Teemasivu:Videopelit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Videopelien teemasivu

Palikat
Palikat

Tervetuloa videopelien teemasivulle! Sivulle on koottu kaikkea mahdollista tietoa liittyen pelikulttuuriin aina sen alkuajoista saakka. Sivun laatikoihin on valittu tällä hetkellä suositeltuna olevia artikkeleita ja tietysti myös ajankohtaisia asioita. Voit selata peliaiheisia artikkeleita myös luokkien mukaan, mikä toivottavasti helpottaa tiedon etsimistä. Mikäli huomaat jotain puuttuvan, voit antaa siitä palautetta keskustelusivulla, mutta voit myös itse auttaa aiheiden tekemisessä.

30.3.2013

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (jap. ゼルダの伝説 時のオカリナ, Zeruda no Densetsu: Toki no Okarina) on Nintendo Entertainment Analysis and Developmentin kehittämä toimintaseikkailuvideopeli, jonka Nintendo julkaisi Nintendo 64:lle vuonna 1998. Se on The Legend of Zelda -videopelisarjan ensimmäinen 3D-grafiikalla toteutettu osa.


14.1.2013

Alan Wake

Alan Wake on suomalaisen Remedy Entertainmentin kehittämä selviytymiskauhua ja toimintaseikkailua yhdistelevä kolmannen persoonan ammuntapeli, jonka Microsoft Game Studios julkaisi Xbox 360:lle toukokuussa 2010. Peli oli alun perin tarkoitus julkaista myös Windowsille, mutta version julkaisu ilmoitettiin peruutetuksi helmikuussa 2010.


1.6.2010

Counter-Strike: Source

Counter-Strike: Source (tai lyhennettynä CS:S) on Valve Corporationin kehittämä ja vuonna 2004 julkaisema uusittu versio suositusta Counter-Strike -tietokonepelistä. Kyseessä on joukkuepohjainen ensimmäisen persoonan verkkoammuntamoninpeli, joka käyttää Source-pelimoottoria. Sen kehittämisestä vastasi osaksi myös Turtle Rock Studios, joka enimmäkseen entisöi vanhoja pelikenttiä.


28.7.2010

Figma

Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys Figma ry eli Finnish Games and Multimedia Association on vuonna 1999 perustettu suomalainen digitaalisten multimediatallenteiden maahantuojien etujärjestö. Yhdistyksen tarkoituksena on ”parantaa tallennetuotannon kulttuuripoliittista asemaa ja oikeudellista suojaa sekä tuotannon, maahantuonnin ja jakelun toimintaedellytyksiä ja kehittää oikeudenhaltijoiden laissa säädettyjen oikeuksien valvontaa”.


15.7.2007

Final Fantasy VI

Final Fantasy VI (jap. ファイナルファンタジーVI) on Squaren kehittämä ja alun perin vuonna 1994 Super Nintendo Entertainment Systemille julkaisema Final Fantasy-konsoliroolipelisarjan videopeli.


7.7.2010

Flower (videopeli)

Flower on thatgamecompanyn kehittämä ja Jenova Chenin suunnittelema PlayStation 3 -videopeli, joka julkaistiin 12. helmikuuta 2009 PlayStation Network -verkkopalvelussa. Kyseessä on thatgamecompanyn entisen projektin, flOw'n ”henkinen seuraaja”, jossa pelaaja kontrolloi tuulta ja ohjaa ilmassa leijuvia terälehtiä. Flowerissa ei ole konkreettisia vaatimuksia, mutta peli etenee kentällä esiintyviä kukkia koskettamalla ja niistä puhjenneita lehtirykelmiä johdattamalla. Kukkien laukaiseminen saattaa aiheuttaa myös sivuvaikutuksia pelimaailmassa, kuten kuolleiden peltoalueiden värjäystä tai paikallisten tuulimyllyjen aktivoimista. Peli ei sisällä lainkaan tekstitystä tai dialogia, joten kertomuksen kaari muodostuu pitkälti visuaalisen esityksen ja tunnetilojen välityksellä.


