Sonic the Movie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sonic the Movie
Sonic the Hedgehog
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Jeff Fowler
Käsikirjoittaja
Perustuu Segan videopelisarjaan Sonic the Hedgehog
Tuottaja
Säveltäjä Tom Holkenborg
Kuvaaja Stephen F. Windon
Leikkaaja Stacey Schroeder
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta
Kesto 99 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 81–85 miljoonaa dollaria[2][3]
Tuotto 306,8 miljoonaa dollaria[3][4]
Seuraaja Sonic the Movie 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sonic the Movie (engl. Sonic the Hedgehog) on vuonna 2020 ensi-iltansa saanut Jeff Fowlerin ohjaama sekä Pat Caseyn ja Josh Millerin käsikirjoittama toimintaseikkailuelokuva, joka perustuu Segan luomaan Sonic the Hedgehog -videopelisarjaan. Sonic the Hedgehogia elokuvassa ääninäyttelee Ben Schwartz. Elokuvan muissa pääosissa ovat James Marsden ja Jim Carrey. Elokuvassa, Sonic, sininen yliluonnollisen nopeasti juokseva antropomorfinen siili, päätyy Maahan, ja ystävystyy paikallisen sheriffin kanssa, mutta saa peräänsä myös hullun tiedemiehen, tohtori Ivo Robotnikin.

Sonic-elokuvaa alettiin kehitellä jo 1990-luvulla, mutta ei edennyt koskaan tuotantoon asti. Sony Pictures osti Sonicin elokuvaoikeudet 2013, ja Fowler palkattiin ohjaajaksi vuonna 2016. Vuonna 2017, Sony kuitenkin myi elokuvaoikeudet Paramount Picturesille. Fowler pysyi yhä sitoutuneena ohjaajaksi, ja suurin osa elokuvan näyttelijöistä valittiin elokuussa 2018. Elokuva kuvattiin saman vuoden syys–lokakuun aikana Vancouverissa ja Vancouver Islandilla. Mutta kun Sonicin ulkonäkö lopulta paljastettiin huhtikuussa 2019 julkaistussa trailerissa, Paramount siirsi elokuvan ensi-iltaa voidakseen suunnitella Sonicin uudelleen.

Sonic the Movie sai maailmanensi-iltansa Paramount Picturesin studion parkkipaikalla 25. tammikuuta 2020.[5] Elokuvateattereihin se julkaistiin Yhdysvalloissa 14. helmikuuta 2020 ja Suomessa 18. helmikuuta 2020. Elokuvan, jatko-osa, Sonic the Movie 2, sai ensi-iltansa 8. huhtikuuta 2022. Kolmas elokuva, Sonic the Movie 3, tulee saamaan ensi-iltansa 20. joulukuuta 2024.[6] Lisäksi, elokuvien spin-off -sarja, Knuckles, tullaan julkaisemaan Paramount+:aan 26. huhtikuuta 2024.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic on antromorfinen siili kaukaiselta planeetalta, joka kykenee juoksemaan yliluonnollisen nopeasti. Hänen ollessa velä nuori, nokkasiilit hyökkäävät hänen kimppuunsa. Sonicin huoltaja, pöllö nimeltä Longclaw, antaa Sonicille pussillisen sormuksia, joilla matkustaa muille planeetoille, ja jää jälkeen pidättelemään nokkasiilejä, Sonicin paetessa Maahan. Kymmenen vuotta myöhemmin, Sonic on piileskellyt Green Hillsissä, Montanassa, sekä tarkkaillut paikallista sheriffiä, Tom Wachowskia ja tämän vaimoa Maddietä, joita Sonic itse kutsuu Donitsiherraksi ja Rinkelirouvaksi. Sonic tuntee kuitenkin itsensä yksinäiseksi, koska ei näyttäydy ihmisille. Tom puolestaan kyllästynyt Green Hillsiin ja innostuu kuullessaan, että hänen hakemuksensa San Francsiscon poliisivoimiin on hyväksytty. Maddie lähtee edeltä sinne valmistelemaan uutta asuntoa muuttoa varten.

Eräänä iltana, Sonic päättää pelata itsekseen Green Hillsin tyhjällä baseball-kentällä ja tulee vahingossa luoneeksi sähkömagneettisia pulsseja, jotka aiheuttavat laajoja sähkökatkoja. Yhdysvaltain puolustusministeriö lähettää omalaatuisen tiedemiehen, tohtori Ivo Robotnikin, tutkimaan asiaa. Sonic yrittää sormuksilla lähteä paeta Maasta Sieniplaneetalle, mutta Tom löytää hänet ja ampuu tainnutusnuolen. Yksi Sonicin sormuksista avaa portaalin San Franciscoon ja muut sormukset putoavat sen läpi. Robotnik saapuu tutkimaan Tomin taloa ja löytää yhden Sonicin piikin, syyttäen Tomia kotimaiseksi terroristiksi. Sonic ja Tom pakenevat ja tutustuvat samalla lähemmin toisiinsa. Sonic haluaa myös tehdä kokeilla asioita Maassa ennen lähtöään pois ja Tom auttaa toteuttamaan ne.

