Sega

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sega Games Co., Ltd
Sega logo.svg
Yritysmuoto tytäryhtiö
Lajityyppi Videopeliteollisuus
Perustettu Standard Games (1940)[1]
Service Games (1951)[2]
Sega Enterprises (1965)
Sega Corporation (2000)
Perustaja Raymond Lemaire, Richard Stewart
Avainhenkilöt Hajime Satomi CEO
Okitane Usui Presidentti
Mike Hayes Sega Westin Presidentti ja CEO
Kehittäjät
Yu Suzuki
Takashi Iizuka
Kotipaikka Alkuperäinen toimisto
Ōta, Tokio, Japani
Kansainväliset toimistot
San Francisco, Kalifornia, USA
Brentford, Lontoo, Iso-Britannia
Sydney, Australia
Seoul, Etelä-Korea
Vancouver, Kanada
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala videopelit
arcadepelit
kolmannen osapuolen julkaisija
Tuotteet Sonic the Hedgehog-sarja
Phantasy Star-sarja
Virtual Fighter-sarja
Puyo Puyo-sarja
Shining-sarja
The House of Dead-sarja
Sakura Wars-sarja
Valkyria Chronicles-sarja
Super Monkey Ball-sarja
Yakuza-sarja
Virtual Tennis-sarja
Total War-sarja
Football Manager-sarja
Shinobi-sarja
Konsolit
SG-1000
Sega Master System
Mega Drive/Genesis
Sega Game Gear
Sega Mega-CD
Sega 32X
Sega Saturn
Sega Dreamcast
Nettotulos Nousua 41,5 miljoonaa Jeniä (2011)
Henkilökuntaa 2 600 (2009)
Emoyhtiö Sega Sammy Holdings
Omistaja Itsenäinen
(1940–1969)
Gulf+Western (Viacom)
(1969–1984)
Bally Manufacturing
(1984)
CSK Holdings Corporation
(1984–2004)
Sega Sammy Holdings(2004–edelleen)
Kotisivu

Sega Corporation (Japan)
Sega of America
Sega Europe


Sega Games Co., Ltd. (jap. 株式会社セガ) (lyhenne sanoista Service Games), ja virallisesti tyyliteltynä SEGA on videopelien ja videopelialustojen kehittämiseen ja julkaisuun keskittynyt yritys.

Yhtiö perustettiin alun perin nimellä Standard Games vuonna 1940 Havaijilla, jossa yhtiö valmisti pelikoneita, flippereitä ja muita ajantappovälineitä Yhdysvaltain armeijan tukikohdissa työskenteleville sotilaille. Paljon myöhemmin tästä kumpusi myös yhtiön nimi Service Games joka tukikohdan väen suissa lyheni SeGaksi. Vuonna 1952 yhtiö siirsi päämajansa ja suurimman osan toiminnastaan Japanin Tokioon. Segan Pohjois-Amerikan päämaja sijaitsee Los Angelesissa ja Euroopan yksikkö Lontoossa.

Sega tuli 1980-luvulta asti tunnetuksi kolikkopelien valmistajana (muun muassa Outrun). Sega alkoi 1980-luvun loppupuolella kilpailla Nintendon kanssa videopelimarkkinoiden mahdista ja kilpailu kesti lähes vuosikymmenen. Lopulta uusien kilpailijoiden, kuten Sonyn ja Microsoftin, ilmaantuessa kuvioihin niukka menestys ja taloudelliset vaikeudet ajoivat Segan konsolimarkkinoilta.

Ennen vuotta 1990 Segan maskotti oli Alex Kidd, mutta Sega Mega Drivella debytoinut Sonic korvasi kyseisen hahmon Segan maskottina. Sonic on edelleen Segan suosituin ja tunnetuin hahmo, ja Sega Mega Drive on edelleen Segan kaupallisesti menestynein konsoli, sillä 1990-luvun alussa se onnistui myymään Yhdysvalloissa paremmin kuin Nintendon Super Nintendo Entertainment System, vaikkakin jäi lopulta hyväksi kakkoseksi vuonna 1994.

Vuonna 2010 Sega poisti markkinoilta Sonic the Hedgehog -pelisarjan peleistä ne, jotka olivat saaneet ristiriitaisen tai huonomman keskiarvosanan Metacriticiltä.[3]

Muita Segan konsoleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sega julkaisi jo 1980-luvun alussa ensimmäiset kotitietokoneensa, mutta vasta Nintendon 8-bittisen konsolin herätettyä videopelialan jälleen henkiin vuoden 1983 romahduksen jälkeen Sega motivoitui todella kamppailemaan alan herruudesta. Tämän aikakauden vähemmän tunnettuja Sega-konsoleita edustivat SC-3000, SG-1000, SG-1000 Mark II sekä SG-1000 Mark III. Vaikka Sega Master System oli Segan tehokkain 8-bittinen konsoli, ei se missään vaiheessa kamppailut Nintendo Entertainment Systemin kanssa pelaajien suosiosta. Sega Mega Drive oli Segan kaupallisesti menestynein konsoli. Segan värillistä käsikonsolia Sega Game Gearia on aina pidetty Segan pahimpana virhesijoituksena. 32-bittinen Sega Saturn kilpaili jonkin aikaa nousuaan tekevää Sonyn PlayStationia vastaan, mutta sen myynti jäi Euroopassa pieneksi ja lopulta pelintekijät menettivät kiinnostuksensa.

Segan viimeiseksi konsoliksi jäi Sega Dreamcast, joka pärjäsi hyvin jonkin aikaa ja jolla esimerkiksi tehtiin ensimmäinen varteenotettava kokeilu siirtää Sonic the Hedgehog kolmiulotteiseen muotoon, mutta lopulta PlayStation 2 söi Segan markkinat. Harrastajat pitävät yleisesti Dreamcastin pelivalikoimaa poikkeuksellisen laadukkaana, joskin menestyneempiä konsoleita niukempana. Menestyneimmät nimikkeet ovat Sonic Adventure ja Shenmue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]