30.5.2010

Hotel Mario

Hotel Mario on Fantasy Factoryn kehittämä pulmapeli, jonka Philips Media julkaisi CD-i-pelikonsolille vuonna 1994. Philips sai oikeuden pelissä esiintyviin Nintendon hahmoihin osallistuttuaan Super Nintendolle suunnitellun lisälaitteen kehitykseen. Pelin juonessa toistuu Mario-sarjassa usein esiintyvä tehtävä, jossa Marion ja Luigin on pelastettava kaapattu prinsessa Peach. Ympäristöinä toimivat Bowserin perustamat hotellit, jotka jakautuvat useaan kenttään.


26.2.2009

Garri Kasparov

Garri Kimovitš Kasparov (ven. Га́рри Ки́мович Каспа́ров, s. 13. huhtikuuta 1963 Baku), alk. Garri Weinstein (ven. Га́рри Вайнштейн, Garri Vainštein), on venäläinen shakin suurmestari, oppositiopoliitikko ja kirjailija. Hän oli shakin kolmastoista maailmanmestari (19852000).


29.5.2010

The Legend of Zelda: The Minish Cap

The Legend of Zelda: The Minish Cap (jap. ゼルダの伝説 ふしぎのぼうし, Zeruda no Densetsu Fushigi no Boushi) on Flagshipin kehittämä ja Nintendon Game Boy Advancelle 2004 julkaisema toimintaseikkailupeli. Peli on 12. osa The Legend of Zelda -pelisarjassa. Tuottajina ovat toimineet pelin kokonaisuudesta vastaava Shigeru Miyamoto ja musiikista vastaava Koji Kondo.

The Minish Cap jatkaa The Wind Wakerin sarjakuvanomaista graafista tyyliä. Tapahtumat sijoittuvat Hyrulen kuningaskuntaan, jossa Link joutuu pelastamaan prinsessa Zeldan ja valtakunnan ilkeän Vaatin kunnianhimoisilta suunnitelmilta. Apunaan Linkillä on Ezlo-niminen hattu, joka auttaa Linkiä kutistumaan tarvittaessa peukalon kokoiseksi.


26.6.2009

The Legend of Zelda: The Wind Waker

The Legend of Zelda: The Wind Waker (jap. ゼルダの伝説 風のタクト, Zelda no densetsu: Kaze no takuto) on kymmenes osa Nintendon The Legend of Zelda -pelisarjassa. Se julkaistiin Nintendo GameCubelle Japanissa vuonna 2002 ja muualla maailmassa vuonna 2003.


19.5.2010

The Legend of Zelda: Twilight Princess

The Legend of Zelda: Twilight Princess (jap. ゼルダの伝説 トワイライトプリンセス, Zeruda no Densetsu Towairaito Purinsesu) on Nintendo Entertainment Analysis and Developmentin kehittämä toimintaseikkailupeli, jonka Nintendo julkaisi GameCube- ja Wii-pelikonsoleille vuonna 2006. Kyseessä on The Legend of Zelda -pelisarjan kolmastoista osa.


23.12.2006

Maniac Mansion

Maniac Mansion on LucasArtsin vuonna 1987 julkaisema graafinen seikkailupeli. Pelin juoni kertoo viktoriaanisessa kartanossa maailmanvalloitusta valmistelevasta hullusta tiedemiehestä, joka on kidnapannut nuoren naisen, ja joukosta teinejä, jotka ryhtyvät pelastustoimiin ja murtautuvat kartanoon aamukolmelta. Tyyliltään peli on parodia B-luokan kauhuelokuvista.


