Jak X

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jak X
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija PlayStation Store
Ohjaaja Amy Hennig
Suunnittelija Elodie Hummel
Amy Hennig
Eric Ippolito
Hirokazu Yasuhara
Richard Lemarchand
Christopher Christensen
Taiteilija Bob Rafei
Säveltäjä Billy Howerdel
Dean Menta
Larry Hopkins
Ohjelmoija Neil Druckmann
Pelisarja Jak and Daxter
Pelimoottori Kinetica
Julkaistu

PlayStation 2

  • NA 18. lokakuuta 2005
  • AUS 26. lokakuuta 2005
  • EU 4. marraskuuta 2005
PlayStation 4
  • 6. joulukuuta 2017
Lajityyppi ajopeli, toimintapeli, räiskintäpeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ACB: PG
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12
USK: 6
Alusta PlayStation 2, PlayStation 4
Jakelumuoto DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Jak X (myös nimellä Jak X: Combat Racing) on Naughty Dogin kehittämä ajopeli Peli on julkaistu PlayStation 2:lle vuonna 2005 ja se on neljäs osa Jak and Daxter -sarjassa.

Autot olivat pienessä osassa jo sarjan edellisessä osassa, Jak 3:ssa. Ideaa kehitettiin eteenpäin, ja tuloksena on Jak X. Myös Naughty Dogin edellinen pelisarja, Crash Bandicoot, muuntui autopeliksi kolmannen osan jälkeen.

Vuonna 2017 peli julkaistiin PlayStation 4:lle ladattavana PS2-klassikkona.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin juoni käynnistyy kun Jak, Daxter, Torn, Ashelin ja Keira kutsutaan Krew'n tyttären, Raynin, toimesta Kras Cityyn. Siellä he Rayn mukaan luettuna juovat maljan Krew'n muistolle. Krew'n tekemä hologramminauhoite paljastaa kuitenkin viinin olevan myrkytettyä. Myrkky on tappavaa, joskin hitaasti vaikuttavaa, ja ainoa keino saada vastalääke on voittaa Kras Cityssä järjestettävät ajokilpailut. Näin Jak sotkeutuu mukaan Kras Cityn kuvioihin, eivätkä suinkaan kaikki ole mielissään uuden tiimin ajomenestyksestä.

Itse peli on kilpa-ajoa räiskinnällä maustettuna. Monet aseet muistuttavat Crash Team Racingissä esiintyneitä aseita. Esimerkiksi raketinheitin ja sähköpallo ovat vanhoja tuttuja. Erillisiä ratoja on yli 20, minkä lisäksi peliin on tehty "uusia" kenttiä näitä ratoja yhdistelemällä. Pelissä on perinteisen kilpa-ajon lisäksi useita erilaisia pelimoodeja, muun muassa Freeze Rally, jossa ajetaan aikaa vastaan ja Death Race, jossa tulee romuttaa mahdollisimman monta autoa annetun ajan sisällä. Pelissä on myös mahdollisuus muokata ja kehittää autoja. Valuuttana ovat sarjasta jo tutuksi tulleet Precursor orbit, joita saa haasteita suorittamalla. Uusia osia autohin saa niin ikään haasteista, joskin näitä saa vain, jos sijoittui ensimmäiseksi. Joitakin osia, kuten renkaita, voi ostaa Secret Shopista, mutta suurin osa salaisuuksista aukeaa vasta pelin edetessä. Myös salaisia hahmoja on tarjolla, mikäli sattuu omistamaan muistikortin, jossa on pelin aikaisempien osien tallennukset. (Jak 1, Jak 2, Jak 3, ja Ratchet Gladiator) Pelattavia hahmoja tulee myös pelin edetessä (ja liittämällä Daxter-pelillä varustetun PSP:n Playstation 2 konsoliin).

Jak X:ssä on myös exhibition-tilassa, jossa voi pelata joko yksin- tai kaksinpeliä. Tässä tilassa ovat kaikki siihen asti saadut ajoneuvot ja hahmot pelattavissa. Autojen tehot kuitenkin laskevat takaisin siihen, mitä ne olivat Jakin saadessa ne. Pelitilan ja radan saa valita itse, ja onpa siinä mahdollisuus valita käytettävät aseet ja vuorokaudenaikakin. Rahaa saa myös exhibition-tilassa suoritetuista haasteista, mikäli aikarajaa ei ole muutettu. Kaksinpeliä pelattaessa vain ykkösohjainta käyttävä saa rahaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Jak X:n radoilla ajetaan Circuit Rallyt, Freeze Rallyt, Death Racet, Rush Hourit ja Turbo Dashit.

Mar's Coliseum: Tämä ovaalinmuotoinen rata on omistettu suurelle sankarille, Marille.

