Ratchet & Clank (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratchet & Clank
Kehittäjä Insomniac Games (2002–)
High Impact Games (2007–2008)
Sanzaru Games (2009)
Nihilistic Software (2011)
Idol Minds (2012–2013)
Tin Giant (2012)
Mass Media (2014)
Lajityyppi seikkailupeli, tasohyppely, toimintapeli
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Portable, PlayStation Vita, PlayStation 5
Ensijulkaisu Ratchet & Clank (2002)
Viimeisin julkaisu Ratchet & Clank: Rift Apart (2021)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Ratchet & Clank on Insomniac Gamesin kehittämä seikkailu- tasohyppely- ja toimintapelisarja. Pelisarjaan kuuluu 18 peliä, joista osa on julkaistu käsikonsoleille, ja yksi mobiililaitteille. Peleissä ohjataan pääasiassa Ratchetia, joka kantaa ystäväänsä Clankia selässään. Toimimalla yhdessä käyttämällä erilaisia aseita ja varusteita he onnistuvat ratkaisemaan ongelmia ja pähittämään vihollisensa.

Ratchet & Clankin kansikuva.

Alkuperäisen Ratchet & Clank -sarjan pelit (PS2 ja PS3)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ratchet & Clank (2002)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Ratchet & Clank

Vuonna 2002 ilmestynyt sarjan ensimmäinen osa Ratchet & Clank alkaa Veldin-planeetalta, jossa mekaanikko Ratchet asuu haaveillen avaruudessa seikkailusta, samalla rakentaen omaa avaruusalustaan. Samaan aikaan Quartu-planeetalla pelin antagonistin, puheenjohtaja Drekin omistama robottitehdas tuottaa vääränlaisen robotin, jolle pian selviää Drekin suunnitelma rakentaa uusi planeetta hänen omalle kansalleen repimällä valtavia palasia muista planeetoista. Robotti onnistuu pakenemaan, mutta tekee pakkolaskun Veldinille. Ratchet löytää robotin, ja nimeää hänet Clankiksi. Kun Clank kertoo Ratchetille Drekin suunnitelmista, lähtevät he yhdessä pysäyttämään hänen aikeensa.

Ratchet & Clank 2 : Going Commando

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Ratchet & Clank 2

Ratchet & Clank 2 (2003) sijoittuu jonkin aikaa edellisen pelin tapahtumien jälkeen. Ratchetia ja Clankia haastatellaan TV:ssä heidän sankariteostaan, kunnes eräässä toisessa galaksissa toimivan suuryrityksen, Megacorpin johtaja, Abercrombie Fizzwidget näkee lähetyksen ja siirtää heidät avaruusristeilijälleen. Hän pyytää heiltä apua erään varastetun koekappaleen palauttamiseen. Ratchet saa kattavan taistelukoulutuksen matkan varrella.

Ratchet & Clank 3

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Ratchet & Clank 3

Ratchet & Clank 3 (2004) alkaa, kun Ratchet ja Clank nauttivat vapaa-ajastaan hulppeassa asunnossaan edellisen pelin tapahtumien jälkeen. Pian heille kuitenkin selviää, että Thyrranoid-sotajoukot ovat laukaisseet invaasion Ratchetin kotiplaneetalle, Veldinille. Hyökkäyksen takana on paha robotti, tohtori Nefarious, jonka tavoitteena on muuttaa kaikki elävät olennot roboteiksi. Ratchet ja Clank palaavat takaisin Solana-galaksiin, ja yhdessä galaktisten rangereiden avulla he taistelevat Thyrranoid-armeijaa vastaan.

