PlayStation 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PlayStation 2
PlayStation 2 logo.svg
Alkuperäinen PlayStation 2 (vasemmalla) ja myöhempi slimline-malli (oikealla) muistikortin ja ohjaimen kanssa.
Alkuperäinen PlayStation 2 (vasemmalla) ja myöhempi slimline-malli (oikealla) muistikortin ja ohjaimen kanssa.
Kehittäjä Sony
Tuotesarja PlayStation
Sukupolvi Kuudes sukupolvi
Julkaisu
 • EU 24. marraskuuta 2000
 • JP 4. maaliskuuta 2000
 • NA 26. lokakuuta 2000
Valmistus lopetettu 4. tammikuuta 2013
Valmistusmaa Japani
Laitteisto CPU: 64-bittinen "Emotion Engine" (294,912 MHz alkuperäisessä mallissa, 299 MHz ohuessa mallissa)
GPU: 147 MHz "Graphics Synthesizer"
Muisti 32 Mt (RDRAM)-keskusmuistia
Tallennusväline DVD-ROM
Lisälaitteet Useita, mm. DVD-kaukosäädin, kiintolevy, EyeToy-kamera, SingStar-mikrofonit, Guitar Hero-kitaraohjain, tanssimatto
Liitettävyys 100 Mbit Ethernet/modeemi (adapteri tarvitaan SCPH-10000-50000 -malleissa), 2 × USB 1.1, 1 × IEEE 1394
Verkkopalvelu Dynamic Network Authentication System
Myydyt yksiköt 153,68 miljoonaa [1]
Myydyin peli Grand Theft Auto: San Andreas, n. 17,33 miljoonaa kpl (tilanne 27. huhtikuuta 2014)[2]
Pelit Luettelo PlayStation 2 -peleistä
Taaksepäin yhteensopivuus PlayStation
Edeltäjä PlayStation
Seuraaja PlayStation 3
Kotisivut www.playstation.com/
Gamepad.svg
Lisää videopeliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

PlayStation 2 (jap. プレイステーション2, virallinen lyhenne PS2) on Sonyn valmistama kuudennen sukupolven pelikonsoli. Konsolin edeltäjä on PlayStation ja sen seuraaja PlayStation 3. PlayStation 2:n kehittäminen julkistettiin huhtikuussa 1999, ja se julkaistiin ensin Japanissa 4. maaliskuuta 2000. Sen pääkilpailijat olivat Segan Sega Dreamcast, Microsoftin Xbox ja Nintendon Nintendo GameCube.

PS2 on maailman myydyin pelikonsoli: vuoden 2010 marraskuuhun mennessä sitä oli myyty yli 147 miljoonaa kappaletta.[3]

Alun perin konsolin eliniän piti olla 10 vuotta, mutta Sonyn mukaan se tulee kestämään niin kauan kuin kehittäjät tekevät sille uusia pelejä ja sekä konsoli että sen pelit myyvät.[4] PlayStation 2:n valmistus lopetettiin 4. tammikuuta 2013.[5]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sony julkisti suunnitelmansa tuolloin vielä nimeämättömästä seuraavan sukupolven PlayStation-konsolista maaliskuussa 1999. Saman vuoden E3-messuilla konsolista paljastettiin vielä joitain yksityiskohtia, mutta esillä ollut yksikkö ei ollut vielä toimiva laite.[6] Julkistamisen ja julkaisun väliset kuukaudet olivat epävarmaa aikaa, sillä Sonyn järjestämässä ”PlayStation Festival 2000” -tapahtumassa esiteltyjen pelien varhaiset ennakkonäytökset eivät saaneet erityisen hyvää vastaanottoa.[7] Lisäksi pelikehittäjien sisäpiiriläisten mukaan pelien kehittäminen konsolille oli vaikeaa.[7] Vuoden 2000 E3-messuilla esiteltiin joitain PlayStation 2 -pelejä, joista huomattavimpia olivat Onimusha: Warlords ja Metal Gear Solid 2:n esittelyvideo.[7][6][8] Sony myös paljasti PS2:n Yhdysvaltojen julkaisupäivän olevan 26. lokakuuta 2000.[9][7]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun PlayStation 2 julkaistiin Japanissa 4. maaliskuuta 2000, kauppoihin toimitetut yksiköt myytiin loppuun jo ennen virallisen myyntiajan alkamista.[6] Seuraavana päivänä Sonyn 980 000 konsolin varasto myytiin loppuun.[6] Maaliskuun loppuun mennessä PS2-konsoleita oli myyty 1,4 miljoonaa kappaletta; myyntiä rajoittivat valmistusviiveet.[6] Syy PS2:n suosioon julkaisuvaiheessa oli sen DVD-elokuvien toisto-ominaisuus: konsolille ei ollut saatavilla hyviä pelejä moneen kuukauteen julkaisun jälkeen,[10] mutta DVD-ominaisuus teki siitä markkinoiden halvimman DVD-soittimen.[11]

