Sonic Adventure

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sonic Adventure
Kehittäjä Sonic Team
Julkaisija Sega
Jakelija Steam, PlayStation Store, PlayStation Now ja Microsoft Store
Ohjaaja Takashi Iizuka
Tuottaja Yūji Naka
Suunnittelija Yuji Naka
Säveltäjä Jun Senoue
Pelisarja Sonic Adventure
Julkaistu Sega Dreamcast
 • NA 9. syyskuuta 1999
 • JP 23. joulukuuta 1998
 • EU 14. lokakuuta 1999
Nintendo GameCube Sonic Adventure DX
 • JP 19. kesäkuuta 2003
 • NA 18. heinäkuuta 2003
 • EU 27. kesäkuuta 2003
Windows Sonic Adventure DX
 • JP 18. joulukuuta 2003
 • EU 6. helmikuuta 2004
 • NA 22. huhtikuuta 2005
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
USK 0
Alusta Sega Dreamcast, DX-versio: Nintendo GameCube, Windows
Jakelumuoto optinen levy (GD-ROM)
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Sonic Adventure on Sonic Teamin kehittämä ja Segan julkaisema tasohyppelypeli. Peli julkaistiin Japanissa 23. joulukuuta 1998 Sega Dreamcastille. Yksi sen koodinimistä oli Sonic RPG, vaikka lopullinen peli olikin tasohyppely eikä tavallinen roolipeli. Lopullinen päivitetty versio, joka tunnetaan nimellä Sonic Adventure International, julkaistiin Yhdysvalloissa 9. syyskuuta 1999, Japanissa ja Euroopassa 14. lokakuuta, Belgiassa, Alankomaissa ja Luxemburgissa 18. lokakuuta sekä Australiassa 3. joulukuuta. Sonic Adventure on myynyt pelkästään Yhdysvalloissa yli miljoona kappaletta, mikä tekee siitä myydyimmän Dreamcast-pelin.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonicin kentät ovat vauhtipainotteisia juoksuratoja vaihtelevin elementein. Peruselementteinä ovat silmukat, rampit, trampoliinit (Spring) ja ”vauhtimatot” (Speed panels). Joissain kentissä on myös raketteja. Sonicilla on käytössään Light Speed Dash (lisävoima), jolla voi edetä sormusjonoja pitkin, lisäksi osassa Sonicin kenttiä on ”hyppypaneeleja”, joita pitkin voi edetä hyppimällä tietyissä paikoissa.

Tailsin kentissä pyritään voittamaan Sonic nopeudessa käyttämällä hyväksi hänen erikoiskykyä, lentämistä. Tails ei pysty lentämään montaa sekuntia, mutta kentistä löytyvät ”boostisormukset” palauttavat tätä voimaa. Lisäksi Tails osaa hyökätä sivaltamalla hännillään.

Knucklesin kentissä tulee etsiä kolme Master Emeraldin sirpaletta kentästä. Osa niistä on maan alla tai jopa roboteissa. Maanalaisia kappaleita varten tarvitaan kaivamiseen soveltuva lisävaruste ”Showel Claw”. Knuckles pystyy aistimaan Master Emeraldin sirpaleiden etäisyyden kaikista kolmesta sirpaleesta yhtä aikaa. Toisinaan sirpaleet ovat vaikeapääsyisissä paikoissa, joten pientä ongelmanratkaisua vaaditaan paikan päälle pääsemiseenkin. Liitäminen ja seinillä kiipeily ovatkin iso osa Knucklesilla pelaamista.

Amyn kentissä juostaan pakoon Zero-robottia kohti maalialueen ilmapalloa. Amy voi yrittää piiloutua Zerolta vaikka tynnyriin, mutta tämä harvoin tuottaa tulosta. Mikäli Zero pääsee liian lähelle, voi sitä motata Pico Pico Hammer -vasaralla ja juosta karkuun sillä aikaa, kun robotti tokenee.

Bigin tehtävät sisältävät lievää tasohyppelyä sekä kalastusta, tehtäviin kuuluu kalastaa tietty määrä kalaa ja lopuksi saada Bigin ystävä Froggy-sammakko kiinni.

E-102 Gamman tehtävät ovat aikatehtäviä, joissa tulee ampua mahdollisimman paljon vihollisrobotteja. Muista hahmoista poiketen Gamman aika juoksee alaspäin kohti nollaa. Ajan loppuessa kesken tehtävä alkaa alusta tai edelliseltä Check Point-pisteeltä. Lisäaikaa saa tuhoamalla mahdollisimman monta vihollista kerralla. Kentän lopussa odottaa objekti, joka tulee joko noutaa tai tuhota.

