Joe Biden

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph Robinette Biden, Jr.
Official portrait of Vice President Joe Biden.jpg
Yhdysvaltain 47. varapresidentti
Presidentti Barack Obama
Edeltäjä Dick Cheney
Seuraaja Mike Pence
Senaatin ulkosuhteiden puheenjohtaja
Edeltäjä Richard Lugar
Jesse Helms
Jesse Helms
Seuraaja John Kerry
Richard Lugar
Jesse Helms
Kansainvälisen huumausainevalvontalautakunnan puheenjohtaja
Edeltäjä Chuck Grassley
Seuraaja Dianne Feinstein
Senaatin lakivaliokunnan puheenjohtaja
Edeltäjä Strom Thurmond
Seuraaja Orin Hatch
Delawaren vanhempi senaattori
Edeltäjä J. Caleb Boggs
Seuraaja Ted Kaufman
New Castlen piirikunan valtuuston jäsen
Tiedot
Syntynyt 20. marraskuuta 1942 (ikä 76)
Scranton, Pennsylvania, Yhdysvallat
Puolue Demokraatit
Puoliso Neilia Hunter (aviol. 19661972)
Jill Tracy Jacobs (aviol. 1977–)
Ammatti asianajaja, poliitikko
Uskonto roomalaiskatolinen
Allekirjoitus
Allekirjoitus

Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr. (s. 20. marraskuuta 1942 Scranton, Pennsylvania, Yhdysvallat)[1] on yhdysvaltalainen juristi, demokraattipuolueen poliitikko ja entinen Yhdysvaltain varapresidentti. Hän oli Yhdysvaltain senaatin jäsen kaikkiaan 36 vuotta ja edusti Delawaren osavaltiota 3. tammikuuta 1973 – 15. tammikuuta 2009. Biden oli vuosina 2009-2017 Barack Obaman varapresidentti.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bidenin vanhemmat ovat Joseph R. Biden, Sr. ja Catherine Eugenia Finnegan. Hän oli neljästä sisaruksesta vanhin ja sai irlantilaisamerikkalaisen äitinsä katolisen kasvatuksen. Perhe muutti hänen ollessaan 10-vuotias Delawareen. Hän valmistui Archmere Academysta 1961, Delawaren yliopistosta 1965 ja juristiksi Syracusen yliopiston College of Law'sta 1968.

Biden meni vuonna 1966 naimisiin Neilia Hunterin kanssa. Pari sai kolme lasta: Beaun, Robertin ja Amyn. Amy ja Neilia menehtyivät auto-onnettomuudessa pian Bidenin senaattiin valinnan jälkeen, Beau ja Robert loukkaantuivat vakavasti, mutta toipuivat lopulta täysin. Beausta tuli tunnettu juristi ja poliitikko; hän kuoli aivosyöpään 46-vuotiaana 30. toukokuuta 2015[2]. Biden solmi vuonna 1977 uuden avioliiton Jill Tracy Jacobsin kanssa, ja pari sai yhden lapsen, Ashleyn.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biden valittiin Yhdysvaltain senaattiin Delawaren osavaltiosta vuonna 1972, ja hän aloitti virassa 3. tammikuuta 1973.

1980-luvun lopulla Biden sai kaksi aivoaneurysmaa[3], jotka keskeyttivät hänen työnsä senaatissa useaksi kuukaudeksi.

Hänen oli tarkoitus olla ehdolla Yhdysvaltain presidentiksi vuoden 1988 vaaleissa, mutta hän keskeytti kampanjansa 23. syyskuuta 1987, kun kävi ilmi, että hän oli käyttänyt puheissaan lainauksia muun muassa Britannian Labour-puolueen johtajalta Neil Kinnockilta sekä edesmenneeltä senaattorilta Robert F. Kennedyltä, ja myös hänen opiskeluajoiltaan löytyi plagiointia.[4]

Yhdysvaltain kongressissa Biden oli 17 vuoden ajan senaatin oikeuskomitean jäsenenä ja nousi myös sen puheenjohtajaksi. Vuonna 1997 hänet valittiin senaatin ulkoasiainkomiteaan, jossa hän toimi myös puheenjohtajana ja vaikutti merkittävästi Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan.[5]

Tammikuussa 2011 Biden herätti huomiota puolustamalla Yhdysvaltain liittolaiseksi nimittämäänsä Egyptin johtaja Hosni Mubarakia. Toimittajan kysymykseen Biden vastasi, "ettei nimittäisi Mubarakia diktaattoriksi."[6][7][8] Mubarak joutui eroamaan mielenosoitusten vuoksi asemastaan parin viikon kuluttua.

Biden harkitsi ehdokkuutta presidentinvaaleissa 2004, mutta asettui ehdolle 2008. Hän vetäytyi vaalista menestyttyään heikosti Iowan esivaaleissa. Barack Obama valitsi hänet Yhdysvaltain demokraattisen puolueen varapresidenttiehdokkaaksi. Valintaan vaikuttivat hänen työläistaustansa sekä näytöt ulkopolitiikan alueella.

Biden vieraili Suomessa maaliskuussa 2011.[9]

Tammikuussa 2017 Obama myönsi Bidenille Yhdysvaltain korkeimman siviilikunniamerkin Presidential Medal of Freedomin.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]