Maskotti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo maskotista yleisenä käsitteenä. Sen nimistä elokuvaa käsittelee artikkeli Maskotti (elokuva).

Maskotti on hahmo, joka kannustaa joukkuetta tai on ravintolan vetonaula lapsille. Maskotteja voidaan myös käyttää omana onnenkaluna, esimerkiksi luokalla voi olla oma maskotti. Maskotti on yleensä eläin, mutta se voi myös olla mikä tahansa olento. Maskotin tarkoituksena esimerkiksi urheilutapahtumissa (varsinkin Yhdysvalloissa) on yleensä kannustaa joukkueen kannattajia kannatushuutoihin yms. Tällöin maskottina toimii joku maskotin pukuun sonnustautunut henkilö. Maskotin kuvalla ja nimellä voidaan myös myydä erilaisia oheistuotteita.

Myös monella urheilijalla on maskotti. Tällainen maskotti muistuttaa yleensä ulkonäöltään itse urheilijaa, mutta on yleensä isopäinen tai muuten koomisen näköinen. Tällaisia maskotteja käytetään usein urheilijoiden kotisivuilla ja usein t-paitoja ja esimerkiksi matkapuhelimien taustakuvia myydään nimenomaan maskotin, eikä itse urheilijan kuvalla.

Sanan etymologinen tausta on ranskan sanassa mascotte, joka aiemmin tarkoitti onnenkalua tai noidan lumousta. Termin popularisoi vuonna 1880 Edmond Audranin ooppera La Mascotte, jossa kodissa asuva keiju tuo onnea italialaiselle maanviljelijälle. Ooppera esitettiin seuraavana vuonna englanniksi. On pidetty mahdollisena, että sana juontaa juurensa kauempaa keskiajan latinan sanasta masca (maski, aave, painajainen). [1]lähde tarkemmin?

Tunnettuja maskotteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tux-pingviini, Linux-käyttöjärjestelmän maskotti

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. etymonline.com
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maskotti.