PS2 julkaistiin Yhdysvalloissa 26. lokakuuta 2000, mutta valmistusviiveiden vuoksi konsoleita oli myynnissä vain 500 000.[10] Konsoleita toimitettiin 100 000 lisää viikoittain, mutta laite oli käytännössä loppuunmyyty maaliskuuhun 2001 saakka.[10] Suuren kysynnän vuoksi PS2-konsoleita myytiin huomattavilla summilla verkkohuutokaupoissa: yhdysvaltalaisessa eBay-verkkohuutokaupassa konsoleita ostettiin yli tuhannen dollarin kappalehintaan.[10] Toisin kuin Japanissa, pelivalikoima oli julkaisuvaiheessa laaja.[10]

Euroopassa PlayStation 2 julkaistiin 24. marraskuuta. Suurin osa 200 000 konsolista myytiin loppuun ennakkotilauksilla.[12]

Verkkoadapteri ja PS2 Slim[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sony ei konsolin ensimmäisinä vuosina juuri panostanut verkkopelaamiseen, mutta tämä muuttui Xbox Liven julkaisun myötä. Sony julkaisi PlayStation Network Adapterin vuoden 2002 lopussa kilpaillakseen Microsoftin kanssa.[12] Vaikka sekä Sony että Nintendo lähtivät verkkopelikilpailuun myöhään ja käyttivät hajautettua mallia, jossa pelipalvelinten ylläpito oli kehittäjien vastuulla, Sonyn yritys teki verkkopelaamisesta yhden PS2:n myyntivalteista.

Syyskuussa 2004, hieman ennen Grand Theft Auto: San Andreasin julkaisua, Sony julkisti uuden, ohuemman PS2-mallin. Valmisteluna uusien mallien (SCPH-70000-90000) julkaisua varten Sony lopetti vanhempien mallien (SCPH-30000-50000) valmistamisen antaakseen jakeluyritysten tyhjentää varastonsa niistä. Uuden mallin valmistus kuitenkin myöhästyi Sonyn aliarvioitua kysynnän, mikä johti konsolin huonoon saatavuuteen vanhempien mallien loputtua. Ongelma kasvoi venäläisen öljytankkerin juututtua Suezin kanavaan, mikä esti PS2-konsoleita kuljettavaa laivaa pääsemästä Isoon-Britanniaan. Tämän vuoksi yhden marraskuun viikon aikana Isossa-Britanniassa myytiin 6 000 PS2-konsolia, kun sitä edellisellä viikolla niitä oli myyty 70 000 kappaletta.[13] Pohjois-Amerikassa yli 1 700 kaupassa oli pulaa PS2-konsoleista päivää ennen joulua.

Alun perin konsolin eliniän piti olla kymmenen vuotta, mutta Sonyn mukaan se tulee kestämään niin kauan kuin kehittäjät tekevät sille uusia pelejä ja sekä konsoli että sen pelit myyvät.[4]

Laitteiston ja ohjelmiston yhteensopivuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PlayStation 2 -pelejä levitetään CD-ROM- ja DVD-ROM-levyillä. Laite pystyy toistamaan CD-äänilevyjä ja DVD-elokuvia, minkä lisäksi se on taaksepäin yhteensopiva PlayStation-pelien kanssa. PS2 toimii myös PlayStationin muistikorttien ja ohjainten kanssa, vaikkakin muistikortit toimivat vain PS1-pelien kanssa ja ohjaimet eivät välttämättä tue kaikkia toimintoja (kuten analogisia näppäimiä) PS2-peleissä.

PlayStation 2:n DVD-ROM-levy

PS2:n DualShock 2 -ohjain on pohjimmiltaan PS1:n DualShockin päivitetty versio, joka sisältää analogisen paineentunnistuksen näppäimissään.[14] Kuten edeltäjässäänkin, DualShock 2 -ohjaimessa on värinätoiminto.

PlayStation 2 -muistikortti.

PlayStation 2 -muistikortit ovat kooltaan 8 MB, 16 MB, 32 MB, 64 MB ja 128 MB. Sony käyttää muistikorteissaan MagicGate-salausta. Tämä vaatimus esti muistikorttien valmistamisen niiltä kolmansilta osapuolilta, jotka eivät olleet ostaneet lisenssiä MagicGate-salausta varten. Salaamattomille muistikorteille voi tallentaa PlayStation-tallennuksia, mutta PlayStation-pelit eivät voi kirjoittaa eivätkä tallentaa tällaisille muistikorteille – tämäntyyppisiä kortteja voi käyttää vain varmuuskopiointia varten. On olemassa useita muiden kuin Sonyn valmistamia muistikortteja, joissa on enemmän tallennustilaa kuin 8 MB. Niiden käyttöä ei kuitenkaan tueta virallisesti, eikä yhteensopivuudesta ole takuuta.

Konsolissa on myös USB- ja IEEE 1394 (i.Link) -portit. Yhteensopivuus USB- ja IEEE 1394 -laitteiden kanssa riippuu laitetta tukevasta ohjelmistosta. PS2:n BIOS ei esimerkiksi pysty lataamaan ISO-levykuvaa USB-tikulta tai käyttämään USB-tulostinta, koska näitä toimintoja ei ole sisällytetty käyttöjärjestelmään. Gran Turismo 4 taas on ohjelmoitu tallentamaan kuvakaappauksia USB-tallennuslaitteelle ja tulostamaan kuvia tietyillä USB-tulostinmalleilla.