Pelissä kenttiin mennään ”seikkailualueen” sisäänkäynneiltä. Osa sisäänkäynneistä tulee avata joko kytkimellä tai ”avaimella”, joka kuljetetaan kentän sisäänkäynnin eteen, jolloin sisäänkäynti kenttään avautuu. Lisäksi eri lisävoimat (”Power Ups”) löytyvät seikkailualueelta. Seikkailualueella on lukuisia ihmisiä, joille voi puhua. Osa ihmisistä antaa neuvoja ja osa kertoo hupaisaa dialogia. Lisäksi punertava ”pallo” kertoo minne kulloinkin tulisi mennä, mikäli jää jumiin pelissä.

Adventure fieldilta löytyy myös kolme sisäänkäytiä Chao Garden -puutarhoihin, joissa pelaaja voi kasvattaa Chao-olentoja. Chaot ovat virtuaalisia lemmikkejä, kuin tamagotcheja, niitä pitää ruokkia palmuissa kasvavilla hedelmillä ja niitä voi kasvattaa antamalla niille kentistä kerättyjä pieneläimiä, joita robotit käyttävät voimanlähteinään. Pieneläimiä on viittä erilaista tyyppiä jotka ilmaistaan väritunnuksin: vihreät (nopeus), keltaiset (uiminen), violetit (lentäminen), punaiset (voima) ja siniset (neutraalit). Jokeinen pieneläin antaa jotain tiettyä ominaisuutta chaolle ja muuttaa chaon ulkonäköä, kun chao omaksuu piirteitä annetuista eläimistä. Chaon kyvyt kasvavat annettujen eläinten perusteella. Esimerkiksi joku eläin saattaa kasvattaa kaikkia ominaisuuksia, kun taas jokin toinen heikentää toisia kasvavia ominaisuuksia. Lisäksi chaot oppivat erilaisia temppuja, eleitä ja liikkeitä näistä eläimistä.

Sonic Adventure DX -versiossa Chaon kehitystä voi seurata eräänlaisesta tietoruudusta, joka tulee näkyviin kun chaolle annetaan joko ruokaa, tai pieneläimiä. Tästä ruudusta näkee kehityksen, kehittyneet tasit ja kehitteillä olevat tasot. Lisäksi DX-versiossa on Chao Black Market, josta chaoille voi ostaa erilaisia tavaroita, esimerkiksi päähineitä ja erikoishedelmiä. Erikoishedelmillä voi kasvattaa muun muassa Dark- ja Hero-tyypin chaoja (kuten Sonic Adventure 2:ssa). Lisäksi DX-version Chao Gardenit ovat rakennettu uudelleen peliin.

Osa pelin ”voittomerkeistä” (emblems), joita pelissä on kaikkiaan 120 kappaletta, on siroteltuina pitkin seikkailualuetta. Osa emblemeistä on saatavilla vain tietyillä hahmoilla, esimerkiksi vain Tailsilla yltää joihinkin korkealla sivaitseviin emblemeihin. Keräämällä kaikki emblemit saa auki salaisuuden, joka tulee näkyville hahmonvalintaruutuun tunnuksella "?".

Minipeleihin pääsee käsiksi pelin tarinassa ja Minigame-valikosta.

 • Twinkle Circuit: ajopeli, jossa rataa kierretään kolme kierrosta. Dreamcastilla oli mahdollista ladata lisää ratoja VMU-muistikortille peliä varten.
 • Sky Chase Act 1 ja 2: minipeli, jossa lennetään Tornado-lentokoneella ja ammutaan vastaantulevia vihollisia.
 • Ice Cap ja Sand Hill: Lasketteluminipeli, lisäpisteitä porttien läpi laskemisesta.
 • Hedgehog Hammer: nuijapeli, jossa tulee iskeä Sonic ja Super Sonic-hahmoja saadakseen pisteitä.
 • Boss: pelin pomotaistelut uusintana.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelattavat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelattavat hahmot

Muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Badnikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • "Kiki":
 • "Spiky Spinner"
 • "Bladed Spinner"
 • "Rhinotank":
 • "Leon"
 • "Egg Keeper"

