Knuckles’ Chaotix

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Knuckles’ Chaotix
Knuckles’ Chaotix-pelin EU-kansi
Knuckles’ Chaotix-pelin EU-kansi
Kehittäjä Sonic Team
Julkaisija SEGA
Ohjaaja Masahide Kobayashi
Tuottaja Hiroshi Aso
Säveltäjä Mariko Nanba
Pelisarja Sonic the Hedgehog
Julkaistu
  • NA 20. huhtikuuta 1995
  • JP 21. huhtikuuta 1995
  • EU toukokuu 1995
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Lapsista aikuisille
Alusta Sega Mega Drive, Sega 32X
Oheislaite Sega 32X
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Knuckles’ Chaotix on Segan julkaisema tasohyppely. Peli on julkaistu vuonna 1995 Sega 32X -oheislaitteelle ja peli on laitteen ainoa Soniciin liittyvä peli. Peli käyttää sprite-grafiikkaa ja hyödyntää kahden pelaajan yhteistyöpohjaista pelaamista.

Peli noudattaa perinteisten Sonic-pelien kaavaa. Tasot täytyy läpäistä alle 10 minuutissa ja tuhota tri. Robotnikin "peijakkaat" (robotit) matkalla. Sormukset kuvastavat pelaajan energiaa ja niitä keräämällä pelaaja pääsee erikoisalueille. Pelissä ei ole lisäelämiä; mikäli partnerihahmo menettää sormuksensa ja häneen osuu (kun hänellä ei ole sormuksia) hän katoaa. Partnerin saa takaisin tekemällä erikoisosumapisteen tai käyttämällä "recallia", "kutsumalla" partnerin takaisin (joka pudottaa sormuspisteet jopa -99 sormukseen asti tai enemmän . Tällöin peli saattaa palauttaa pelaajan takaisin "Maailmaeteiseen" tai alkuruutuun, mikäli pelaaja on Isolated Island-alueella käytettäessä recallia).

Pelin tasot on jaettu viiteen maailmaan, joita kutsutaan "houkutuksiksi" (attractions), joista jokainen sisältää 5 eri tasoa joista 2 pitää läpäistä tiettyyn vuorokaudenaikaan (aamu, päivä, auringonlasku ja yö). Vuorokaudenaika vaikuttaa vihollisten sijanteihin ja tasopomom vaikeusasteeseen. Tason 5 lopussa pelaaja kohtaa tri. Robotnikin jonkun hänen laitteensa kera. Suurin muutos tässä pelissä on sormusten välinen sidosvoima hahmojen välillä. Aiemmissa Sonic-peleissä kaksinpeli tarkoitti joko jaetun ruudun kilpajuoksua tai yhden ruudun pelaamista Tailsin ollessa ohjattavissa 2-ohjaimella. Luonnollisesti yleensö 2-palaaja ajautuu ulos ruudusta Tailsin palatakseen takaisin Sonicin luo muutaman sekunnin päästä.

Chaotixissa molemmat pelaajat ovat sidotut toisiinsa yhdessä ruudussa kummankaan pelaajan ollessa päällepäsmäröimässä saadakseen pelin etenemään. Tämä elastinen sormussidos mahdollistaa perinteisten Sonicille tuttujen liikkeiden yhdistämisen erilaisiin temppuihin. Esimerkiksi jos pelaaja 1. pysyy paikoillaan ja 2. pelaaja juoksee eteenpäin venyttäen sidettä saavuttaakseen maksiminopeuden. Ilmassa ollessa pelaaja voi hyödyntää sidettä luodakseen liike-energiaa, joka suuntautuu ylöspäin. Tämän lisäksi pelaajat voivat heittää toisiaan eri alustoille ja kutsua kaverinsa takaisin (Call-toiminto, kuluttaa 10 sormusta, muista Sonic-peleistä poiketen sormusluku voi mennä negatiivisen puolelle). Tämän lisäksi mikäli kaksinpelimuodossa kumpikaan pelaajista osuu viholliseen ilman suojaa/haavoittumattomuutta/isoa sormusta (lisävoimia/esineitä saa pelaajan menettämään kaikki sormuksensa yhden normaalia suuremman sormuksen muodossa mikäli pelaaja saa osuman) menettää pelaaja kaikki sormuksensa (toisin kuin yksinpelimuodossa, jossa partneri menettää vain yhden sormuksen eikä kaikkia).

