Sonic the Hedgehog

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Segan pelihahmoa. Sonic the Hedgehog voi myös tarkoittaa Segan samannimistä pelisarjaa, Sega Mega Drive -peliä, sarjakuvaa tai piirrossarjaa.
Sonic the Hedgehog
Sonicin moderni ja klassinen versio pelissä Sonic Generations
Sonicin moderni ja klassinen versio pelissä Sonic Generations
Pelisarja Sonic the Hedgehog
Ensimmäinen peli Rad Mobile (1991, cameorooli)
Sonic the Hedgehog (1991, ensi kerran pelattavana hahmona)
Luoja Naoto Ōshima
Yūji Naka
Hirokazu Yasuhara
Ääninäyttelijä
(englanti)
Videopelit:
Ryan Drummond (1998–2004)
Jason Anthony Griffith (2005–2010)
Roger Craig Smith (2010–nykyään)
Animaatiot:
Jaleel White
(AoStH, SatAM, Sonic Underground)
Samuel Vincent
(Sonic Underground lauluääni)
Anime:
Martin Burke (OVA)
Jason Griffith (Sonic X)
Elokuvat:
Ben Schwartz (2020–)
Ääninäyttelijä
(japani)
Videopelit:
Takeshi Kusao (1993)
Junichi Kanemaru (1998–nykyään)
Tomokazu Seki
(Siilisusimuoto, Sonic Unleashed)
Anime:
Masami Kikuchi (OVA)
Junichi Kanemaru (Sonic X)
Ääninäyttelijä
(suomi)
Animaatiot:
Joonathan Kettunen
(Sonic Boom (televisiosarja), Sonic Prime)
Elokuvat:
Alex Nieminen
(Räyhä-Ralf, Räyhä-Ralf valloittaa internetin)
Markus Niemi
(Sonic the Movie, Sonic the Movie 2)
Lucas Timperi
(Lapsena, Sonic the Movie)
Jeremy Kiberu
(Lapsena, Sonic the Movie 2)
Osku Ärilä
(Tikun ja Takun pelastuspartio (elokuva))
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Sonic the Hedgehog (jap. ソニック・ザ・ヘッジホッグ Sonikku za Hejjihoggu) eli Sonic-siili on kuvitteellinen hahmo, videopeliyhtiö Segan virallinen maskotti ja yksi maailman suosituimmista tasoloikkahahmoista. Sonicin loivat Segan kehitysryhmän Sonic Teamin jäsenet Naoto Ōshima, Hirokazu Yasuhara sekä ohjelmoija Yūji Naka. Sonic debytoi pelattavana hahmona yhtiön 16-bittisellä Sega Mega Drive -pelikonsolilla samannimisessä videopelissä vuonna 1991, mutta Sonic oli jo näkynyt Rad Mobile -videopelissä (1991) auton peruutuspeilistä roikkuvana ilmanraikastimena. Sonic luotiin haastamaan Nintendon Mario-hahmo konsolimarkkinoilla ja korvaamaan Segan vanha maskotti Alex Kidd. Sonic esiintyi aluksi yksinomaan Segan laitteistoilla, mutta Segan viimeisen konsolin Dreamcastin hiivuttua Sonic siirtyi muille alustoille. Sonicin viimeinen peli Segan omalla konsolilla on Sonic Adventure 2.

Hahmoesittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic on 15-vuotias siniturkkinen siili, joka on syntynyt Joulusaarella. Sonicin oikea nimi on Sonic ”Maurice” The Hedgehog. Hän on 155 senttimetriä pitkä ja painaa noin 35 kilogrammaa.[1] Sonic on maailman nopein siili. Hän voi kiertyä palloksi, lähinnä tuhotakseen vihollisia, mikä on tärkeä osa pelejä ja animaatioita.

Peleissä Sonic ei osaa uida, vaan vajoaa pohjaan, mutta hän voi juosta veden pinnalla. Poikkeuksena on Super Smash Bros. Brawl -peli, jossa hän osaa väliaikaisesti uida. Mario & Sonic at the Olympic Games -peleissä Sonic käyttää pelastusliivejä pysyäkseen pinnalla. Myös Adventures of Sonic the Hedgehog -animaatiossa hän osaa uida.

Sonic taistelee ilkeää Tri Ivo ”Eggman” Robotnikia vastaan. Usein Eggmanin tavoite on kerätä kaikki seitsemän Kaaossmaragdia (Chaos Emeralds) ja niiden voimalla tuhota maailma ja rakentaa tilalle paikka, jota hän hallitsisi. Vanhoissa Sonic-peleissä Eggmanin tavoite oli Kaaossmaragdien voimalla muuttaa kaikki Sonicin eläinystävät aivottomiksi Badnik-roboteiksi. Eläimet toimivat näiden robottien voimanlähteinä, ja Sonicin tuhottua robotin ne loikkivat tiehensä.

