Maskotti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo maskotista yleisenä käsitteenä. Suomalaista vuoden 1943 elokuvaa käsittelee artikkeli Maskotti (elokuva).

Maskotti on hahmo, joka esimerkiksi kannustaa urheilujoukkuetta tai on ravintolan vetonaula lapsille. Maskotteja voidaan myös käyttää omana onnenkaluna, esimerkiksi koululuokalla voi olla oma maskotti. Maskotti on yleensä eläin, mutta se voi myös olla mikä tahansa olento. Maskotin tarkoituksena esimerkiksi urheilutapahtumissa (varsinkin Yhdysvalloissa) on yleensä kannustaa joukkueen kannattajia kannatushuutoihin ynnä muuta sellaista. Tällöin maskottina toimii joku maskotin pukuun sonnustautunut henkilö. Maskotin kuvalla ja nimellä voidaan myös myydä erilaisia oheistuotteita.

Sana maskotti on tullut suomeen ruotsin ja englannin kautta ranskastamascotte on deminutiivijohdos provensaalin noitaa tarkoittavasta sanasta masco.[1] Maskotti on tarkoittanut onnenkalua, talismaania tai noidan lumousta. Mahdollisesti sana juontaa juurensa keskiajan latinan sanasta masca ’naamio, aave, painajainen’. Käsitteen teki tunnetuksi Edmond Audranin vuoden 1880 komediallinen ooppera La Mascotte, jossa kodissa asuva keiju tuo onnea italialaiselle maanviljelijälle. Ooppera esitettiin seuraavana vuonna englanniksi.[2] Suomen kirjakielessä maskotti on tullut käyttöön 1900-luvun alkupuolella.[1]

Myös monella urheilijalla on maskotti.lähde? Tällaisia maskotteja käytetään usein urheilijoiden kotisivuilla, ja usein t-paitoja ja esimerkiksi matkapuhelimien taustakuvia myydään nimenomaan maskotin eikä itse urheilijan kuvalla.

Tunnettuja maskotteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tux-pingviini, Linux-käyttöjärjestelmän maskotti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Häkkinen, Kaisa: Nykysuomen etymologinen sanakirja, s. 690. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-27108-X.
  2. mascot (n.) Online Etymology Dictionary. Douglas Harper. Viitattu 20.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]