Peli on pisin pelattava Sonic-peli, joten siinä on paristovahvisteinen tallennusmekanismi, joka sallii pelaajan tallentaa pelinsä joko manuaalisesti (menemällä "Exit"-kyltistä) tai automaattisesti (tallentaa automaattisesti tason tai erikoistason läpäisyn jälkeen). Kaikki pelin Badnikit (peijakkaat) ja pomovastukset käyttävät harmaita voimasta tyrehdytettyjä sormuksia pieneläinten sijaan[1]. Näitä sormuksia ei voi kerätä ja ne katoavat melkein heti pudottuaan badnikista tai pomokoneesta.

  • Isolated Island/harjoitusalue. Tämä alue perehdyttää pelaajan pelin pelaamiseen ja liikkeisiin, tällä tasolla ei ole vihollisia eikä esteitä.
  • Botanic Base: Tämän saaren suurin vetonaula on jättimäinen kasvihuone täynnä outoja geometrisia puita ja viidakko täynnä kasvimaisia badnikkeja.
  • Speed Slider: Vuoristoratamainen Speed Slicer on pelin vauhtipainotteisin houkutin. Taso vie kohti tri. Robotnikia ja hänen karuselliaan. Keskellä kaikkia tasoja on 3D-mainen alusta, joka liikkuu ja jolta käsin pääsee eri reiteille.
  • Amazing Arena: Pelin ainoa kenttä, joka vaatii tiettyjen ehtojen täyttymistä, ennen kuin pelaaja kohtaa kentän maalin. Joka tason alussa väriskaala on harmaa ja musiikki hidasta, mutta kun pelaaja löytää ja aktivoi valokatkaisimen, alue muuttuu valoisaksi ja värikkääksi ja musiikki muuttuu aktiivisemmaksi ja hilpeämmäksi. Mikäli pelaaja saapuu maaliin löytämättä ja aktivoimatta valokatkaisijaa, pelaaja kohtaa "NO CLEAR" (ei läpäisty)-viestin ja hänen täytyy läpäistä taso uudelleen myöhemmin. Ruudun oikeassa yläosassa on onneksi tutka, joka näyttää lähimmän valokatkaisijan suunnan ja katoaa kun valokatkaisija aktivoidaan. Tämän lisäksi keskeltä jokaista kenttää löytyy tuskastuttavan vaikea mini-pomo jota vastaan voi taistella, joka muistuttaa tri. Robotnikia
  • Marina Madness: Risteilyteemainen houkutus, joskin vedetön ympäristö (koska "laivat" ovat jättimäisiä ilmalaivoja). Pelaajan täytyy hyppiä ilma-aluksesta ilma-alukseen väistellen lentäviä kalarobotteja ja surffaten roborauskuilla läpäistäkseen tasot.
  • Techno Tower: Futuristinen torni, joka pelaajan tulee kiivetä. 5. tasolla pelaaja voi hypätä poramasiinan kyytiin, joka porautuu seinien läpi (ainoastaan vain painamallakytkintä, joka vaihtaa hissin päämäärän, johtaen pelaajan tunneliin jossa poramasiina odottaa).
  • Newtrogic High / World Entrance: Jokaisen kentän välissä pelaaja käy World Entrancessa, Maailma Sisäänkäynnissä. Täällä pelaaja voi lopettaa/tallentaa pelinsä, vaihtaa partnerihahmoa ja valita uuden tason.

Bonus-alueelle pääsee keräämällä yli 20 sormusta ja hyppäämällä suuren sormuksen läpi, joita tasoille on piilotettu. Alueella pelaaja joutuu vapaapudotukseen pitkin piraalia, joka koostuu sormuksista, voimanlisäyksistä (Power-Ups), tasoista ja "Exiteistä". Bonus-alue päättyy joko sormuslaskurin mennessä 0 tai pelaajan osuessa uloskäyntiin (Exit). Mahdolliset voitetut bonukset voivat mm. hidastaa (kenttävalikko) houkutusrulettia tai oikeuttavat vapaaseen valintaan Combi Catcherista. Myös Sonic Advance -pelissä on vastaava bonus-alue, mutta ainoat objetit ovat sormukset ja pommit.

Erikoisalueet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoisalueille pääsee vain maalialueen suurten sormusten kautta, mutta pelaajalla tulee olla vähintään 50 sormusta kerättynä päästäkseen erikoisalueelle. Kun pelaaja saa kaikki 6 Kaaossormusta, erikoisalueet alkavat alusta "wireframe"-tyylisinä. Erikoisalueella pelaaja kulkee kuusikulmion muotoisessa, täysin 3D maailmassa, keräten tietyn määrän sinisiä kehiä ("Blue Spheres"). Sormukset toimivat aikana laskien kerätystä määrästä kohti nollaa, tai kunnes pelaaja putoaa pois alueelta jolloin erikoisalue päättyy. Pelaajan läpäistessä erikoisalueen hän saa Kaaossormuksen (Chaos Ring) joita on kaikkiaan kuusi. Toisin kuin muissa Sonic-peleissä, näiden erikoisesineiden kerääminen ei avaa erikoisvoimia (kuten 7 kaaossmaradin kerääminen avaa Super-muodot), mutta pelaaja saa parhaan lopun pelilleen Sonicin ja Tailsin tehdessä cameorooli-esiintymisen.