Matkalla Sonic kuitenkin pettyy kuullessaan Tomin aikovan lähteä Green Hillsistä, koska uskoi, että Green Hillsin ihmiset tarvitsivat Tomia suojelemaan heitä. Juuri sillä hetkellä Robotnikin lähettämät droonit löytävät heidät ja hyökkäävät. Yksi drooneista räjähtää ja Sonic haavoittuu. Robotnik ja hänen assistenttinsa tutkivat Sonicin piikkiä ja Robotnik päättää käyttää sitä keksintöjensä voimanlähteenä. Tom pääsee San Franciscoon ja vie Sonicin hoidettavaksi Maddien siskon, Rachelin, asuntoon. Toivuttuaan haavoistaan, Sonic saa Rachelin tyttäreltä, Jojolta, uudet punaiset kengät. Tom, Maddie ja Sonic menevät Transamerica Pyramidin huipulle, minne Sonicin sormukset päättyivät.

Mutta Sonicin saatua sormukset takaisin, Robotnik ilmestyy paikalle uudella aluksellaan. Sonic, joka antaa Robotnikille pilkallisen kutsumanimen ”Eggman”, rikkoo droonit ja lähettää Tomin ja Maddien sormuksilla Green Hillsiin. Robotnik jahtaa Sonicia eri puolille maailmaa, kuten Ranskaan, Kiinaan ja Egyptiin. Lopulta he päätyvät takaisin Green Hillsiin, jonka asukkaat puolustavat tajuntansa menettänyttä Sonicia Robotnikiltä. Tomin viimeinkin kutsuessa Sonicia ystäväkseen, Sonic tule tajuihinsa. Tomin avatessa sormuksilla portaalin Sieniplaneetalle, Sonic lähettää Robotnikin sinne sijastaan sähköistetyllä kierrehyökkäyksellä.

Tom ja Maddie päättävät jäädä Green Hillsiin ja antavat Sonicin asua heidän luonaan. Hallitus kiittää heitä avusta ja salaavat muulta maailmalta Sonicin sekä Robotnikin olemassaolot. Kolme kuukautta myöhemmin Robotnik on edelleen Sieniplaneetalla. Hänen päänsä on kalju ja viikset kasvaneet suuremmiksi, mutta hänellä on yhä Sonicin piikki sekä teknologiaa aluksensa korjaamiseksi. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa antromorfinen kaksihäntäinen kettu nimeltä Tails saapuu omilla sormuksillaan Maahan etsimään Sonicia.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ben Schwartz  Sonic the Hedgehog (ääni)  
 James Marsden  Tom Wachowski  
 Jim Carrey  Tri. Ivo ”Eggman” Robotnik  
 Tika Sumpter  Maddie Wachowski  
 Natasha Rothwell  Rachel  
 Adam Pally  Wade Whipple  
 Neal McDonough  majuri Bennington  
 Debs Howard  uusi tyttöystävä  
 Lee Majdoub  agentti Stone  
 Melodie Nosipho Niemann  Jojo  
 Frank C. Turner  Seko-Carl  
 Tom Butler  komentaja Walters  
 Peter Bryant  maavoimien esikuntapäällikkö  
 Garry Chalk  merivoimien esikuntapäällikkö  
 Michael Hogan  ilmavoimien esikuntapäällikkö  
 Elfina Luk  Kotimaan turvallisuuden sihteeri  
 Benjamin L. Valic  nuori Sonic the Hedgehog (ääni)  
 Donna Jay Fulks  Longclaw (ääni)  
 Colleen O’Shaughnessey  Miles ”Tails” Prower (ääni; cameo)  

Suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Markus Niemi  Sonic the Hedgehog, merivoimien esikuntapäällikkö  
 Juha Varis  Tom Wachowski  
 Antti Timonen  Tri. Ivo ”Eggman” Robotnik  
 Netta Laurenne  Maddie Wachowski  
 Hanna Kaila  Rachel  
 Verneri Lilja  Wade Whipple  
 Hilda Virtanen  Jojo  
 Petri Hanttu  Seko-Carl, maavoimien esikuntapäällikkö  
 Jussi Puhakka  komentaja Walters  
 Ilkka Villi  agentti Stone  
 Rauno Ahonen  ilmavoimien esikuntapäällikkö  
 Lucas Timperi  nuori Sonic the Hedgehog  
 Misa Palander  Longclaw  

Suomenkielisen version sivurooleista vastaavat Pinja Hanski ja Tarja Alexander. Ohjauksesta vastaa Kari Leppälä ja käännöksestä Marko Hartama.[7]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai alkunsa, kun vuonna 2013 Sony Pictures sai elokuvaoikeudet Sonic -sarjaan Segalta[8], ja vuotta myöhemmin elokuvan tuotanto oli vahvistettu.[9] Josh Miller ja Patrick Casey kirjoitti elokuvan tarinan.[10] Ohjaaja Jeff Fowler otettiin hankkeeseen vuonna 2016, mutta koska Sony päästi oikeudet vanhenemaan, Paramount Pictures osti ne itselleen vuonna 2017.[11][8]