22.12.2007

Metal Gear Solid

Metal Gear Solid (jap. メタルギアソリッド, Metaru Gia Soriddo, lyhennettynä MGS) on Konamin julkaisema ja kehittämä hiiviskelypeli, jonka on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut pelisuunnittelija Hideo Kojima. Peli julkaistiin alun perin PlayStation-konsolille sekä Japanissa että Pohjois-Amerikassa vuonna 1998 ja Euroopassa vuonna 1999, mutta Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa julkaistiin vuonna 2000 myös Windows-versio. Pelin pohjalta on tehty myös muutamia päivitettyjä versioita. Metal Gear Solid on tunnetun Metal Gear -pelisarjan ilmestymisjärjestyksessä neljäs ja virallisessa aikajärjestyksessä viides osa.


3.1.2008

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Metal Gear Solid 3: Snake Eater (lyhennettynä MGS3, jap. メタルギアソリッド3 スネーク・イーター, Metaru Gia Soriddo 3 Sunēku Ītā) on hiiviskelypeli, jonka on ohjannut Hideo Kojima. Snake Eaterin kehitti Kojima Productions ja julkaisi Konami vuosina 2004 ja 2005 PlayStation 2:lle. Sekä pelaajat että kriitikot ottivat pelin hyvin vastaan. Peli on myynyt noin neljä miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Pelin arvosteluista muodostettu keskiarvo GameRankingsissa on 92 %.


26.8.2010

Mirror's Edge

Mirror's Edge on ensimmäisestä persoonasta eli pelihahmon näkökulmasta kuvattu toimintaseikkailupeli, jonka kehitti ruotsalainen EA Digital Illusions CE (DICE). Electronic Arts julkaisi sen PlayStation 3- ja Xbox 360 -alustoille marraskuussa 2008. Windows-versio ilmestyi seuraavan vuoden tammikuussa. Mirror's Edge käyttää Unreal Engine 3 -pelimoottoria, joka sisältää Illuminate Labsin ja DICEn yhteistyönä kehittämän valaistustekniikan.


14.9.2010

Need for Speed: Underground 2

Need for Speed: Underground 2 (Lyhennettynä NFSU2) on Electronic Artsin kehittämä ajopeli, joka julkaistiin marraskuussa 2004. Se on Need for Speed: Undergroundin jatko-osa ja osa Need for Speed -pelisarjaa. Peli julkaistiin Nintendo GameCubelle, Playstation 2:lle, Xboxille, Nintendo DS:lle, Game Boy Advancelle ja Microsoft Windowsille.


26.5.2010

Nintendo

Nintendo (jap. 任天堂, Nintendō) (TYO: 7974,NASDAQ: NTDOY) on japanilainen monikansallinen pääosin videopelikonsolien valmistamiseen sekä videopelien kehittämiseen ja julkaisuun keskittynyt yritys.


1.7.2010

Pikachu

Pikachu (ピカチュウ, Pikachū) on yksi kuvitteellisista Pokémon-lajeista Satoshi Tajirin luomassa Pokémon-tuotesarjassa, joka koostuu videopeleistä, animesta, mangasta, kirjoista, keräilykorteista ja muusta mediasta. Muiden Pokémonien tapaan Pikachu taistelee muita Pokémoneja vastaan otteluissa. Pikachu on keskeisessä roolissa Pokémon-animesarjassa ja on noussut sen ansiosta yhdeksi tunnettuimmista Pokémoneista. Se on myös tuotesarjan virallinen maskotti ja sitä pidetään laajalti suosituimpana Pokémonina. Siitä on tullut yksi japanilaisen populaarikulttuurin ikoneista.


24.8.2010

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption on Rockstar San Diegon kehittämä avoimeen pelimaailmaan sijoittuva kolmannen persoonan ammuntapeli, jonka Rockstar Games julkaisi toukokuussa 2010. Kyseessä on Red Dead Revolverin "henkinen seuraaja", joka ilmestyi Xbox 360- ja PlayStation 3 -pelikonsoleille.