Tulkinnasta riippuen Sonic asuu joko kummallisessa versiossa Maa-planeetasta tai planeetta Mobiuksella (kuten vanhoissa DiC:in televisiosarjoissa ja virallisessa Sonic-sarjakuvassa). Sonicin ystäviin kuuluvat muun muassa nuori, kaksihäntäinen lentävä kettu Miles ”Tails” Prower, liitävä nokkasiili Knuckles the Echidna sekä myöhemmissä peleissä vaaleanpunainen siili Amy Rose ja jänis Cream the Rabbit. Sonicilla on ollut myös lukuisia vastustajia tri Eggmanin lisäksi, kuten Metal Sonic, Shadow the Hedgehog ja Silver the Hedgehog.

Kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonicilla on kyky juosta ääntä nopeammin eli yli 1 236 kilometriä tunnissa.[2] Peleissä hänen tunnettuihin kykyihinsä on kuulunut kierrehyökkäys (Spin Attack), jonka hän voi tehdä hyppiessä ja juostessa parhaimmalla nopeudella, jolloin Sonic saa viholliset raivatuksi tieltään. Suomenkielisissä ohjekirjoissa kyky on nimetty eri lailla, muun muassa ”Super Sonicin kierrehyökkäys”[3] ja ”pyörresyöksy”[4]. Sonic 2:sta lähtien Sonic on saanut hetkessä lisävauhtia syöksyhyökkäyksen (Spin Dash) avulla. Sonic CD:ssä Sonic pystyy tekemään ”Super Peel-Out” -liikkeen, jolloin hänen nopeutensa kasvaa ja jalkojen liike menee 8-muotoon. Sonic Adventuressa Sonic kykenee tekemään ”Homing Attack” -liikkeen, jolloin hän ohjautuu pallona kohdetta päin. Hän voi myös käyttää Wisp-avaruusolioiden voimia Sonic Coloursissa.

Sonicilla on ollut pelisarjan aikana useita erilaisia muodonmuutoksia. Sonic kykenee muuttumaan kultaiseksi ”Super Soniciksi” saatuaan haltuunsa seitsemän Kaaossmaragdia ja vähintään 50 rengasta. Super Sonicin piikit nousevat yläviistoon ja hän on liki haavoittumaton ja kykenee toisinaan jopa lentämään (nähty lähinnä avaruudessa). Super Sonicin voimat ehtyvät, kun renkaat kuluvat loppuun ja hän muuttuu takaisin tavalliseksi Soniciksi. Super Sonic esiintyy ensimmäisen kerran Sonic 2 -pelissä ja on useimmiten käytetty muodonmuutos, joka on esiintynyt pelisarjan aikana.

Lisäksi ainoastaan Sonic 3 & Knuckles -pelissä Sonic saa haltuunsa seitsemän Supersmaragdia ja voi muuttua ”Hyper Soniciksi”. Hyper Sonic välkkyy kaikkien Kaaossmaragdien väreissä. Lisäksi Hyper Sonic kykenee tekemään tuplahypyn mihin suuntaan tahansa. ”Sonic the Werehog” esiintyy Sonic Unleashedissa, jossa Sonicista tulee yöaikaan ”susi-Sonic”, jolla on erikoisia ominaisuuksia. Pelin alussa hän saa tämän muodon Eggmanin houkuteltua hänet laitteeseensa. Werehog-muoto nähdään vain tässä pelissä ja muun muassa Sonic Archie -sarjakuvassa sekä Night of the Werehog -lyhytfilmissä. Sonic and the Secret Ringsin ”Darkspine Sonic” on Sonicin erikoisempi supermuoto, joksi Sonic muuttuu kolmen World Ring -renkaan avulla (raivon, vihan ja surun renkailla) Erazor Djinnin tapettua Shahran. ”Excalibur Sonic” esiintyy Sonic and the Black Knightissa. Siinä Sonic saa kultaisen haarniskan, mutta Sonicin piikit eivät nouse yläviistoon.