30. toukokuuta ilmoitettiin, että James Marsden valittiin näyttelijäksi julkistamattomaan rooliin, mikä kuitenkin myöhemmin paljastettiin olevan Tom Wachowskiksi.[12] Kesäkuussa 2018 Jim Carrey valittiin Robotnikin näyttelijäksi.[13] Elokuussa 2018 ilmoitettiin että Ben Schwartz ääninäyttelee Sonic the Hedgehogia.[14] Suurin osa näyttelijäkaartista oli kiinnitetty vuoden 2018 elokuuhun mennessä.

Elokuvan kuvaukset tehtiin vuoden 2018 syys–lokakuussa Ladysmithissä, Vancouverinsaaressa ja Vancouverissa.[15]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensimmäinen traileri julkaistiin vappuaattona 2019, ja elokuvan visuaalinen ilme sai kielteisen vastaanoton.[8][16][17] Elokuvaa moitittiin eniten Sonicin ulkonäöstä sekä Sonic-hahmon "pilaamisesta".[17] Myöhemmin Fowler mainitsi Twitterissä, että hän ottaa kritiikin huomioon, ja kertoi, että hahmon ulkonäköä kohennetaan lopulliseen elokuvaan.[18]

Myöhemmin ohjaaja paljasti Twitterissä elokuvan uuden julkaisupäivän olevan 14. helmikuuta 2020.[19]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Juuso Määttänen
2/5 tähteä [20]
Hufvudstadsbladet
Martina Moliis-Mellberg
3/5 tähteä [21]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sonic the Hedgehog bbfc. Viitattu 4.7.2020. (englanniksi)
  2. McClintock, Pamela: Box Office Preview: 'Sonic the Hedgehog' to Boom Past the Competition Hollywood Reporter. Arkistoitu 30.4.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  3. a b Sonic the Hedgehog Box Office Mojo. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  4. Sonic The Hedgehog (2020) The Numbers. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  5. Bishop, Rollin: The Sonic the Hedgehog Movie Mascot Is Very Good, Actually comicbook.com. 26.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 18.4.2024. (englanniksi)
  6. https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/sonic-the-hedgehog-3-box-office-release-date-1235195161/
  7. Tiedot perustuvat elokuvan lopputeksteihin.
  8. a b c Pulver, Andrew: Sonic the Hedgehog movie to be redesigned after criticism of trailer The Guardian. Arkistoitu 30.5.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  9. Moritz, Neal: 'Sonic the Hedgehog' Movie in the Works at Sony Hollywood Reporter. Arkistoitu 1.7.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  10. Petski, Denise: ‘Sonic The Hedgehog’ Trailer: First Look At Jim Carrey As Dr. Robotnik Deadline. Arkistoitu 29.8.2019. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  11. Kit, Borys: 'Sonic the Hedgehog' Movie Races to Paramount (Exclusive) Hollywood Reporter. Arkistoitu 28.6.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  12. Kroll, Justin: James Marsden to Star in ‘Sonic the Hedgehog’ Movie (EXCLUSIVE) Variety. Arkistoitu 5.6.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  13. Jim Carrey To Play ‘Sonic The Hedgehog’ Villain Robotnik Deadline. Arkistoitu 23.6.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  14. Kroll, Justin: Ben Schwartz to Voice ‘Sonic the Hedgehog’ in Upcoming Movie (EXCLUSIVE) Variety. Arkistoitu 13.4.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  15. Gregory, Mike: Paramount budgets $7M for Sonic the Hedgehog movie shoot in ‘hero town’ Ladysmith Vancouver Island Free Daily. Arkistoitu 26.6.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  16. Molina, Brett: The 'Sonic the Hedgehog' movie trailer is here, and fans have some issues with it USA Today. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  17. a b Stuart, Keith: The Sonic the Hedgehog movie trailer is a 200mph slap in the face The Guardian. Arkistoitu 17.6.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  18. Grayson, Nathan: Sonic The Hedgehog Movie Design To Be Changed Following Criticism Kotaku. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  19. Russell, Bradley: The new Sonic movie trailer shows off the blue blur's new design gamesradar. Arkistoitu 9.2.2020. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)
  20. Määttänen, Juusoi: Fanit pillastuivat Sonic-siilin hampaista ennen klassikkovideopelistä tehdyn elokuvan julkaisua. Helsingin Sanomat. 27.2.2020. Viitattu 17.5.2020.
  21. Moliis-Mellberg, Martina: Motståndslöst men tryggt. Hufvudstadsbladet, 28.2.2020, s. 25. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 17.5.2020.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sonic the Hedgehog (film)