13.7.2009

Seiken densetsu

Seiken densetsu (jap. 聖剣伝説), myös nimellä Mana, on Square Enixin omistama konsoliroolipelisarja. Sen on kehittänyt Square, ja sen suunnittelusta on pitkälti vastannut sarjan luojana tunnettu Kōichi Ishii. Sarjan pelejä on julkaistu käsi- ja kotikonsoleille sekä matkapuhelimille. Pääosin toimintaroolipeleiksi luokitelluille Seiken densetsu -peleille ovat tyypillisiä reaaliaikaiset taistelut. Pelejä yhdistävät myös useassa osassa esiintyneet olennot ja taianomainen Mana-puu, jota sarjan tarinoissa yritetään puolustaa.


10.5.2010

SWAT 4

SWAT 4 on Irrational Gamesin kehittämä ja Vivendi Universal Gamesin julkaisema ensimmäisen persoonan taktinen ammuntapeli, joka ilmestyi Microsoft Windowsille vuonna 2005. Kyseessä on Sierra Entertainmentin luoman SWAT-pelisarjan neljäs osa, joka käyttää Unreal Engine 2.0:aan pohjautuvaa Vengeance-pelimoottoria. Peli on saanut yleisesti ottaen hyvän vastaanoton ja sitä pidetään joidenkin kriitikoiden mielestä genrensä parhaana.


4.6.2007

Wii

Wii-pelikonsoli ja Wii Remote -peliohjain. Kuvasta puuttuu ohjaimen lisäosa Nunchuk.
Wii-pelikonsoli ja Wii Remote -peliohjain. Kuvasta puuttuu ohjaimen lisäosa Nunchuk.
Wii on Nintendon viides videopelikonsoli ja Nintendo GameCuben seuraaja. Kehitysvaiheessa se tunnettiin nimellä Revolution. Wii julkaistiin Yhdysvalloissa 19. marraskuuta, Japanissa 2. joulukuuta ja Euroopassa 8. joulukuuta 2006.


29.5.2010

Wiin historia

Wii on Nintendon viides videopelikonsoli ja Nintendo GameCuben seuraaja. Kehitysvaiheessa nimellä Revolution tunnettu Wii esiteltiin yleisölle vuoden 2005 E3-messuilla. Wii julkaistiin Yhdysvalloissa 19. marraskuuta, Japanissa 2. joulukuuta ja Euroopassa 8. joulukuuta 2006. Wiin kehittämisen voidaan katsoa alkaneen heti Nintendo GameCuben julkaisemisen jälkeen.


16.6.2014

World of Tanks

World of Tanks (lyhennettynä WoT) on valkovenäläisen Wargaming.netin kehittämä ja julkaisema ilmainen kolmannesta persoonasta kuvattu tankkisotapeli. Se julkaistiin Venäjällä vuoden 2010 elokuussa ja Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa 12. huhtikuuta 2011. World of Tanks pitää hallussaan Guinness World Recordsin MMO-ennätystä yhtäaikaisesta pelaajamäärästä samalla palvelimella. Se oli ilmaispelien edelläkävijä, joka lisäsi niiden suosiota.


10.11.2007

Xak: The Art of Visual Stage

Xak: The Art of Visual Stage (jap. サーク) on Micro Cabin Corporationin kehittämä tietokoneroolipeli, joka on ensimmäinen osa yhtiön luomasta Xak-sarjasta. Peli julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1989 NEC PC-8801:lle, ja sittemmin se on ilmestynyt usealle muulle alustalle. X68000:lle, Super Famicomille, PC Enginelle ja japanilaisille matkapuhelimille kehitetyt alustakäännökset ovat muokattuja versioita pelin alkuperäisjulkaisusta.

Projektit
Projektit

Wikiprojektit

Palikat
Palikat
Wikiprojekti Videopelit
Kypärä
Kypärä
Videopeliprojektin valvonta pyrkii seuraamaan aihepiirin artikkeleiden laatua ja niiden merkittävyyttä.