Etnografia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Etnografia (kreik. ethnos ’kansa’, graphein ’kirjoittaa’) on kansan ja sen kulttuurin kuvaus. Euroopassa termi alkoi esiintyä 1700-luvun lopussa tarkoittaen nimenomaan kenttätyön havaintojen perusteella kerättyä informaatiota, mutta etnografia voidaan koota myös historiallisista dokumenteista.

Etnografioiden luomisessa ei juuri koskaan ole käytetty kokeellisia menetelmiä, vaan ne ovat perustuneet tieteilijän havaintoihin ja omiin henkilökohtaisiin tulkintoihin. On siten olemassa useita etnografioita, jotka ovat myöhemmin paljastuneet tekijöidensä väärennökseksi tai muuten virheelliseksi. Tunnetuimpia näistä lienee Margaret Meadin Coming of Age in Samoa.

Toinen etnografioille tyypillinen piirre on ollut pyrkimys kokonaisvaltaisuuteen, eli että yhdessä teoksessa kuvataan koko kulttuuri mahdollisimman laajasti, sen sijaan että tarkasteltaisiin ihmisten käyttäytymistä laboratorio-olosuhteissa kuten esimerkiksi psykologisissa kokeissa.

Suomessa sanaa käytti ensimmäisenä Antero Warelius artikkelissaan ”Bidrag till Finlands kännedom i ethnographiskt hänseende” (1847).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.