Robert F. Kennedy

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert F. Kennedy
Robert F Kennedy crop.jpg
Robert F. Kennedy vuonna 1964.
Yhdysvaltain senaattori
New Yorkista
3. tammikuuta 19656. kesäkuuta 1968
Edeltäjä Kenneth Keating
Seuraaja Charles Goodell
Yhdysvaltain 64. oikeusministeri
20. tammikuuta 19613. syyskuuta 1964
Presidentti John F. Kennedy (1961–1963)
Lyndon B. Johnson (1963–1964)
Edeltäjä William P. Rogers
Seuraaja Nicholas Katzenbach
Tiedot
Syntynyt 20. marraskuuta 1925
Yhdysvaltain lippu Brookline, Massachusetts, Yhdysvallat
Kuollut 6. kesäkuuta 1968 (42 vuotta)
Yhdysvaltain lippu Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Puolue Demokraatit
Puoliso Ethel Skakel (1950–1968)
Ammatti poliitikko
lakimies
Uskonto roomalaiskatolisuus
Allekirjoitus Robert Kennedy Signature.svg

Robert Francis Kennedy (20. marraskuuta 1925 Brookline, Massachusetts6. kesäkuuta 1968 Los Angeles, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen poliitikko. Hän toimi Yhdysvaltain senaattorina New Yorkista vuodesta 1965 kuolemaansa saakka. Aikaisemmin hän toimi Yhdysvaltain oikeusministerinä veljensä, presidentti John F. Kennedyn hallituksessa vuosina 1961–1964.[1]

Kennedy pyrki demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 1968 vaaleihin. Kesken kampanjan 5. kesäkuuta 1968, 24-vuotias palestiinalainen Sirhan Sirhan ampui Kennedyä, joka menehtyi saamiinsa vammoihin[1] 25 tuntia myöhemmin.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Francis Kennedy syntyi vuonna 1925 Rose Fitzgeraldin ja Joseph P. Kennedyn keskimmäiseksi pojaksi. Hänellä oli viisi sisarta ja kolme veljeä. Perheen vanhin poika Joseph P. Kennedy, Jr. kuoli toisessa maailmansodassa, Johnista tuli Yhdysvaltain presidentti vuonna 1961 ja nuorin poika Edward toimi kuolemaansa vuonna 2009 asti Yhdysvaltain senaatissa Massachusettsin edustajana.

Robert Francis, Bobby, opiskeli lakimieheksi suvun perinteisessä opinahjossa Harvardin yliopistossa ja meni jo varhain naimisiin Ethel Shakelin kanssa. Perheeseen syntyi yhteensä 11 lasta, joista yksi Robert Kennedyn kuoleman jälkeen: Kathleen H. (s. 1951), Joseph P. II (s. 1952), Robert F., Jr. (s. 1954), David A. (1955–84), M. Courtney (s. 1956), Michael L. (1958–97), M. Kerry (s. 1959), Christopher G. (s. 1963), M. Maxwell T. (s. 1965), Douglas H. (s. 1967), Rory E. K. (s. 1968). Suuren lapsiluvun selittänee osittain Robert Kennedyn harras katolisuus.

Nuorena miehenä Robert Kennedy oli ajatuksiltaan varsin konservatiivinen. Hän muun muassa kirjoitti kommunismin jyrkästi tuomitsevan kirjan "The Enemy Within". Elämänsä loppuvaiheilla Robert kuitenkin vasemmistolaistui, ja hänen eulogioissaan häntä kuvataan sanoilla "viimeinen uskottavista poliitikoista".lähde? Vasemmistolainen kirjailija Norman Mailer kirjoitti Kennedystä jopa, että tämä uskoi köyhien ja syrjäytyneiden asiaan niin intensiivisesti, että hänen kanssaan oli vaikea keskustella.

Robert Kennedy puhuu kansalaisoikeusliikkeen jäsenille oikeusministeriön rakennuksen edessä 14.6.1963.

Bobby Kennedy ajautui politiikkaan toimiessaan veljensä John F. Kennedyn presidentinvaalikampanjassa hänen kampanjapäällikkönään. Veljen tultua valituksi Yhdysvaltain presidentiksi, tuli Robert Kennedystä oikeusministeri. Veli John koki tarvitsevansa hallitukseensa yhden "takuumiehen", johon voi aina luottaa.lähde? Tämä takuumies olikin tarpeen paitsi oikeusministeriön alaan kuuluvissa asioissa, myös mm. Kuuban ohjuskriisin ratkaisemisessa vuonna 1962. Robert Kennedy kirjoitti Kuuban kriisistä kirjan "Kolmetoista päivää", josta on myöhemmin myös tehty Kevin Costnerin tähdittämä elokuva.