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosisatoja sitten muinaiseen Maailmaan luotiin seitsemän Kaaossmaragdia. Smaragdit yhdessä toivat käyttäjilleen rajoittamattoman voiman, mutta lopulta voima korruptoi, teki käyttäjistään ahneita ja pahoja, eikä kestänyt kauankaan kunnes puhkesi sota siitä, kuka sai käyttää tätä mahtavaa voimaa. Muinainen nokkasiiliheimo (joiden jälkeläinen Knuckles on) loi Master Emeraldin (Mestari Smaragdin), jolla on voima pysäyttää ja neutraloida Kaaossmaragdien voima. Smaragdissa on myös vartijan henki. Sanotaan, että kilpaileva nokkasiiliheimo suututti Vartijan yrittämällä varastaa Kaaossmaragdit ja tuhosivat smaragdien pyhätön siinä samalla. Vartija kiivastui ja tuhosi heidät yhdessä yössä, eikä Vartijaa oltu nähty sen koommin. Vartijan uskottiin olleen nimeltään Chaos (suom. Kaaos), tuhon jumala, josta Kaaossmaragdit ovat saaneet nimensä.

Pelin alkaessa Tri. Robotnik kiinnostuu tästä vanhasta legendasta ja kokeillakseen tämän paikkansapitävyyttä etsii käsiinsä Master Emeraldin. Jalokiven hän yhyttääkin Angel Islandilta ja tuhoaa sen. Robotnikin tavoitteena onkin saada Chaos hallintaansa ja käyttää sen tuhovoimia kerätäkseen kaikki seitsemän Kaaossmaragdia ja valloittaa Station Squaren kaupunki (ja Maailma). Smaragdien etsimistä varten Robotnik rakentaa E-sarjalaiset (E-Series) robotit, joiden voimanlähteenä on pieneläimiä, jotka on ohjelmoitu tottelemaan häntä.

Kun Sonic tajuaa mistä on kyse, rientää hän ystäviensä kanssa etsimään Kaaossmaragdeja pysäyttääkseen (kukin omana tarinanaan) Robotnikin suunnitelman.

Uudelleenjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic Adventure International[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic Adventure International on päivitetty versio pelistä. Se julkaistiin vain Japanissa vuonna 1999. Alkuperäinen julkaisu tuotiin Japanin markkinoille hätiköidysti, jonka myötä monia virheitä on korjattu tässä julkaisussa. Peliin on myös lisätty ladattavia ominaisuuksia.

Sonic Adventure Director’s Cut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic Adventure Director’s Cut on uudelleenjulkaisu alkuperäisestä pelistä. Se julkaistiin vuonna 2003 Nintendo GameCubelle ja Microsoft Windowsille.

DX-version eroavaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pelin intro-videossa on pieniä eroja pelin otsikkoruudun lisäksi. Lisäksi alkuvalikosta on poistettu Internet-vaihtoehto.
 • Chao Adventure-peli on poistettu kokonaan (pelattavissa vain alkuperäisissä Dreamcast-versiossa VMU-muistikortille ladattuna).
 • DX-versiossa on lisänä Mission Mode, jonka tehtäviä läpäisemällä saa auki Sega Game Gear-pelejä, pelejä on kaikkiaan 12 kappaletta.
 • Kaikki hahmot on tehty uudestaan korkealaatuisemmiksi
 • Veden lähettyvillä sekä vedessä on väreilyä.
 • Chao Gardenit ovat erilaisia, sekä Chao Gardenien VMU-portaalit on muutettu Game Boy Advance -portaaleiksi, jotta Chaon voi siirtää Sonic Advance (1,2 ja 3) sekä Sonic Pinball Party -pelien Mini Chao Gardeniin kasvatettavaksi.
 • Station Squaren Chao Gardeniin on lisätty Chao Black Market-toiminto, joka oli alun perin Dreamcast-versiossa Internet-ominaisuutta hyödyntävä.
 • Cream the Rabbit näkyy pelissä, kun tullaan Casinopolis-alueelta pois välinäytteen jälkeen, tämä oli mainosta tuleville Sonic Heroes- ja Sonic Advance 2-peleille.
 • Pelin ruudunpäivitysnopeus nostettiin 30 ruudusta 60 ruutuun sekunnissa

PlayStation 3- ja Xbox 360 -versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic Adventure on ladattavissa Xbox Live Arcadesta ja Playstation Networkista. Pelien kuvan- ja äänenlaatua on paranneltu ja niihin on lisätty Achievementit (Xbox 360) ja Trophyt (PlayStation 3).

