. & Strathern, Andrew J.: Cultural Anthropology. A Contemporary Perspective. 3. edition. Fort Worth: Harcourt Brace College, 1998. ISBN 0-03-047582-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.case.edu/provost/inamori/news/militaryanthro.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Keesing 1998, 352–396, 473.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jargon. Kulttuuriantropologian englanti-suomi oppisanasto. 6., korjattu ja täydennetty painos. Jyväskylä: Kampus kustannus, 2002. ISBN 951-9113-65-7.