Sarjakuvat ja animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Archie Comics -sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Archie Comics alkoi julkaista samannimistä sarjakuvaa vuonna 1993, ja Semic julkaisi sitä Suomessa vuosina 1994–1996. Vuodesta 2010 lähtien sitä ryhdyttiin julkaisemaan alkuperäiskielellä. Kuten piirrosarjassa Sonic oli yksi vapauden taistelijoista, jotka yrittävät kukistaa tri Robotnikin diktatuurin. Sarjakuvassa Sonicilla on oma perhe, robostroitunut setänsä Chuck sekä lemmikkikoira, joka joutuu sarjakuvan aikana myös robostroiduksi ja siten myöhemmin takaisin fyysiseen muotoonsa. Sonic joutuu myös itse väliaikaisesti robostroiduksi kaksi kertaa sarjakuvan aikana. Hänellä on ollut rakkaussuhteita lukuisiin henkilöihin, erityisesti Sally Acorniin.

Sonic the Comic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien 1993 ja 2002 välillä Fleetway-kustantamon, nykyisin Egmontin julkaisemassa Sonic the Comic -sarjakuvassa Sonicin persoonallisuus on paljon vakavampi ja aggressiivinen jopa hänen ystäviään kohtaan. Sonic on johtohahmo vapauden taistelijoissa, joihin sarjakuvassa kuului Miles ”Tails” Prower, Amy Rose, Johnny Lightfoot, Porker Lewis sekä myöhemmin myös Knuckles ja Tekno. Sarjakuvassa Sonic kertoi olleensa alun perin tavallinen ruskeaturkkinen siili, joka pääsi sisään lempeämielisen tri. Ovi Kintoborin laboratorioon ja ryhtyi tällöin hänen apulaisekseen. Myöhemmin laboratoriovahingon seurauksena Kinborista muuntautui julma tri Ivo Robotnik. Sarjakuvan aikana planeetta Mobius joutuu Robotnikin hallinnan alle Sonicin ja kumppaneiden ollessa toisessa ulottuvuudessa vain pari kuukautta. Sarjakuvassa Sonicin supermuoto Super Sonic on erillinen, psykoottinen demoniolento, jota Sonic ei pysty itse hallitsemaan käyttäessään Kaaosmaragdien voimaa.

DiC-piirretyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DiC on tuottanut kolme erilaista Soniciin perustuvaa piirrossarjaa. Sonicin ääninäyttelijänä toimi kaikissa kolmessa animaatiosarjassa Jaleel White. Ensimmäinen oli Adventures of Sonic the Hedgehog, jota tehtiin vain yksi tuotantokausi. Sarjassa käsitellään Sonicin ja Tailsin seikkailuja humoristisella tavalla. Kuten peleissä, sarjassa Sonic ja Tails pysäyttävät tri Robotnikin lukuisat suunnitelmat vallata planeetta Mobius. Sarjassa myös Sonicin lempiruuaksi paljastuu chilimakkara, johon myöhemmin viitataan Sonicin lempiruokana muissa piirretyissä ja peleissä. Sarjasta on olemassa myös 66. jakso Sonic’s Christmas Blast, joka on jouluaiheinen televisiospesiaali, jossa Sonic yrittää valjastaa täydellisen nopeuden ja pysäyttää tri Robotnikin aikeet pilata joulu.

Toinen paljon vakavampi ja fanien hyväksynnän saanut, kolme tuotantokautta kestänyt piirrossarja on Sonic the Hedgehog, fanien keskuudessa Sonic SatAM (Saturday AM). Sarjassa Sonic oli yksi vapaustaistelijoista (engl. freedom fighters), jotka yhdessä pysäyttävät tri Robotnikin, joka on valloittanut suuren osan Mobiuksesta ja hallitsee sitä julmalla, futuristisella diktatuurilla. Sarjassa Sonicilla on myös rakkaussuhde Sally Acornin kanssa. Lukuisia elementtejä sarjasta on otettu mukaan Archie Comicsin sarjakuvaan.

1990-luvun lopulla DiC teki vielä yhden tuotantokauden pituisen, 40 jakson mittaisen Sonic Undergroundin (spin-off), joka tuotettiin yksinoikeudella Sci-Fi Channel -kanavalle. Sarjassa esiteltiin yksinoikeudella Sonicin sisarukset Sonia ja Manic, heidän äitinsä ja Mobiuksen entinen hallitsija Kuningatar Aleena, jonka valta riistettiin tri Robotnikin toimesta. Sonic, Sonia ja Manic yrittävät etsiä läpi sarjan heidän kadonnutta äitiään. Sarja ei sovi samaan jatkumoon pelien tai muiden Sonic-piirrettyjen kanssa, ja sitä pidetäänkin erillisenä jatkumona ja viralliseen jatkumoon kuulumattomana.

