Robert Oppenheimer

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Oppenheimer
JROppenheimer-LosAlamos.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 22. huhtikuuta 1904,
New York
Kuollut 18. helmikuuta 1967 (62 vuotta)
Princeton
Kansallisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tieteilijä
Tutkimusalue teoreettinen fysiikka
Tunnetut työt ydinase
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Ernest Rutherford
Instituutti Harvard, Cambrigde, Princeton, LANL, Berkeley
Allekirjoitus
Allekirjoitus

Julius Robert Oppenheimer (22. huhtikuuta 1904, New York City18. helmikuuta 1967, Princeton, New Jersey) oli yhdysvaltalainen teoreettinen fyysikko, joka osallistui maailman ensimmäisen ydinaseen kehittelyyn eli Manhattan-projektiin toisen maailmansodan aikana. Hän oli projektin johtava tiedemies, joka johti Los Alamosin huippusalaista ydintutkimuslaboratoriota.

Syntyperä sekä koulutustausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oppenheimer syntyi New Yorkissa. Hänellä oli juutalaissaksalaisia sukujuuria. J. Robert Oppenheimerin Katherine-aviopuoliso oli niin ikään saksalaistaustainen ja sukua jopa sotamarsalkka Wilhelm Keitelille.[1]

Oppenheimer osoitti erityistä lahjakkuutta jo nuorena. Hän opiskeli yliopistoissa laaja-alaisesti Englannissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Hän suoritti perustutkintonsa Harvardissa ja jatkoi Cambridgen yliopistossa Ernest Rutherfordin ohjauksessa.[2] Myöhemmin hän oli luennoitsijana mm. Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa.

Tieteellinen työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oppenheimer teki tärkeää tutkimusta teoreettisen tähtitieteen (ja siihen liittyvien yleisen suhteellisuusteorian ja ydinvoiman teorian) alalla sekä ydinfysiikan, spektroskopian ja kvanttikenttäteorian aloilla. Kvanttikenttäteoriaa hän laajensi osaksi kvanttisähködynamiikkaa. Hän oli myös kiinnostunut relativististisesta kvanttimekaniikasta, vaikka hän epäili sen pätevyyttä.

Vuosina 1943–1945 Oppenheimer johti Los Alamosin laboratoriota (LANL). Hänen läheisenä työtoverinaan sotilaallisessa merkityksessä toimi Leslie Groves. Yksi Oppenheimerin likeinen tieteellinen työtoveri oli Robert Serber, joka oli mukana Trinity-ydinkokeessa Oppenheimerin ja Grovesin tavoin. Vuosina 1947–1966 Oppenheimer johti Princetonin yliopiston huippuyksikköä, jota kutsuttiin nimellä Advanced Studies.[3]

Poliittinen toiminta ja yksityinen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J. Edgar Hooverin johtama keskusrikospoliisi FBI oli seurannut Oppenheimeria jo ennen toista maailmansotaa. Oppenheimer joutui yhtenä monista epäamerikkalaisuutta tutkineen HUAC-komitean uhriksi. Hänellä todistettiin olleen vakava suhde vuodesta 1936 lähtien Jean Tatlock -nimiseen naiseen, joka oli ollut kommunistipuolueen jäsen ja joka oli myös kirjoittanut kommunistiseen sanomalehteen.[4] Se riitti tuomion pohjaksi: Oppenheimer menetti luotettavuusluokituksensa eikä loppuikänään päässyt enää tutkimaan omia salaisiksi luokiteltuja arkistojaan.

Oppenheimer lopetti suhteen Tatlockin kanssa vuonna 1939. Saman vuoden elokuussa hän tapasi Katherine ("Kitty") Puening Harrisonin, radikaalin Berkeleyn opiskelijan ja entisen kommunistipuolueen jäsenen. Harrison oli ollut naimisissa kolme kertaa aikaisemmin. Hänen ensimmäinen avioliittonsa kesti vain muutaman kuukauden. Hänen toinen miehensä Joe Dallet oli aktiivinen jäsen kommunistipuolueessa. Hän kuoli Espanjan sisällissodassa. Kitty palasi Yhdysvaltoihin, jossa hän suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon kasvitieteessä Pennsylvanian yliopistossa. Siellä hän avioitui Richard Harrisonin, lääkärin ja lääketieteen tutkijan, kanssa vuonna 1938. Kesäkuussa 1939 Kitty ja Harrison muuttivat Pasadenaan, Kaliforniaan, jossa hän tuli radiologian päälliköksi paikallisessa sairaalassa ja ilmoittautui jatko-opiskelijaksi Kalifornian yliopistossa, Los Angelesissa. Kesällä 1940 hän jäi Oppenheimerin karjatilalle New Mexicossa. Saatuaan tietää olevansa raskaana hän pyysi lopulta Harrisonilta avioeroa. Tämän kieltäydyttyä Kitty sai välittömän avioeron Renossa, Nevadassa ja otti Oppenheimerin neljänneksi miehekseen 1. marraskuuta 1940.

Tiesimme että maailma ei tulisi olemaan entisensä. Jotkut ihmiset nauroivat, toiset itkivät. Suurin osa oli hiljaa. Mieleeni muistui säe Hindujen pyhästä kirjasta, Bhagavad-Ghitasta; Vishnu yrittää suostutella Prinssi Arjunaa suorittamaan velvollisuutensa ja tehdäkseen vaikutuksen häneen, muuntautuu monikätiseen muotoonsa ja sanoo ’Nyt minusta on tullut Kuolema, maailmojen tuhoaja.’ Uskon että me kaikki ajattelimme niin, tavalla tai toisella.

– Robert Oppenheimer vuonna 1965 TV-lähetyksessä muistellessaan hetkeä ensimmäisen ydinräjäytyksen jälkeen

J. Robert Oppenheimer kuoli kurkkusyöpään ketjutupakoinnin seuraamuksena 62-vuotiaana.[5] Syöpä todettiin vuonna 1965. Häntä yritettiin hoitaa kemoterapian ja sädehoidon avulla, mutta nämä eivät sairauteen tehonneet.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bird, Kai & Sherwin, Martin J.: American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J Robert Oppenheimer. Atlantic, 2006. ISBN 978-0375726262.
  • Witts, Max Morgan & Thomas, Gordon: Enola Gay – Pommikone Hiroshiman yllä. Suomentanut Antti Nuuttila. WSOY, 1981. ISBN 951-0-10695-X. (s.45-53)
  • WGBH:n TV-dokumenttiohjelma: Robert Oppenheimer – Tuhottu sankari

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas G. & Witts M. M., 1976/1981: s. 53
  2. J. Robert Oppenheimer PBS. Viitattu 28.2.2015.
  3. J. Robert Oppenheimer Encyclopedia Britannica. Viitattu 28.2.2015.
  4. Bird, Kai & Sherwin, Martin J.: American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J Robert Oppenheimer, s. 111–113. Atlantic, 2006. ISBN 978-0375726262.
  5. http://www.pbs.org/wgbh/aso/databank/entries/baoppe.html Viitattu 13.3.2018.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Robert Oppenheimer.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.