Kras City: Kras City on taisteluajon epävirallinen koti, ja näin ollen se on pelin ensimmäinen rata.

Forbidden Jungle: Nimensä mukaisesti rata kiertää viidakkoa ja siksi siellä ei ole helppo ajaa.

Sewer Raceway: Haven Cityn alla sijaitsevissa viemäreissäkin ajetaan, ja se ei olekaan aivan helppoa kun tie on niin kapea, että auto mahtuu juuri ja juuri radalle.

Spargus City: Spargus City on Wastelanderien perustama kivinen kaupunki. Jak kävi siellä Jak 3:ssa, mutta tällä kertaa hän ajaa sen läpi kaasu pohjassa.

Frozen Speedway: Frozen Speedway on pelin lyhin ja nopein rata. Nimensä mukaisesti se on täysin jäässä ja radan alkuosan jäinen allas voi aiheuttaa epämiellyttävän yllätyksen.

Icebound Citadel: Pelin toinen jäärata on monia lumimyrskyjä nähnyt Icebound Citadel-linnoitus.

Areenoissa ei ajeta kilpaa, mutta taistellaan sitäkin enemmän! Death Matchit, Artefact Racet, Sport Huntit sekä Assasinit ja Capturet kilpaillaan areenoilla.

Icepit: Pelin kolmas jäätaso ei olekaan rata vaan areena. Wastelandin marauder-roistot käyttivät sitä koulutuspaikkana, mutta nyt siellä taisteluajetaan.

Atoll Arena: Atoll Arena on trooppinen saari, jossa on paljon piilopaikkoja joissa voi väijyä vastustajia tai tulla itse väijytetyksi.

Clifftop Battlefield: Tämä kukkulainen paikka on nähnyt paljon toimintaa. Siellä on paljon piilopaikkoja joissa väijyä joten kuolema on napin painalluksen päässä.

Desert Arena: Lukemattomat Wastelanderit ovat mitanneet täällä taistelutaitojaan. Jakin on nyt osattava sen salaiset piilopaikat tai kuoltava.

Dirt Stadium: Tämä valtava ympyrän muotoinen areena on niin täynnä piiloja ettei kukaan osaa niitä kaikkia! Niissä väijyminen on kuitenkin paras mahdollinen tapa kostaa vanhoille vihollisille.

Circuit Rally: Perinteinen kilpa-ajo. Kierroksia on 1–10.

Freeze Rally: Kilpa-ajo aikaa vastaan. Tarkoituksena on alittaa annettu aika käyttäen apuna radalta löytyviä kelloja.

Death Race: Tässä tilassa tulee yrittää saada mahdollisimman korkeat pisteet romuttamalla autoja. Ensimmäisellä kierroksella jokaisesta autosta saa yhden pisteen, toisella kaksi, kolmannella kolme jne.

Rush Hour: Tavoitteena on saada mahdollisimman korkeat pisteet ajamalla autoja päin. Ensimmäisellä kierroksella vihreistä autoista saa yhden pisteen ja sinisistä kaksi, mutta sama pisteidenlisäys kuin Death Racessa pätee. Punaiset autot vahingoittavat autoasi.

Turbo Dash: Tarkoituksena on saada mahdollisimman monta voimakennoa ladattua täyteen energiaa ennen kuin aika loppuu. Lataaminen tapahtuu laittamalla turbo päälle, kun voimakenno on kyydissä.

Death Match: Tässä tilassa tulee aikarajan sisällä tuhota mahdollisimman monta vastustajaa. Nämä luonnollisesti yrittävät samaa.

Artefact Race: Jak 3:sta tuttu haaste. Pelaajan tulee saada mahdollisimman monta Precursor-esinettä aikarajan sisällä.

Sport Hunt: Tässä tilassa tulee ampua kentällä liikkuvia kohteita, jotka voivat olla vaikkapa villiintyneitä siivousrobotteja.

Assassin: Tavoitteena on tappaa henkilö, joka näkyy kartalla. Myös pelaaja voi olla jonkun maalitauluna.

Capture: Punainen tiimi vastaan sininen tiimi. Voittaja tiimi on se joka saa kaapattua mahdollisemman monta voimakennoa ja tuo sen tukikohtaan.

Äänirooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Max Casella  Daxter  
 Mike Erwin  Jak  
 Phil LaMarr  G.T. Blitz(Mizo), Sig, Kaeden  
 Warren Burton  Samos  
 Cutter Mitchell  Torn  
 Susan Eisenberg  Ashelin, Taryn  
 David Herman  Razer, Ximon  
 Chris Cox  Pecker  
 Tara Strong  Keira  
 Brian Bloom  Kleiver  
 Jeannie Elias  Rayn  
 William Minkin  Krew  
 James Arnold Taylor  Ratchet  
 Dana Kelly Jr.  Osmo  

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]