Ratchet: Gladiator

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Ratchet: Gladiator

Ratchet Gladiator vie pelisarjan synkempään suuntaan. Ratchet kaapataan ilkeän mediamoguli Gleeman Voxin käskystä suosittuun holovid-ohjelmaan nimeltään Dreadzone. Ratchetin täytyy taistella pitääkseen itsensä ja ystävänsä elossa. Dreadzonen säännöt kieltävät Clankia auttamasta ystäväänsä, mutta Clank toimii pelissä Ratchetin tehtävien ohjaajana, joka antaa neuvoja ja henkistä tukea. Ratchetin kaulaan on asennettu niin kutsuttu Deadlock Collar, joka antaa tuskallisen sähköiskun hänen yrittäessään paeta. Gleeman Vox voi kuitenkin räjäyttää sen ja Ratchetin napin painalluksella. Lopulta Ratchetin täytyy yrittää pelastautua ja saattaa Vox-Networks tuhoon, jotta galaksi olisi turvallisempi paikka. Gladiatorissa Ratchetin apuna on kaksi taistelurobottia, jotka auttavat Ratchetiä pyörittämään nodecrankeja ja hakkeroimaan ns. Hacker Orbeja jne. Boteille on mahdollista ostaa lisäpäivityksiä sekä värjätä ja ostaa uusia päitä. Pelissä on myös cooperative-pelimuoto eli tarinaa pelataan kaksin, mutta toisin kuin yksinpelimoodissa, siinä ei ole taistelurobotteja pelaajien apuna, vaan kaveri ohjastaa aluksi Alfa Clankia tai jotakin muuta pelisarjan hahmoa.

Ratchet & Clank: Size Matters

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

High Impact Games julkaisi vuonna 2007 Ratchet & Clank -pelin PlayStation Portablelle, jonka jälkeen kyseinen peli julkaistiin myöhemmin PlayStation 2:lle. Peli on saanut paljon hyviä arvosteluja, kuten muutkin Ratchet & Clank -sarjan pelit. Peli alkaa, kun Ratchet ja Clank tapaavat pikkutytön, joka aikoo tehdä kouluun esitelmän Ratchetista. Juoni huipentuu, kun salaperäiset teknomiitit nappaavat tytön. Pelissä käytetään kutistussädettä, jolla voi tutkia teknomiittien maailmankaikkeutta. Pääpomo pelissä on keisari Otto Destruct, joka aikoo tehdä Ratchet-klooniarmeijan, jotta hän saisi galaksin älykkäimmät olennot aivojensiirtokoneeseensa. Otto huijaa jo monesta Ratchet and Clankista tuttua Captain Qwarkia, että hän olisi muka Qwarkin isä. Pelin aseita mm. happohanska (pommiase), moukutin (pistooli), tärinäättöri (suurin osa aseista on edellisistä peleistä). Pelin tekstityksen saa myös suomen kielelle. Pelissä on moninpeli, jossa on neljä eri kenttää ja kaksi pelimuotoa; rautalombax, jossa voi toimia yhdessä tai olla vastakkain, toinen pelimuoto on lipunryöstö, jossa pitää varastaa vihollisen lippu ja viedä se omaan tukikohtaan.

Ratchet & Clank Future

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet & Clank: Tools of Destruction

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet & Clank: Tools of Destruction julkaistiin PlayStation 3:lle 14. marraskuuta 2007. Peli on sarjan ensimmäinen kokonaan suomeksi puhuttu osa. Hahmoja on kehitetty hieman takaisinpäin kohti ensimmäisen pelin kepeyttä. Kehitys aloitettiin kun Resistance: Fall of Man valmistui marraskuussa 2006. Peli alkaa siitä, kun ilkeä keisari Tachyon hyökkää planeetta Kerwanin Metropolis-kaupunkiin tuhotakseen Ratchetin. Ratchet ja Clank selviävät nipin napin Tachyonin joukoilta kaappaamalla keisari Tachyonin aluksen, jolla he joutuvat Polaris-nimiseen galaksiin. Clank alkaa nähdä mystisiä otuksia, zoneja, joilta hän kuulee Lombaxien salaisuudesta. Ratchet ja Clank aloittavat etsimisen uusien ystäviensä Talwynin, Cronkin ja Zephyrin kanssa. Ratchetia vastassa on myös grogia juova avaruusmerirosvokapteeni Slag. Pelin lopussa Ratchet voittaa Tachyonin ja zonit sieppaavat Clankin.

