Pennsylvanian yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pennsylvanian yliopisto
University of Pennsylvania
lat. Universitas Pennsylvaniensis
Motto Leges sine moribus vanae
Perustettu 1740
Tyyppi Yksityinen
Säätiön varat 6,44 miljardia $
Rehtori Amy Gutmann
Henkilökunta 4 603
Opiskelijoita 9 718
Jatko-opiskelijoita 10 103
Sijainti Philadelphia, Pennsylvania
Yhdysvallat
Kampus Kaupunki, 269 eekkeriä
Yhteistyö Ivy League
Sivusto www.upenn.edu

Pennsylvanian yliopisto (University of Pennsylvania; Penn on usein käytetty lyhenne; UPenn on myös oikein, mutta harvinaisempi) on yksityinen yliopisto Philadelphiassa, Pennsylvaniassa. Yliopiston mukaan se on neljänneksi vanhin korkeakoulu Yhdysvalloissa ja ”Amerikan ensimmäinen yliopisto”.[1] Se on myös jäsen eliittiyliopistojen ryhmässä Ivy League. Yliopisto järjestää maailman vanhimman ja suurimman viestijuoksutapahtuman Penn Relaysin. Yliopiston perustaja on Benjamin Franklin.

Yliopiston arvostetuimpia aloja ovat humanistiset tieteet, sosiaalitieteet, arkkitehtuuri ja kasvatustieteet. Lisäksi yliopisto on saanut tunnustusta lääketieteen, oikeustieteen ja kauppatieteen tiedekunnista. Lisäksi yliopistossa voi opiskella muun muassa eläinlääketiedettä, muotoilua ja teknillisiä tieteitä.

Vuonna 2011 yliopisto arvioitiin Yhdysvaltojen viidenneksi parhaaksi yliopistoksi. Aikaisimpina vuosina 2005–2006 yliopisto arvioitiin Yhdysvaltojen neljänneksi parhaaksi yliopistoksi. Yliopiston kauppatieteellinen tiedekunta arvioitiin Yhdysvaltojen parhaaksi kauppatieteelliseksi tiedekunnaksi vuonna 2007. Vuonna 2016 Times Higher Education sijoitti Pennsylvanian yliopiston maailman 13. parhaaksi.[2]

Yliopiston pääaineista muun muassa tietojenkäsittely, psykologia, espanjan kieli, biologia, taidehistoria, antropologia ja historia ovat erittäin tunnettuja ja arvostettuja.

Vuonna 2011 yliopisto hyväksyi 12,3 prosenttia hakijoista. Hakijoita oli 31 659. Vuoden 2011 valinnat olivat tiukimmat sitten yliopiston historian. Edellisinä vuosina yliopistoon on päässyt noin 15–20 prosenttia hakijoista. Kaikista tarkimmin yliopisto valitsee oppilaat oikeustieteelliseen, lääketieteelliseen ja kauppatieteelliseen tiedekuntaan. Yliopiston opiskelijoista noin 51,3 prosenttia on naisia. Yliopistoon hakee vuosittain noin 2500 ulkomaalaista opiskelijaa, joista noin 20 prosenttia hyväksytään. Suurin osa ulkomaalaisista opiskelijoista, noin 50 prosenttia, tulee Aasiasta ja noin 14 prosenttia tulee Europasta.

Yliopistosta ovat valmistuneet muun muassa William Henry Harrison, Donald Trump, Warren Buffett, Noam Chomsky, ja Safra Catz.

Vuosina 1946–1955 yliopiston tiloissa toimi maailman ensimmäinen täysin elektroninen yleiskäyttöinen tietokone ENIAC.[3]

  1. The University of Pennsylvania: America's First University University of Pennsylvania. Arkistoitu 1.12.2018. (englanniksi)
  2. The World University Rankings, Times Higher Education 2016. Viitattu 13.10.2016. (englanniksi)
  3. Celebrating Penn Engineering History: ENIAC 2017. University of Pennsylvania, School of Engineering and Applied Science. Viitattu 5.2.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.