New Deal

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

New Deal oli joukko Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Rooseveltin vuosina 19331937 toimeenpanemia lainsäädännöllisiä uudistuksia, joiden tarkoitus oli pelastaa Yhdysvallat ja sen talous 1930-luvun suuren laman kourista.

New Deal sisälsi suuria julkisia investointihankkeita, ammattiyhdistystoimintaa suosivaa lainsäädäntöä, sosiaaliturvaa ja verotuksen kiristämistä.

New Dealin perusajatuksena oli tukea talouden elpymistä valtiovallan aktiivisin toimin, silläkin uhalla että elvytys merkitsisi valtion velkaantumista. Työttömyyden torjumiseksi järjestettiin hätä­apu­töitä ja aloitettiin suuria julkisia rakennushankkeita kuten teiden, siltojen ja voimalaitosten rakennustöitä. Myös työntekijöiden sosiaaliturvaa kehitettiin luomalla perusta työttömyys- ja eläke­vakuutukselle.

Arvostelijoiden mielipiteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On epäselvää, katkaisivatko New Dealin elvytystoimet pitkään jatkuneen taloudellisen alamäen. Taloustieteilijöiden keskuudessa on huomattava vähemmistö, joka uskoo, että elvytystoimet pahensivat lamaa.[1] Talouden heikon ja pitkään kestäneen toipumisen taustalla nähdään olevan valtion toimet. Osa taloustieteilijöistä uskoo, että ilman New Dealin tuomia valtion toimia kuten sosiaaliturvaa, työttömyysvakuutusta, pakollista minimipalkkaa ja erityisiä valtion myöntämiä etuoikeuksia ammattiyhdistyksille liikeyritykset olisivat pystyneet palkkaamaan enemmän työntekijöitä, jolloin New Dealin vuosien työttömyysprosentti olisi ollut 6,7 % sen sijaan että se oli 17,2 %.[2] Väitetään myös, että 1940-luvulla alkanut voimakas taloudellinen toipuminen johtui joidenkin New Dealin aikaisten politiikoiden hylkäämisestä 1940-luvulle tultaessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robert J. Samuelson, The Great Depression. The Concise Encyclopedia of Economics.
  2. Gallaway, Lowell E. and Vedder, Richard K. Out of Work: Unemployment and Government in Twentieth-Century America, New York University Press; Updated edition (July 1997).
  3. Cole, Harold L and Ohanian, Lee E. New Deal Policies and the Persistence of the Great Depression: A General Equilibrium Analysis, 2004.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta New Deal.


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.