Ratchet & Clank: Quest for Booty

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet & Clank: Quest for Booty jatkaa tarinaa siitä, mihin pelin edellinen osa jäi. Seikkailu alkaa, kun Ratchet ja Talwyn saavat Iris-supertietokoneelta vihjeen Clankin olinpaikasta. Heitä kehotettiin etsimään kapteeni Angstrom Darkwater, kirottu merirosvo, joka saattaa tietää tien salaperäisten zonien luo. Niinpä Ratchet ja Talwyn suuntaavat kohti Drogol-sektorilla sijaitsevaa Merdegraw-planeettaa. Planeetalla he kohtaavat tuttunsa Ruoste-Peten, joka myös etsii kapteeni Darkwateria. Kömmähdykseksi Ruoste-Pete herättää Darkwaterin pistämällä Slagin pään hänen vartaloonsa, mutta Slag ja Darkwater yhdistyivät yhdeksi robotiksi, joka muuttuu välillä Slagiksi ja Darkwateriksi. Lopulta tämä robotti aikoo ryöstää Hoolefar Islandin, mutta Ratchet tuhoaa Slagin ja Darkwaterin yhdistelmän. Slag kuitenkin selviää Ruoste-Peten kanssa. Pelin aikana Ratchet näki Clankin toisessa maailmassa, ja pelin lopussa Ratchet saa Clankin olinpaikan koordinaatit, jotka viittaavat tri. Nefariuksen uuteen maailmaan.

Peli tuli PlayStation Storeen ja Blu-Raylle 21. elokuuta 2008.

Ratchet & Clank: A Crack in Time

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet & Clank -peli, jossa Ratchet yrittää pelastaa Clankin tohtori Nefarioukselta. Pelissä taistellaan universumin mahtavinta asetta, aikaa vastaan. Peli alkaa, kun Clank herää suuren kellon sisällä ja pakenee tohtori Nefarioukselta. Samaan aikaan Ratchet yhdessä kapteeni Qwarkin kanssa joutuu aika-aaltoon. He putoavat Quantos-planeetalle. Törmäyksessä Aphelion vaurioituu, ja he joutuvat hankkimaan zoneja korjaamaan sen. Pelin myöhemmissä planeetoissa Clank palaa Ratchetin luo. Ratchet tapaa ennen tätä mystisen lombaxin, Alister Azimuthin, joka haluasi palauttaa lombaxit takaisin virheensä takia. Lopussa kuitenkin kelataan aikaa ja tavataan jo alussa esiintynyt Flint Vorselon, Nefariouksen palkkasoturi.

Julkaistu syksyllä 2009.

Ratchet & Clank: Nexus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Ratchet & Clank: Nexus

Ratchet & Clank: Nexus päättää Tools of Destruction -pelin aloittaman Future-saagan. Peli julkaistiin marraskuussa 2013.

Muut sarjan osat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet & Clank: Going Mobile

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 julkaistiin matkapuhelimella pelattava Ratchet & Clank: Going Mobile. Peli ei edellisistä sarjan peleistä poiketen ole Insomniac Gamesin vaan Handheld Gamesin kehittämä. Pelissä Ratchet ja Clank joutuvat puhelimen sisälle.

Ratchet & Clank: Clone Home

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mobiilialustalle tehty peli, jonka kehitys lopetettiin kesken. Julkaisuaikataulu olisi ollut vuonna 2006.

Secret Agent Clank

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Secret Agent Clank

Secret Agent Clank on High Impact Gamesin tuottama peli PlayStation Portablelle. Peli poikkeaa paljon entisistä Ratchet & Clank -peleistä.

Pelissä voi pelata Ratchetilla, Gadgeboteilla, Qwarkilla ja tietenkin itse Clankilla. Juoni alkaa siitä, kun Ratchet joutuu vankilaan epäiltynä galaksin arvokkaimman timantin varastamisesta Boltaire-museosta. Clankin tehtävänä on pelastaa Ratchet, joka on laittomasti pidätetty epämääräisissä olosuhteissa. Clank lähtee hakemaan ystävälleen oikeutta, ja matka vie hänet eri puolille avaruutta erikoisvartioiduista vankiloista aina tähtienvälisille kasinoille saakka. Clank voi turvautua omaan kamppailulajiinsa (Clank-Fu), ja hänellä on käytössään monia vempaimia kuten rusettirangi ja holomonokkeli. Clank pääsee myös hurjastelemaan urheiluautoilla, pikaveneillä ja lumilaudoilla. Apunaan Clankilla on kaksi pelattavaa sivuhahmoa: jakoavaintaan heilutteleva Ratchet ja tunaroiva supersankari Captain Qwark, joka kirjoittaa oman elämäkertansa vieden kaiken kunnian Clankilta seuraten tätä ympäri galaksia. Pelissä esiintyy myös Clankin vanha tuttu Klunk, joka on myös pelin päävastus.

