Alakulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuorisoalakulttuurin edustajia.

Alakulttuuri on jonkin ryhmän oma, pääkulttuurista poikkeava kulttuuri. [1] Alakulttuuri muodostuu joukosta ihmisiä, joilla on tunnusomaisia piirteitä, tapoja ja aatteita, jotka erottavat heidät muista laajemman yhteisön tai makrokulttuurin jäsenistä. Makrokulttuuri voi olla esimerkiksi valtio tai kaupunki. Heitä yhdistää usein jokin yksittäinen tietty asia, kuten musiikki, vaatetus tai muu kiinnostuksen kohde. Alakulttuuri on kulttuurin sisällä oleva kulttuuri. Koska alakulttuuri-sanassa on alisteinen vivahde, se pyritään nykyään korvaamaan sanalla osakulttuurilähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laine, Matti: Varkaiden heimo. (Asiasanat:varkaat (ysa), rikoksentekijät (ysa), osakulttuurit (ysa), kriminologia (ysa)) Haaste, 2004, 4. vsk, nro 3, s. 30-31. Helsinki: Oikeusministeriö. (suomeksi)
  • Lähteenmaa, Jaana: ”Alakulttuuriteorian nousu ja tuho?”, Näin nuoret : näkökulmia nuoruuden kulttuureihin, s. 95-128. Tietolipas 0562-6129. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1996. ISBN 951-717-882-4. (suomeksi)
  • Mäki-Kulmala, Airi: Alakulttuuritutkimus : yksi vai useita paradigmoja?. (Vastine Jaana Lähteenmaan ja Helena Saarikosken arvosteluun) Sosiologia, 1994, 31. vsk, nro 2, s. 134-136. (suomeksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MOT Kielitoimiston sanakirja 2.0 © Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.