Joseph McCarthy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee poliitikkoa. Muita samannimisiä henkilöitä on lueteltu täsmennyssivulla.
Senaattori J. McCarthy

Joseph Raymond "Joe" McCarthy (14. marraskuuta 1908 Grand Chute, Wisconsin, Yhdysvallat – 2. toukokuuta 1957 Bethesda, Maryland, Yhdysvallat) oli Yhdysvaltain senaattori ja kansainvälisestikin tunnettu antikommunistinen poliitikko. Hän oli 1950-luvulla Yhdysvaltain kommunismivainojen keulakuva, ja tuolloista kommunismin vastaista yhteiskunnallista hysteriaa kutsutaan usein hänen mukaansa "mccarthyismiksi".

Sotilasura ja vaalikampanjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCarthyn sukujuuret olivat Irlannissa ja Saksassa. Hän hankki itselleen juristin koulutuksen. Hän oli myös lakimiehen virassa aluksi demokraattisen puolueen mandaatilla. Toiseen maailmansotaan hän osallistui merivoimissa yleten luutnantiksi.

Sodan aikana hän kiinnostui republikaanipuolueesta ja kampanjoi vielä merivoimissa palvellessaan republikaanien esivaalissa päästäkseen Wisconsinin osavaltion senaattoriehdokkaaksi 1944. Hän hävisi selvästi. Sodan päätyttyä ja McCarthyn sotilasuran loputtua hän aloitti paljon paremmin organisoidun kampanjan nuorempaa Robert La Follettea vastaan voittaen hänet täpärästi republikaanien esivaaleissa 1946. Varsinainen vaalikampanja osoittautui helpoksi Wisconsinin silloin republikaanivaltaisessa osavaltiossa, ja McCarthy sai kaksi kertaa enemmän ääniä kuin demokraattien Howard MacMurray. McCarthyn ensimmäinen senaattorikausi alkoi 1947.

Liittovaltion senaattorina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joseph McCarthyn uraa senaatissa ennen vuotta 1950 voi ehkä parhaiten kuvata sanalla "hiljainen": Hänen kollegansa pitivät hänestä ja hän äänesti yleensä puolueen linjan mukaisesti, mutta ei tehnyt mitään, joka olisi erottanut hänet muista senaatin jäsenistä. Kiinan julistauduttua kommunistiseksi ja Neuvostoliiton hankittua ydinaseensa McCarthy kuitenkin löysi oman linjansa, hänen mukaansa nimetyn mccarthyismin: hän pyrki julkisuuteen syyttäen milloin ketäkin korkeaa virkamiestä kommunistiksi, Kommunistisen puolueen agentiksi tai kommunismille myötämieliseksi, oli asiassa perää tai ei. Tuloksena Yhdysvalloissa syntyi varsinainen hysteria kommunismia tai kaikkea kommunismiksi luultua kohtaan 1950-luvun alussa.

McCarthyn ura lähti jyrkkään nousuun valtaisan julkisuuden ja antikommunismin tuoman suosion takia; aluksi jopa sotasankari ja suosittu presidentti Dwight D. Eisenhower kampanjoi hänen puolestaan. McCarthyn ystävä ja poliittinen tukija, Kalifornian senaattori Richard Nixon valittiin Eisenhowerin varapresidentiksi 1952. Vuosina 1953–1954 McCarthy toimi kommunisminvastaisia kuulemisia suorittaneen Permanent Subcommittee on Investigationsin puheenjohtajana.[1] Suosio kääntyi kuitenkin nopeaan laskuun, johon suuresti vaikutti toimittaja Edward R. Murrow'n tekemä See It Now -televisiosarjan jakso, jossa hän McCarthyn omia lausuntoja lainaten loi hänestä kuvan vaarallisena fanaatikkona.[2] McCarthyn sai tilaisuuden vastineeseen, mutta hänen syytöksensä Murrow'ta kohtaan kääntyivät lopulta häntä itseään vastaan.[2]

Itse korruptioprosessin lopputuloksena senaatti äänesti 2. joulukuuta 1954 äänin 67–22 McCarthyn rankaisemisesta nuhteluin, mikä käytännössä merkitsi hänen poliittisen uransa loppua valtakunnallisella tasolla.[3] McCarthy vetäytyi viimein hyljeksittynä ja alkoholisoituneena senaatista kaksi ja puoli vuotta myöhemmin. Hän kuoli 2. toukokuuta 1957 hepatiittiin Yhdysvaltain laivaston sairaalassa Marylandissa.

McCarthyn uhreja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCarthyn politiikan vuoksi noin 150 henkilöä joutui vankilaan ja vähintään 10 000 menetti työnsä. Tunnettuja edellä mainitun politiikan uhreja olivat muun muassa:[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McCarthy Hearings Published United States Senate. Viitattu 12.11.2009. (englanniksi)
  2. a b pbs.org: Edward R. Murrow (englanniksi)
  3. Eepos, Maailmanhistorian käsikirja, WSOY, sivu 371, "Antikommunismi" ISBN 951-0-23767-1
  4. Tieteen kuvalehti Historia 11/2013, s.50-57

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]