Konsolin takaosan laajennuspaikkaan (”Expansion Bay”) voi asentaa PlayStation 2 -kovalevyn, ja tätä vaadittiin joidenkin pelien, kuten Final Fantasy XI:n, pelaamiseen.[15] Kovalevyn pystyi asentamaan vain tiettyihin malleihin (30000- ja 50000 -mallit). Artdink ilmoitti sen A-Train-junasimulaattorista version PS2-konsolille, joka on suunniteltu kovalevyn kanssa käyttöön.[16]

Kaikkien PlayStation 2 -konsolien ohjelmisto sisältää yhden kolmesta aluekoodista: Japani, Pohjois- ja Etelä-Amerikka tai Eurooppa. Levyt poikkeavat myös hivenen CD-ROM- ja DVD-ROM-standardeista, jotta kuluttajien olisi vaikeampaa luoda kopioita levyistä tai omaa ohjelmistoa järjestelmälle.

PlayStation 2:sta ilmestyi uusi versio (mallinumero SCPH-70000) vuonna 2004, joka on 75 % alkuperäistä pienempi ja esittelee teknisesti suurimpana erona vanhempaan versioonsa verrattuna sisäänrakennetun verkkoadapterin (”PStwo”). Tämä laite on julkaistu myös pinkkinä ja hopeana.

PS2:een saa myös Linux-käyttöjärjestelmän. Verkkokortilla pääsee pelaamaan verkkopelejä ostamalla erikseen verkkoadapterin. (Slim-mallissa on sisäänrakennettu verkkosovitin.)

Kuten PlayStationin, myös PlayStation 2:n ominaisuuksia voi laajentaa asentamalla siihen mod-piirin. Tällöin on mahdollista pelata muista maista tuotuja pelejä sekä pelejä, jotka eivät ole saaneet Sonyn virallista hyväksyntää. Myös pelien varmuuskopioiden pelaaminen onnistuu tällaisella piirillä. PlayStation 2:seen saa nykyään 128 MB -kokoisen kolmannen osapuolen muistikortin.

PlayStation 2:n suoritin – Emotion Engine

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PlayStation 2:lla ovat saaneet alkunsa eräät suositut pelisarjat, kuten God of War sekä Kingdom Hearts.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ilta-Sanomat: Tiedätkö mikä on maailman suosituin pelikonsoli?
 2. Tilt: Lista kaikkien aikojen myydyimmistä PS2-peleistä – Kuinka monta ikivihreää top 10 -listalta sinä omistat?
 3. Gibson, Ellie: PS2: The Insiders' Story 24. marraskuuta 2010. Eurogamer.net. Viitattu 16.1.2011. (englanniksi)
 4. a b Hruschak, PJ: PS2 turns nine, Sony says system’s “life cycle will continue” 28.10.2010. Gamertell.com. Arkistoitu 23.4.2011. Viitattu 21.1.2011. (englanniksi)
 5. Linnake, Tuomas: Ohi on: PS2:n valmistus päättyi 7.1.2013. Digitoday. Viitattu 8.1.2013.
 6. a b c d e L. Kent, Steven: PlayStation 2 Timeline (sivu 2) 18.2.2004. GameSpy. Viitattu 25.8.2011. (englanniksi)
 7. a b c d McCarthy, Dave: PlayStation - The total history (part 2) 22.11.2006. Eurogamer. Viitattu 25.8.2011. (englanniksi)
 8. E3 Chronicles: The First 10 Years - 2000 13.5.2005. Armchairempire. Viitattu 25.8.2011. (englanniksi)
 9. Sony’s Biggest E3 Announcements Ever 22.11.2006. PlayStationLifeStyle.net. Viitattu 25.8.2011. (englanniksi)
 10. a b c d e L. Kent, Steven: PlayStation 2 Timeline (sivu 3) 18.2.2004. GameSpy. Arkistoitu 4.6.2004. Viitattu 25.8.2011. (englanniksi)
 11. Stevens, Rob: Why PS2 Succeeded, and Why PS3 Will Fail 23.8.2006. Geralive. Viitattu 25.8.2011. (englanniksi)
 12. a b L. Kent, Steven: PlayStation 2 Timeline (sivu 4) 18.2.2004. GameSpy. Viitattu 25.8.2011. (englanniksi)
 13. Elliott, Valerie; Theodoulou, Mike; Editor, Consumer: PS2 history The Times. 9.12.2004. Times Online. Viitattu 21.1.2011. (englanniksi)
 14. Zdyrko, Dave: Dual Shock 2 Review IGN.com. 27.9.2001. Viitattu 30.4.2011. (englanniksi)
 15. Kasavin, Greg: Final Fantasy XI Review uk.gamespot.com. 24.3.2004. Arkistoitu 21.7.2011. Viitattu 30.4.2011. (englanniksi)
 16. ARTDINK ANNOUNCES A-TRAIN EXPANSION IGN. Viitattu 9.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]