Princetonin yliopisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Princetonin yliopisto
Princeton University
PrincetonShield.gif
ClevelandTowerWatercolor20060829.jpg
Motto Dei sub numine viget
Perustettu 1746
Tyyppi Yksityinen
Säätiön varat 13 miljardia $
Rehtori Shirley M. Tilghman
Henkilökunta 1 103
Opiskelijoita 4 635
Jatko-opiskelijoita 1 975
Sijainti Princeton, New Jersey
Yhdysvallat
Kampus Lähiö, 600 eekkeriä
Maskotti Tiikerit
Sivusto www.princeton.edu

Princetonin yliopisto New Jerseyssä Yhdysvalloissa on vuonna 1746 perustettu, Yhdysvaltojen neljänneksi vanhin yliopisto.[1] Sitä arvostetaan etenkin poliitikkojen, arkkitehtien ja teknisen alan oppilaitoksena.

Tutkimusaloista näkyvimpiin nousi fysiikka, nykyisin muun muassa plasmafysiikka, kun Albert Einstein päätyi toisen maailmansodan jälkeen professoriksi Princetoniin. Princeton kuuluu Yhdysvaltojen Ivy Leagueksi kutsuttujen eliittiyliopistojen joukkoon. Princeton on yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista yliopistoista ja neljänneksi rikkain yliopisto maailmassa noin 16 miljardin dollarin omaisuudella.[2] Princeton sijoittuu usein kärkitiloille maailman yliopistojen välisissä vertailuissa.[3][4][5]

Muista Ivy League -yliopistoista Princeton eroaa maineeltaan siinä, että se panostaa myös perustutkinto-opiskelijoihin. Siellä voi suorittaa alemman tutkinnon sekä luonnontieteissä ja teknologiassa (B.S.E) että humanistisella puolella (B.A).

Princetonin Blair Hall.

Princeton eroaa muista yliopistoista myös siten, että sillä ei ole esimerkiksi lääketieteellistä, oikeustieteellistä eikä kauppatieteellistä tiedekuntaa. Princeton painottaa muun muassa teknologiaa, luonnontieteitä ja humanistisia tieteitä.

Princetonin arvostetuin ja kuuluisin yksikkö on Woodrow Wilson School of Public and International Affairs, joka valmistaa oppilaita julkisiin ja kansainvälisiin tehtäviin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]