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic Adventure erottui muista saman aikakauden kolmiulotteisista tasohyppelypeleistä keskittymällä lineaariseen etenemiseen pelialueiden tutkimisen ja esineiden keräämisen sijaan[1]. GamesRadarin mukaan peli muutti eräänä ensimmäisistä kuudennen sukupolven konsoleille julkaisuista peleistä teollisuuden "ikiajoiksi"[2]. Joystiq kirjoitti, kuinka sekä Sonic Adventure ja Sonic the Hedgehog innovoivat – kolmi- ja kaksiulotteisina peleinä – tehokkaan lineaarisen kenttäsuunnittelun avulla ja tuntumalla "hyviltä pelata"[3]. Vuonna 2009 GamePro sijoitti Sonic Adventuren 7. sijalle listallaan kaikkien aikojen parhaimmista tasohyppelypeleistä, sanoen kuinka peli ei ollut ikääntynyt hyvin tietyiltä osa-alueiltaan, mutta ydinpelattavuus pysyi Sonic-sarjan parhaimmistossa[4]. Pelimediassa peliä on usein pidetty sarjan parhaimpana[5], mutta Kotakun mielestä ääninäyttely ja isompi keskittyminen juoneen muuttivat Sonicin "litteäksi, elottomaksi hahmon kuoreksi, joka laukoo iskulauseita ja jolla on vain yksi persoonallisuus, radikaalin asenteen jäbä, kapean 90-luvun kulttuurisen käsitteen surullinen kierrätetty kuvajainen"[6].

Pelaajan Miikka Lehtosen mielestä "koko Sonic Adventure tuntuu jälkikäteen käsittämättömältä idealta", etenkin verrattuna aiemmin julkaistuun kilpailija Nintendon Super Mario 64:ään. Pelin nähtiin vieneen Sonic-sarjan "täysin sivuraiteille", johtaen "suoraan tielle, jonka varrella seitsemän vuotta myöhemmin Sonic suutelee ihmisprinsessaa" ja "Shadow the Hedgehog poseerasi pelinsä kannessa itsensä kokoisen kiväärin kanssa", viitaten vuoden 2006 Sonic the Hedgehogiin ja vuoden 2005 Shadow the Hedgehogiin[7].

Sonic Adventuren jatko-osa Sonic Adventure 2 esiteltiin E3-messuilla 2000[8] ja se julkaistiin kesäkuussa 2001.[9] Jatko-osasta tehtiin enemmän toimintaan painottuva hitaampaan ja tarinakeskeiseen edeltäjäänsä verrattuna jotta kaikille hahmoille olisi yhtä paljon pelattavaa.[10]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Bartholow, Peter: Sonic Adventure Review GameSpot. 31.12.1998. CBS Interactive. Viitattu 27.06.2022. (englanniksi)
 2. Cundy, Matt; Houghton, David; Irvine, Nathan; Towell, Justin: Top 7... horrendously buggy games we loved anyway GamesRadar. 26.09.2011. Viitattu 27.06.2022. (englanniksi)
 3. Cocke, Taylor: Silver Lining: Sonic the Hedgehog and a history of disappointment Joystiq. 21.06.2012. Arkistoitu . Viitattu 27.06.2022. (englanniksi)
 4. Noble, McKinley: The 20 Best Platformers: 1989 to 2009 GamePro. 06.05.2009. Arkistoitu . Viitattu 27.06.2022. (englanniksi)
 5. Avard, Alex: The best Sonic games of all time GamesRadar. 11.03.2022. Viitattu 27.06.2022. (englanniksi)
 6. Stewart, Zolani: Where Sonic the Hedgehog Went Wrong Kotaku. 04.08.2014. Arkistoitu . Viitattu 27.06.2022. (englanniksi)
 7. Lehtonen, Miikka: Retrostelussa Sonic Adventure – yhden hyvän kentän jälkeen koko pelisarja suohon Pelaaja. 23.04.2022. Arkistoitu 27.6.2022. Viitattu 27.06.2022.
 8. First Direct Feed Footage of Sonic Adventure 2 IGN. 01.07.2000. Arkistoitu . Viitattu 02.01.2024. (englanniksi)
 9. Sonic Adventure 2 - IGN ign.com. 22.06.2001. Arkistoitu . Viitattu 02.01.2024. (englanniksi)
 10. Interview With Sonic Adventure 2 Director Takashi Iizuka IGN. 05.06.2001. Arkistoitu . Viitattu 02.01.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]