Tämä on ensimmäinen peli, jossa Team Chaotix esiintyy. Ryhmässä on 5 jäsentä (toisin kuin Sonic Heroes-pelin Team Chaotixissa):

Lisäksi pelattavina hahmoina on myös Heavy ja Bomb-nimiset robotit.

Vector ja Charmy olivat seuraavan kerran pelattavia hahmoja vasta 2004 Sonic Heroes-pelissä, Espio sen sijaan esiintyy Sonic The Fighters-pelissä pelattavana hahmona, hänkin on mukana Sonic Heroes-pelissä. Peli on Heavyn ja Bombin ainoa esiintyminen. Jokaisella hahmolla on omat erikoisominaisuutensa, Knuckles osaa edelleen liitää ja kavuta seiniä kuten Sonic & Knucklesissa. Espio kykenee kiipeämään seinien lisäksi myös katossa ja palloksi kääriytymisen sijaan Spin Dash-liikettä suoritettaessa hän vääntyy tornaadoksi ja voi tuhota suojautumattomia vihollisia juoksemalla päätä pahkaa niitä kohti täydessä vauhdissa. Mighty on pelin nopein juoksija ja hän kykenee kiipeämään seiniä jaloillaan ja puskemaan itseään ylemmäs. Vector taas on Chaotixin suurin hahmo. Hän kykenee syöksähtämään ilmassa ja kipuamaan seinien päälle. Charmy on pelin pienin hahmo, mutta hänen kykynsä lentää on hänen suurin etunsa muihin hahmoihin nähden.

Heavy ja Bomb väittävät olevansa tri. Robotnikilta karanneita robotteja, jotka haluavat auttaa Chaotixia. He eivät voi olla valitut hahmonvalintaruudusta, mutta sen sijaan heidät valitaan combi catcher-laitteen avulla. Kumpikaan roboteista ei kykene hyökkäämään ja heidän nimensä kuvastavat heidän ominaisuuksiaan; Heavy (suom. Painava) on painava ja hidas, mutta tuhoutumaton ja kykenee tuhoamaan vihollisia ja monitoreja kävelemällä niitä kohti. Bomb (suom. Pommi) taas on pieni ja nopea, mutta räjähtää mikäli häneen osuu vahingoittaen sekä vihollista, että pelaajaa. Kummallakin nöistä hahmoista voi pelata yhtä aikaa vain, mikäli tasovalikko on aktivoitu pelin väritestin kautta. Heillä voi pelata normaalisti myös erikoistasoilla (Special Stages), mikäli partneri heittää sen erikoisaluesormukseen.

Pelin japanilaisen ohjekirjan mukaan tarina eroaa täysin "länsijulkaisusta". Japanilaisen ohjekirjan mukaan mystinen saari nousi merestä pian Sonic & Knuckles -pelin tapahtumien jälkeen. Tri. Robotnik löysi saaren ja löysi sieltä mystisen sormuksen ja kirjoituksia Kaaossormuksista, muinaiset sormukset joihin on valettu Kaaossmaragdien energiaa. Löytääkseen nämä erikoiset sormukset, hän rakensi saarelle tukikohtansa, Newtronic Highn. Myös Mighty, Espio, Vector ja Charmy Bee saapuvat saarelle ja tri Robotnik ja Metal Sonic vangitsevat heidät Robotnikin Combi Catcher -laitteeseen. Oudosta saaresta kiinnostunnut Knuckles saapuu myös saarelle ja onnistuu pelastamaan Espion. Yhdessä he lähtevät estämään Robotnikia saamasta haltuunsa Kaaossormuksia.

Julkaisun jälkeen peli sai sekavia arvosteluita pelaajilta sekä kriitikoilta. Osa ylisti pelin grafiikkaa ja musiikkia ollen 32Xn parhaita pelejä. Osa taas kritisoi peliä sen kuminauhatyylisistä fysiikoista ja partneri-systeemiä, sekä kritisoivat myös maailmojen välisten kenttien keskeistä vaihtelun puutetta.

Sonic Crackers

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Knuckles’ Chaotix -pelin prototyyppiversio, joka tunnetaan nimellä Sonic Crackersin varhainen prototyyppi Sega Mega Drivelle.

Uudelleenjulkaisut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä suunniteltiin otettavan mukaan Sonic Gems Collection -peliin, mutta lopulliseen peliin se ei tullut.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]