Oikeusministerinä Kennedy keskittyi kuljetusalan ammattiliiton sisäisen mafian alasajamiseen (Jimmy Hoffa) ja etelävaltioiden kansalaisoikeustaisteluun. Työ jäi kuitenkin kesken, kun John F. Kennedy ammuttiin Dallasissa vuonna 1963.

Veljensä kuoleman jälkeen Kennedy jatkoi oikeusministerinä, mutta luopui virastaan syyskuussa 1964 päätettyään pyrkiä senaattoriksi New Yorkissa. Senaattorina Robert Kennedy huolehti erityisesti New York Cityn slummien asukeista (hän kirjoitti Bedford Stuyvesantin slummin kehittämiskokeilusta kirjassaan "Kohti uutta maailmaa").

Vaikka presidentti Kennedy oli ollut aiheuttamassa USA:n sekaantumista Vietnamin sotaan, senaattoriaikanaan Robert Kennedy muutti kantaansa. Kennedy oli senaattorinakin hyvin kiinnostunut kansainvälisistä asioista: hän piti puheen Etelä-Afrikan yliopistossa ja matkusti laajalti Latinalaisessa Amerikassa.

Veljekset Robert, Edward (Ted) ja John Kennedy

Kennedy arvosteli Lyndon B. Johnsonia, mutta epäröi pitkään, oliko viisasta asettua istuvaa presidenttiä vastaan pyrkimällä demokraattisen puolueen presidentinvaaliehdokkaaksi. Vasta kun senaattori Eugene McCarthy oli Vietkongin Tet-hyökkäyksen jälkeen voittanut New Hamphshiren esivaalit maaliskuussa 1968, Kennedy teki päätöksensä ja ilmoittautui kisaan. Pian tämän jälkeen Johnson ilmoitti, ettei pyrkisi toiselle varsinaiselle kaudelleen.

Kun kolmas tärkeä ehdokas, varapresidentti Hubert Humphrey ei osallistunut esivaaleihin, kaksi Vietnamin sotaa vastustavaa liberaalia ehdokasta Kennedy ja McCarthy kamppailivat tasaveroisesti keskenään: McCarthy vetosi enemmän valkoiseen keskiluokkaan, Kennedy mustiin, latinoihin ja muihin vähemmistöihin, mutta samalla myös "lakia ja järjestystä" kaipaavaan valkoiseen työväenluokkaan.

Kesäkuun alussa Kennedy sai tärkeän voiton demokraattien Kalifornian esivaalissa, mutta voitonjuhlien jälkeen hänet ammuttiin losangeleslaisen Ambassador-hotellin keittiössä.[1] Muutamaa kuukautta aiemmin oli ammuttu Martin Luther King, Jr. Kennedy kuljetettiin suruasuun verhotulla junalla halki Pohjois-Amerikan mantereen takaisin kotiinsa Virginiaan. Murhasta tuomittu Sirhan Sirhan istuu yhä elinkautistaan Kaliforniassa. Sirhanin viimeisin armahdushakemus hylättiin helmikuussa 2016.[2]

Muistotilaisuudessa ainoa eloonjäänyt veli Edward M. Kennedy sanoi puheessaan:[3]

»Veljeäni ei tule ihannoida eikä hänestä tule tehdä kuolemansa jälkeen suurempaa kuin hän oli eläessään - hänet tulee muistaa vain hyvänä ja kunniallisena ihmisenä, joka näki vääryyttä ja yritti korjata sitä, joka näki kärsimystä ja yritti lieventää sitä, joka näki sodan ja yritti lopettaa sen.»

Robert Kennedy on haudattu veljensä John F. Kennedyn viereen Arlingtonin sotilashautausmaalle Washingtoniin.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Robert F. Kennedy Encyclopedia Britannica. Viitattu 10.9.2014.
  2. Convicted RFK assassin denied parole 2011. CNN. Viitattu 10.9.2014.
  3. Address at the Public Memorial Service for Robert F. Kennedy American Rhetoric. Viitattu 10.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Robert F. Kennedy.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Robert F. Kennedy.