Tällä kertaa High Impact Games ei tuonut mukanaan moninpelimahdollisuutta, sillä heidän suunnitelmansa oli keskittyä ainoastaan hyvän yksinpelin tekemiseen. Peli ilmestyi 2008 heinäkuussa PSP:lle. Myöhemmin Sanzaru Games teki pelistä PS2-version.

Ratchet & Clank: All 4 One

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet & Clank: All 4 One julkaistiin PlayStation 3:lle lokakuussa 2011. Peliä voi pelata yksin tai yhteensä kolmen muun pelaajan kanssa. Hahmoina ovat Ratchet, Clank, Qwark ja tohtori Nefarious, joista kullakin on omat erityisaseensa, joskin erot hahmojen välillä ovat pääosin visuaalisia.

Playstation Move Heroes

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Playstation Move Heroes

Playstation Move Heroes julkaistiin 25. maaliskuuta 2011 Playstation 3:lle. Pelissä Playstationin kuusi suurinta sankaria (Ratchet, Clank, Sly, Bentley, Jak ja Daxter) lyödään yhteen. Pelin alussa Ratchet ja Clank taistelevat suurta tappajarobottia vastaan, jolla ei ole hyvät mielessä. Kesken taistelun Racthet ja Clank siepataan toiseen maailmaan. Jakin ja Daxterin maailmassa Jakin auto on otettu valtaan ja he taistelevat sitä vastaan, ja auton tuhoudutta heidät siepataan toiseen maailmaan. Sly ja Bentley, kotikaupungissaan Pariisissa ovat aikeissa vapauttaa Murrayn tarkimmin vartioidusta vankilasta. Juuri kun Slyn köysi katkeaa, aika pysähtyy ja heidät siirretään samaan maailmaan Ratchetin, Clankin, Jakin ja Daxterin kanssa. Pelin tarkoitus on auttaa heidät pois sieltä. Pelissä on erilaisia tasoja, jotka pitää saada läpi, esim. yhdessä tasossa pitää keilata ja toisessa taas pitää ohjata frisbeetä.

The Ratchet & Clank: Trilogy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Ratchet & Clank Trilogy julkaistiin 27. kesäkuuta 2012 PlayStation 3:lle. Se sisältää kaikki kolme alkuperäistä PlayStation 2:n Ratchet & Clank -peliä. Grafiikat tukevat 3D- ja 1080p-muotoja. Pelissä on myös Ratchet & Clank 3:n moninpeli internetin kautta.

Ratchet & Clank: Q-Force

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Ratchet & Clank: QForce

Ratchet & Clank: Q-Force (Pohjois-Amerikassa Full Frontal Assault) julkaistiin 30.11.2012 PS Storeen PS3-konsolille ja PS Vitalle (tulee myös Blu-Ray Discille Euroopassa). Peli palaa kolmannen persoonan kameraan, kuten alkuperäisessä sarjassa, ja sisältää moninpelitilan. Pelissä on sama moottori kuin All 4 One:ssa, eli Insomniac Engine. Insomniac Games ilmoitti pelin juhlistavan sarjan kymmenettä vuosipäivää. Peli tukee myös Cross-Play:tä ja Cross-Savea.

Ratchet & Clank (2016)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet & Clank on vuonna 2016 PlayStation 4:lle ilmestynyt uusintaversio alkuperäisestä Ratchet & Clank -pelistä. Pelin tarinan pohjalta on myös tehty Ratchet & Clank -elokuva.

Ratchet & Clank: Rift Apart

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet & Clank: Rift Apart on ensimmäinen pelisarjan PlayStation 5:lle julkaistu osa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]