Sonic Sonic X -animesarjassa

Sonic the Hedgehog (OVA-elokuva)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1996 Taki Corporation teki myös kaksiosaisen Sonic the Hedgehog -animen (tunnetaan myös nimellä Sonic OVA), joka julkaistiin 1999 Yhdysvalloissa ja Euroopassa tunnin pituisena elokuvana. Elokuvassa Sonic lähtee Robotnikin avunpyynnöstä pysäyttämään apurinsa Tailsin kanssa generaattoria, joka sijaitsee Robotropoliksessa ja jota Metal Robotnik vartioi. Myöhemmin selviää, että generaattori on osa Robotnikin suunnitelmaa saada Sonicin muisti ja kyvyt voimanlähteeksi hänen luomukselleen Hyper Metal Sonicille. Elokuvan aikana Sonic joutuu taistelemaan Hyper Metal Sonicia vastaan kahdesti ja saa hänestä tasavertaisen vastuksen. Elokuvassa Sonicin ääninäyttelijänä toimii englanniksi Martin Burke ja japaniksi Masami Kikuchi.

Sonic X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic X esitettiin vuosina 2003–2004 ja se näkyi myös Suomessa maksullisella Jetix-kanavalla. Heti ensimmäisessä jaksossa Sonic yrittää pysäyttää tri Eggmanin ja pelastaa Creamin ja Cheesen. Eggmanin käyttäessä laitetta, johon Kaaossmaragdit oli asetettu, se teleporttaa Sonicin ja muut ihmisten maailmaan, jossa poliisit alkavat jahdata häntä. Maailman nopein autokaan ei saa Sonicia kiinni Sonicin rikkoessa äänivallin ja ampaistessa moottoritietyömaan rampilta lentoon. Sonic putoaa uima-altaaseen, josta ei pääse ylös omin avuin, koska ei osaa uida. Onneksi Chris Thorndyke auttaa Sonicin ylös ja siitä tarina alkaa. Sonic X:n toisen kausien tarinat perustuvat Sonic Adventure-, Sonic Adventure 2- ja Sonic Battle -peleihin, joissa Sonic kohtaa vastustajina Chaos-vesiolennon, Shadow the Hedgehogin ja Emerlin. Kolmannella kaudella Sonic ja ystävät yrittävät pysäyttää galaktista Metarex-armeijaa. Sarjassa Sonicin ääninäyttelijänä on toiminut englanniksi Jason Griffith (hän myöhemmin jatkaa Sonicin ääninäyttelijänä peleissä) ja japaniksi Junichi Kanemaru, joka on myös toiminut Sonicin japanilaisena ääninäyttelijänä peleissä. Englanninkielisestä versiosta on sensuroitu monia japaninkielisessä versiossa olleita kohtauksia tekijänoikeuksien ja raa’an väkivallan vuoksi.

Räyhä-Ralf[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disneyn videopelien maailmaan sijoittuvassa animaatiossa Räyhä-Ralfissa (engl. Wreck-It Ralph) Sonic esiintyy lyhyesti. Myös tri Robotnik vilahtaa elokuvassa muiden tunnettujen videopelihahmojen tapaan.

Sonic Boom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonicin uusi televisiosarja, Sonic Boom, luo hahmolle kokonaan uuden ulkoasun ja täysin erilaisen universumin.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10. kesäkuuta paljastettiin, että Sony Pictures ja SEGA aikovat tuoda sinisen siilin valkokankaalle vuoden 2016 aikoihin. Elokuvan tuotannosta vastaa Neil H. Mortiz (Hurjapäät-elokuvasarja, 21 Jump Street- ja 22 Jump Street -elokuvat) ja hänen Original Films -yhtiönsä sekä Segan oma animaatioyhtiö Marza Animation Planet.

Elokuvan aikaisemmin kaavailtu vuoden 2016 julkaisu ajankohta on siirretty vuodelle 2018. Myöhemmin tämäkin muutettiin ja nyt elokuva on tulossa vuoden 2019 loppupuolella. Myös elokuvan tuotantoyhtiö on vaihtunut Sony Picturesista Paramount Picturesiin. Sonicin äänenä toimii elokuvassa Ben Schwartz.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SonicChannel sonic.sega.jp. Arkistoitu 15.2.2012. Viitattu 25.3.2012.
  2. Guinness World Records: Gamer's Edition 2008, s. 114. Sanoma Magazines, 2008.
  3. http://info.sonicretro.org/images/3/32/S1-md-eu-manual-09.jpg
  4. http://info.sonicretro.org/images/c/c6/S2-md-eu-manual-p17.jpg

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sonic the Hedgehog.